Policisti so jo odpeljali na neznano lokacijo. Foto: BoBo
Policisti so jo odpeljali na neznano lokacijo. Foto: BoBo
Hilda spet v primežu policije

V okviru preiskave so s policisti policijske postaje Velenje preiskali tudi dom nekdanje prve dame Vegrada Hilde Tovšak in jo odpeljali v policijskem vozilu. Policisti niso razkrili, na katero lokacijo so jo odpeljali. Tovšakova ostaja v priporu do nadaljnjega, je za MMC razkrila dopisnica TV Slovenija Duška Lah.
Pojasnila je, da so bili policisti na sedežu Alstoma pri Tešu, a na gradbišču in v poslovni stavbi Teša jih ni bilo. Kaj točno so preiskovali, še ni znano, saj odgovore Alstoma še pričakujemo. Tako čakamo na pojasnilo, ali Alstom preiskujejo v povezavi z domnevnim vmešavanjem Tovšakove v posle, povezane s Tešem 6, ali pa le preverjajo, ali imajo vso dokumentacijo za tuje delavce.
Trgovina z delavci?
Odvetnik Tovšakove Boris Kanduti je po nekajurnem zaslišanju pred velenjsko policijsko postajo novinarjem izjavil, da gre za "veliko očitkov", ki jih mora še preučiti. S konkretnejšimi informacijami ni postregel. Neuradno pa je Večer poročal, da je šlo za trgovanje z delavci.
Tovšakova naj bi prek svojega podjetja Slavc skupaj z drugimi osumljenci "trgovala z delavci varilci", ki naj bi delali za Termoelektrarno Šoštanj. Osumljeni naj bi skušali poljske varilce v termoelektrarni nadomestiti z delavci iz Srbije. Pri tem naj bi si izmenjavali podkupnine in provizije.
34 hišnih preiskav
Kriminalisti NPU-ja so v 34 hišnih preiskavah zaradi kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete prostost odvzeli 10 osebam, šest pa so jih že izpustili iz pridržanja. Sicer pa so pridržali šest oseb z območja PU-ja Celje, eno s PU-ja Novo mesto, dve s PU-ja Ljubljana in enega tujega državljana, je policija zapisala v sporočilu za javnost.

Gre za zaključek prve faze policijske preiskave, v okviru katere preiskovalci NPU-ja preiskujejo sume kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, je sporočila policija. Za ta dejanja je predpisana kazen zapora do pet let.

Preiskovalci NPU-ja so v hišnih preiskavah iskali materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. V preiskavo je bilo vključenih skupaj 88 preiskovalcev NPU-ja in kriminalistov ter policistov iz policijskih uprav Ljubljana, Celje in Novo mesto. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo, so v sporočilu za javnost še sporočili s policije.

Hilda spet v primežu policije