Previdno na smučiščih. Foto: MMC RTV SLO
Previdno na smučiščih. Foto: MMC RTV SLO
Policija je za osveščanje smučarjev pripravila tudi letak o varnosti. Foto: Policija

Po ugotovitvah policije so nesrečam največkrat botrovali nepazljivost, neizkušenost oz. precenjevanje izkušenj in znanja ter prehitro smučanje. Po drugi strani pa v letošnji sezoni niso obravnavali še nobenega primera smučanja pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.

Ob tem opozarjajo, da bo smučanje prijetno in varno le, če bodo uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni. Za večjo varnost pri tem skrbijo tudi policisti, ki ugotavljajo kršitve reda na smučiščih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil, obravnavajo nesreče na smučišču, v katerih se je nekdo hudo telesno poškodoval ali umrl ter opravljajo splošne naloge varovanja življenja in premoženja ljudi.

Policistom na območju celjske in gorenjske policijske uprave na smučiščih pomagajo tudi hrvaški policisti.
Čeprav hrvaški policisti na naših smučiščih ne izvajajo policijskih pooblastil, je cilj obeh policij enak, se pravi zagotavljati ustrezno varnost, pomagati v nesrečah in zaradi preprečevanja nesreč spremljati smučarje, ki vozijo prehitro, nevarno, nekontrolirano, ali pa se ustavljajo na izpostavljenih mestih, še opozarja policija.