Sodišče je lani odločilo, da mora oče deklico izročiti materi. Ta tega ni storil. Foto: EPA
Sodišče je lani odločilo, da mora oče deklico izročiti materi. Ta tega ni storil. Foto: EPA
Matic Munc
Munc trdi, da je deklica na varnem.

"Zaradi lažjega razumevanja situacije naj ponovno spomnimo, da so se špekulacije, da punčka ni bila zlorabljena in da je sum spolne zlorabe izključen, začele pojavljati tudi na začetku tega leta, ko je policija januarja 2011 končala preiskavo in so se v medijih pojavljali naslovi v slogu 'Dedek ni zlorabljal' ter se je s tem v javnosti ustvarjal vtis, da je zadeva končana, da na zadevi ni nič in podobno," so zapisali v svetovalnici Akcija!, kjer poudarjajo, da to "nikakor" ne drži.

Očetu t. i. koroške deklice je bil 23. junija odrejen enomesečni pripor, ki je bil 21. julija podaljšan še za dva meseca. V svetovalnici pojasnjujejo, da tožilstvo pripor utemeljuje na vplivanju na priče, "čeprav s(m)o bile vse priče zaslišane dne 21. 7. 2011, sam pregon pa Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu utemeljuje na uradnem zaznamku, kjer je mati deklice izrekla neresnične izjave".

V svetovalnici Akcija! dodajajo, da lahko neresničnost izjav povsem jasno dokažejo s transkripcijo pogovora med očetom in materjo "koroške deklice". "Žal nobena od uradnih institucij Republike Slovenije ne želi slišati ali videti teh dokazov in nadaljujejo institucionalno nasilje nad očetom in njegovo družino," dodajajo.

V svetovalnici Akcija! zahtevajo "takojšnjo odpravo pripora za očeta in pošteno preiskavo vseh dejanj v tem zapletenem primeru".

Oče deklice ne želi izročiti mami
Gre za primer štiriletne koroške deklice, ki je oče kljub pravnomočni sodbi, s katero so deklico prepustili materini vzgoji, varstvu in oskrbi, ne želi izročiti materi, prav tako pa ne dovoli stikov med materjo in deklico. Koroški policisti so na začetku marca dobili obvestilo, da je deklica pogrešana, in jo od tedaj neuspešno iskali.

V Svetovalnici Akcija!, ki v javnosti zastopa interese očeta, so bili kritični do postopkov policije v preiskavi. Ob tem je aktivist svetovalnice Matic Munc zagotovil, da je deklica zdrava in na varnem nekje na skrivni lokaciji.