V Svetovalnici Akcija! menijo, da poročilo ugotavlja strokovne napake policistov. Foto: MMC RTV SLO
V Svetovalnici Akcija! menijo, da poročilo ugotavlja strokovne napake policistov. Foto: MMC RTV SLO

Nadzor je decembra odredil generalni direktor policije Janko Goršek. Po pojasnilih Generalne policijske uprave pa je pokazal nekatere odklone, predvsem organizacijske in časovne. "Poudarjamo pa, da ti niso bili take narave, da bi lahko vplivali na sam rezultat konkretne preiskave oziroma na odločitev tožilstva in sodišč," dodajajo.

Posledica so kadrovske menjave
Zatrjujejo tudi, da si v policiji ne zatiskajo oči pred posamičnimi napakami in da pristopijo k njihovi odpravi, če jih zaznajo, tako kot se je zgodilo v tem primeru. Še posebej so pozorni na varovanje pravic otrok. Zaradi ugotovitev iz poročila so sledile tudi zamenjava vodstva oddelka za mladoletniško kriminaliteto na GPU-ju in še nekatere kadrovske spremembe.

Munc: Sesuva se obtožba proti očetu
Poročilo o nadzoru je javnosti posredoval Matic Munc iz Svetovalnice Akcija!, ki v javnosti predstavlja interese očeta koroške deklice. Pravi, da so v poročilu "jasno zapisane strokovne napake posameznih policistk in policistov". Preiskava je bila vodena "nestrokovno in površno", in to na škodo štiriletne deklice. Napovedal je kazenske ovadbe proti javnim uslužbencem in dodal, da se tožilstvu v prah sesuva obtožba proti očetu, zaradi katere je že 126 dni v priporu.

Deklico še iščejo
Slovenjgraško tožilstvo je namreč zoper očeta, ki je v priporu od 23. junija, vložilo obtožnico zaradi odvzema mladoletne osebe. Oče kljub pravnomočni sodbi, s katero je bila deklica dodeljena v materino vzgojo, varstvo in oskrbo, otroka ni želel izročiti materi, prav tako ni dovolil stikov z njo. Koroški policisti so na začetku marca dobili obvestilo, da je deklica pogrešana in jo od takrat neuspešno iščejo.