Banka Hypo je že več kot leto dni na tnalu policije. Foto: BoBo
Banka Hypo je že več kot leto dni na tnalu policije. Foto: BoBo
Nekdanji direktor Hypo banke v preiskavi

Špana kriminalisti sumijo kaznivih dejanj v povezavi s poslovanjem banke in Vegradom. S policijske Policijske uprave (PU) Celje pa so sporočili, da na njihovem in območju PU-ja Ljubljana poteka več hišnih preiskav. Ob tem so začasno odvzeli prostost eni osebi "z namenom zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih".
Te so po poročanjih medijev povezane s financiranjem Vegrada s strani Hypo Alpe Adria Banke, kar so nakazali tudi na PU-ju Celje, rekoč, da potekajo preiskave "povezane s financiranjem nepremičninskih projektov gospodarske družbe z območja Velenja, ki so jih financirale poslovne banke z območja Ljubljane."

Policisti so hišne preiskave končali okoli 15. ure, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili in še bodo zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku, so še zapisali.
10 milijonov v zasebne žepe
Nekdanji vodilni bančniki banke Hypo in Hypo Leasing, neuradno gre za Božidarja Špana, Antona Romiha in Andreja Potočnika, naj bi v poslih z Vegradom na svoje zasebne račune v Liechtensteinu prejeli okoli 10 milijonov evrov.

Vegrad je namreč za nakup projektnih družb odštel 40 milijonov evrov, ki pa jih je potem nakazal podjetjem v Liechtenstein. Nekdanja prva dama Vegrada Hilda Tovšak je o nakazilih v alpsko kneževino že pred časom povedala, da so kupovali podjetja, ki so bila lastniki zemljišč, saj je bil takšen Hypov poslovni model.

Nekdanji direktor Hypo banke v preiskavi