Zoran Thaler je ekspresno hitro končal kariero evropskega poslanca, potem ko se je ujel v past v lobiste zakrinkanih britanskih novinarjev. Foto: BoBo
Zoran Thaler je ekspresno hitro končal kariero evropskega poslanca, potem ko se je ujel v past v lobiste zakrinkanih britanskih novinarjev. Foto: BoBo

Afera glede podkupljivosti evropskih poslancev je izbruhnila marca 2011, potem ko so novinarji britanskega Sunday Timesa objavili zgodbo, kako so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v Evropskem parlamentu dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji.

Dogovarjanje so posneli s skrito kamero, v past novinarjev pa so se poleg Thalerja ujeli še trije evropski poslanci, Avstrijec Ernst Strasser, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain.

Za avstrijskega poslanca Strasserja je dunajsko sodišče na začetku leta odločilo, da je kriv sprejemanja podkupnine, in ga obsodilo na štiri leta zapora. Romunsko specializirano tožilstvo za pregon korupcije pa je septembra z vložitvijo uradne obtožnice končalo preiskavo v primeru Severina in jo predalo sodišču.

Thaler meni, da je njegov primer podoben španskemu
Po poročanju Dela je Thaler potrdil, da je zunajrazpravni senat zavrnil njegovo pritožbo. Thaler je ob tem izpostavil dolgotrajnost postopka, ki je po dobrih dveh letih šele na stopnji pravnomočne preiskave, zato pri tem ne gre za razumen rok. Kljub temu upa, da bo postopek "učinkovito izveden in da bo na koncu pravično odločeno".

Thaler ob tem meni, da so dejstva v njegovem primeru še najbolj podobna tistim v primeru španskega kolega. V Španiji so namreč že na začetni stopnji postopka presodili, da gre zgolj za medijsko provokacijo, ki si ne zasluži kazenskega pregona.

Sum kaznivega dejanja po slovenski zakonodaji
Evropski urad za boj proti goljufijam (OLAF) v preiskavi primera Thaler ni našel dokazov o nepravilnostih za uvedbo disciplinskega ali kazenskega postopka. Protikorupcijska komisija (KPK) pa je v Thalerjevem ravnanju našla utemeljene razloge za sum storitve kaznivih dejanj s področja korupcije po slovenski zakonodaji.

KPK je primer odstopil Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, ta pa specializiranemu tožilstvu. Okrožno sodišče je aprila ugodilo tožilski zahtevi in uvedlo preiskavo, na katero pa se je Thaler pritožil. Pritožba ni uspela, kar pomeni, da se je kazenski postopek formalno začel.