"Delavci, ki bi delali na tem projektu, bi dobivali plačo po 10 evrov na uro v neto znesku, tako da bi to znašalo približno od 2.300 do 2.500 evrov mesečno. Poleg tega bi jim bila nudena in prehrana in prenočišče in vsi prevozni stroški," je zatrdil odvetnik 'gradbene baronice' Hilde Tovšak. Foto: BoBo
Hilda Tovšak
Hilda Tovšak je bila ena izmed glavnih akterjev tudi v aferi Čista lopata leta 2010, proti nekdanji prvi dami Vegrada je tožilstvo letos vložilo tudi obtožnico zaradi nepravilnosti pri pridobivanju evropskih sredstev za obnovo dvorca Betnava. Foto: BoBo
Hilda Tovšak ostaja v priporu

Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je že napovedal pritožbo. Kanduti je po zaslišanju dejal, da očitki glede izkoriščanja delavcev in očitki v zvezi s trgovanjem z delovno silo "v ovadbi in v postopku niso bili potrjeni".

"Delavci, ki bi delali na tem projektu, bi dobivali plačo po 10 evrov na uro v neto znesku, tako da bi to znašalo približno od 2.300 do 2.500 evrov mesečno. Poleg tega bi jim bila nudena in prehrana in prenočišče in vsi prevozni stroški. Tako da ta segment odpade," je dejal zagovornik Tovšakove in dodal, da je to razvidno iz zasežene dokumentacije, pa tudi delavci lahko sami potrdijo, kakšne plače dobivajo in pod kakšnimi pogoji.

"Ne gre za izkoriščanje delavcev"
"Zatrdim lahko, da ne gre za izkoriščanje delavcev, ampak je teža kaznivega dejanja drugje," je dejal Kanduti. Tovšakovo namreč okoli 90 strani dolga ovadba bremeni dajanja daril, v nadaljnjem postopku pa se bo po Kandutijevih besedah ugotavljajo tudi, kako je potekala delitev preostalega dela dobička.

Dejal je še, da ni šlo pri tem za nobeno zamenjavo delavcev, ampak da je bilo potrebno dobiti dodatno delovno silo, ki je ni, in so jo zato iskali. "To je specializiran kader s posebnimi znanji in takšne delovne sile niti ne moreš menjavati, ker je sploh ni," je dodal Kanduti.

Tovšakova naj bi bila v slabem zdravstvenem stanju
Tovšakova, ki je po besedah Kandutija v slabem zdravstvenem stanju, je bila na zaslišanju od 9.00 zjutraj, slovenjegraško sodišče pa je zapustila nekaj po 14.00.

Druga dva osumljena, za katera je sodnica v petek zvečer odredila sodno pridržanje, sta na sodišče prispela okoli 10.00 in bosta zaslišana v popoldanskem času, poljskega državljana pa bodo na zaslišanje na sodišče pripeljali okoli 18.00, je novinarjem povedala njegova zagovornica Lea Ivančič.

Sodno pridržanje za četverico osumljenih
Med osumljenimi v aferi, povezani s tujimi delavci, so poleg Tovšakove še poslovodja poljskega podjetja Remak Marek Andrzej Konfisz, Korošec Aleš Pangerc iz podjetja Go Extra in Ljubljančan Uroš Plankar iz ljubljanskega podjetja Terbo.

Za vse štiri osumljene je preiskovalna sodnica v petek zvečer odredila sodno pridržanje, ki lahko traja največ 48 ur, v tem času pa se bo sodnica odločila glede morebitne uvedbe pripora. Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan pa je že napovedal, da bo zahteval pripor zaradi suma ponovitve kaznivih dejanj za vse štiri osumljence.

NPU naj bi ovadil 14 ljudi
Poročali smo, da so kriminalisti v četrtek na območju policijskih uprav Ljubljane, Celja in Novega mesta izvedli 34 hišnih preiskav, prostost pa je bila odvzeta 10 osebam. Preiskovalci so zaslišali vseh 10 pridržanih, nato so šest osumljencev izpustili, Tovšakova, Konfisz, Pangerc in Plankar pa so ostali v pridržanju.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je napovedal, da bo na podlagi preiskav ovadil 14 oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj, od tega 13 za dajanje in za enega tujca za nezakonito prejemanje daril.

Preiskovalci imen vpletenih ljudi in podjetij uradno niso želeli razkriti, neuradno pa naj bi Tovšakova prek svojega podjetja Slavc skupaj z drugimi osumljenci skušala poljske varilce v termoelektrarni nadomestiti z delavci iz Srbije. Pri tem naj bi si izmenjavali podkupnine in provizije. Vodja NPU-ja Bruno Blažina je povedal, da je bil namen osumljencev v Slovenijo pripeljati prek 100 delavcev, do preiskave pa jim je uspelo "zamenjati" okoli 20 varilcev.

Hilda Tovšak ostaja v priporu