V nedeljo je britanski tednik Sunday Times poročal, da so se njihovi novinarji predstavljali za lobiste in nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Šlo naj bi za zakonodajo s področja bančništva. Trije poslanci naj bi ponudbo sprejeli. Foto: epa
V nedeljo je britanski tednik Sunday Times poročal, da so se njihovi novinarji predstavljali za lobiste in nekaterim evropskim poslancem ponujali 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila. Šlo naj bi za zakonodajo s področja bančništva. Trije poslanci naj bi ponudbo sprejeli. Foto: epa
Borut Pahor in Zoran Thaler
Naslednja kandidatka za mesto evropske poslanke je Mojca Kleva, ki je vlogo že sprejela. Na listi stranke je bil sicer pred njo uvrščen Andrej Horvat, a ga je premier Borut Pahor prosil, naj ostane v njegovem kabinetu. Foto: MMC RTV SLO / Ana Svenšek
Thaler odstopil

SD je Thalerja na volitvah v Evropski parlament postavil za nosilca liste, a se zdaj poslanca Dušan Kumer in Miran Potrč strinjata, da je njegov odstop edini logični korak. Prav je, da je sprejel politično odgovornost, hkrati pa dal možnost, da organi ugotovijo, ali je odgovoren v tej zadevi, razmišlja Potrč. Olajševalna okoliščina se mu zdi to, da "so vpletene še nekatere druge države, tudi s parlamentarno demokracijo, kot je Avstrija". Upa sicer, da to ne bo škodilo ugledu SD-ja.

"Za to v politiki ni mesta"
Za vodjo poslanske skupine LDS-a Boruta Sajovica je domnevno koruptivno ravnanje Thalerja nedopustno in nesprejemljivo. "Teža dokazov in pa očitanih dejanj je velika, zato je prav, da je poslanec odstopil." Ob tem upa, da bodo domnevno krivdo pokazali in dokazali za to pristojni organi. Za Sajovica je to "zadeva, ki v politiki nima mesta, tudi če bi šlo za 100 evrov".

Treba bi bilo ločiti lobiranje in politiko
"Samo dogajanje oziroma dogodek dokazuje, da bi bilo treba potegniti jasno ločnico med politiko in lobiranjem," pa pravi vodja poslancev Zaresa Franco Juri. Domneva, da se tovrstno ravnanje ne dogaja samo v Evropskem parlamentu, zato je stranka Zares že nekajkrat predlagala prepoved financiranja volilnih kampanj od gospodarskih družb. Odstop Thalerja se mu zdi pričakovan.

"Edino pravilno"
"Edino pravilno. Če se je znašel v taki zadevi, kjer je utemeljen sum korupcije, potem je bolje, da človek odstopi. Njemu očitno vsaj ne bo treba hoditi na sodišče vsak teden tako kot meni," je povedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec.

Jelinčič upa na enaka merila kot pri Prijatelju
Da bo Thalerjeva "zadeva procesuirana in da bo šel proces tako hitro, kot je šel pri Srečku Prijatelju, in da bo tudi konec podoben", upa prvak SNS-a Zmago Jelinčič. "Tudi našemu članu Srečku Prijatelju so namestili zadevo, tako kot pravi Thaler, in upam, da bodo tudi pri njemu uporabili enaka merila." A hkrati je prepričan, da se ne bo zgodilo nič, glede na to, da je Thaler član vodilne koalicijske stranke.

"Škoda za ugled Slovenije"
Določena škoda je bila storjena tudi mednarodnem ugledu Slovenije, zato je tudi po mnenju SLS-a odstop Thalerja edina mogoča in logična poteza glede na resnost in resnost obtožb angleškega časnika Sunday Times.

"Odstop je junaško dejanje"
Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je Thalerjev odstop označil za "zelo junaško in korektno dejanje". To je po njegovem mnenju prava drža politika, ki se zaplete v kakšno tako zadevo. Tudi če ni kriv, je objektivno odgovoren, zato je prav, da je odstopil. "S tem je vrnil mandat kot tisti, ki je odgovoren volivcem," je dodal.

"Stvar ne sme potihniti"
V SDS-u so na spletni strani objavili mnenje evropske poslanke iz njihovih vrst Romane Jordan Cizelj, ki pričakuje posledice in poudarja, da vsa stvar ne more in ne sme po nekaj dneh potihniti. "Kljub temu današnji hiter odstop Zorana Thalerja z mesta poslanca v Evropskem parlamentu na neki način preseneča, saj je poslanec prepričan o svoji nedolžnosti. Gotovo je ta odstop znak, da Thaler ne želi, da se v javnosti pere umazano perilo," je dejala.

Thaler odstopil