Črna kronika
Zakonska zaščita poslancev pred kazenskim pregonom sistemsko deluje v prid neodvisnosti in samostojnega delovanja. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Dodaj v

Poslanec Kaloh v kazenskem postopku, na imuniteto se ne bo skliceval

Kaloh nadaljuje sodno bitko
21. avgust 2018 ob 18:12
Ljubljana,Maribor - MMC RTV SLO

DZ bo odločal o podelitvi imunitete poslancu SDS-a Dejanu Kalohu, ki je v kazenskem postopku. Obsojen je bil zaradi kaznivega dejanja razžalitve.

Sodišče na prvi stopnji je spomladi za poslanca SDS-a Dejana Kaloha odločilo, da je kriv, poroča portal Siol.net. Izrečena mu je bila pogojna obsodba z nekaj manj kot 5.000 evrov denarne kazni. Kaloh se je pritožil.

Obsojen je bil zaradi kaznivega dejanja razžalitve, ki ga je po sodbi storil v času urednikovanja na portalu Politikis.si. Postopek proti njemu je sprožila profesorica mariborske filozofske fakultete in nekdanja predsednica Solidarnosti, Marina Tavčar Krajnc.

Višje sodišče je DZ zaprosilo za odločanje o podelitvi imunitete pred kazenskim pregonom. Kaloh je sporočil, da se na imuniteto ne bo skliceval.

Gre za četrtega poslanca SDS-a v aktualnem sklicu parlamenta, ki je v predkazenskem ali kazenskem postopku, še poroča Siol.net.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Srečko Kranjski
# 21.08.2018 ob 18:31
Človek, ki je diplomiral pri 32 letih, človek, čigar višek izobrazbe je "znanstveni magisterij" na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju, si ne bi smel privoščiti, da nekoga označi za akademsko nulo. Vir teh podatkov je spletna stran stranke SDS.
Naj navedem še njegov moto, ki je objavljen na isti spletni strani: Vedno bodi dobronameren in išči v ljudeh pozitivne lastnosti ter po svojih močeh prispevaj k boljšemu jutri za vse sodržavljane.
Lepo pisanje na svoji spletni strani, realnost pa je malce drugačna. Tega smo od SDS vajeni, kajne?
brode
# 21.08.2018 ob 18:45
Človek, ki je diplomiral pri 32 letih, človek, čigar višek izobrazbe je "znanstveni magisterij" na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju, si ne bi smel privoščiti, da nekoga označi za akademsko nulo. Vir teh podatkov je spletna stran stranke SDS.

Kaj ti pomaga magisterij če v glavi še vedno nimaš nič...
Zdejkapopi
# 21.08.2018 ob 18:30
Ko sem videl, da je clan SDS, mi je vse postalo jasno...
Mislim Resno
# 21.08.2018 ob 18:37
A ni to tisti iz nekega SDS portala Politikon ali nekaj takega? Nebuloze in druge neresnice ter potvarjanja v korist SDS? A on je sedaj poslanec? Ja no, krasen odraz te stranke, ni kaj.
Steffy
# 21.08.2018 ob 18:34
In taki so pri nas v Sloveniji poslanci? Adijo pamet...
Anar Hija
# 21.08.2018 ob 18:29
Saj bi za tipa rekel, da je mafijec, pa bi s tem užalil mafijo :)
Enraha
# 21.08.2018 ob 18:59
To ni nobena novica. Novica bi bila, če bi objavili, da kakšen poslanec SDS ni v kazenskem postopku.
Radenm
# 21.08.2018 ob 20:07

Nikec3

Edini zakonodajni člen, ki ga v Sloveniji ne upoštevam. Gre za navadno cenzuro in nič drugega.


OK. Bom začel širiti žaljive neresnice o tebi.** Prijaviti me pa ne boš smel, ker bi to bila pač navadna cenzura, Razen, seveda, če si hinavec, in "svobodo govora" zahtevaš le zase, hkrati pa želiš utišati oz. cenzurirati druge.

** Seveda, žaljivih neresnic o tebi ne bom začel širiti. To bilo res grdo od mene, in nevredno človeka. Ampak upam da zdaj malo bolje razumeš, zakaj ta člen obstaja. Ta člen obstaja med drugim tudi zato, da te bivša ne more kar tako obtožiti posilstva s ključnikom #MeToo.
SpookyDonk
# 21.08.2018 ob 19:41
Izzivam poslanca ali poslanko, da mu na naslednji seji reče naslednje: Kaloh ti si poslanska nula. Pa da vidimo njegovo reakcijo. Ali bo to mirno sprejel, v imenu svobode govora, ali bo jokal in se pritoževal? Sem prepričan, da bo tisto drugo.
skurjeni.joža
# 21.08.2018 ob 19:39
Član SDS-a v kazenskem postopku? Ja edino pravilno. Svojemu predsedniku sledi v vseh pogledih. Iz njega pa še nekaj bo
Ples
# 21.08.2018 ob 19:31
Gre za četrtega poslanca SDS-a v aktualnem sklicu parlamenta, ki je v predkazenskem ali kazenskem postopku, še poroča Siol.net.

Joj joj ...
trevler
# 22.08.2018 ob 00:03
Če v SDS me pride do reform v razmišljanju, se bodo izključili za vedno ...začne se s spoštovanjem lastnih sonarodnjakov.
manrose.
# 21.08.2018 ob 20:58
Hja, ce Jansa rece cisto vse, kar mu pade na pamet, kako naj potem da vzgled svojim, da govorijo po pameti?
Radenm
# 21.08.2018 ob 20:33
@TineB, jaz pa pravim takole:

Če svojega ne znaš povedati brez preklinjanja in žaljivk, bodi še kakih petnajst minut tiho, razmisli kako bi to lahko povedal na kulturen, odrasel način, saj nismo 15 let stari mulci, potem ko to pogruntaš, pa povej.

Če je bil tvoj namen v svet podati neko informacijo, neko sporočilo, potem bo šlo tudi brez tega da druge v nič daješ. Če pa brez tega ne gre, potem so pa tovje besde zgolj izguba časa in prostora.
pejtevennazrak
# 21.08.2018 ob 19:32
Res je zanimivo kaj dandanes vse pristane na sodišču. A tega ljudje med sabo res drugače ne znajo prepucat kot pred sodnikom? Ni čuda, da je toliko sodnih postopkov.
Se najdejo npr. tudi profesorji na faksu, ki svojim študentom očitajo, da so neumni. A bi tudi ti študenti lahko dobili tožbo?
Buldog
# 22.08.2018 ob 01:52
Heh, zanimivo, kako "demokrati" in "zagovorniki človekovih pravic" ne ločijo med nekdanjim kaznivim dejanjem t.i. verbalnim deliktom in kaznivimi dejanji zoper čast in dobro ime, ki jih poznajo vse države, ki temeljijo na varstvu človekovih pravic (npr. Nemčija ima kaznivo dejanje razžalitve določeno v Kazenskem zakoniku v §185 z naslovom Beleidigung [razžalitev], kazen pa je 1 leto zapora ali denarna kazen). Namen kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime je zaščita dostojanstva in osebne integritete posameznika, torej nečesa kar je varovano tudi kot človekova pravica. Namen t.i. verbalnega delikta pa je bil zaščita politične oblasti pred kritiko.
Nikec3
# 21.08.2018 ob 21:26
Ta člen obstaja med drugim tudi zato, da te bivša ne more kar tako obtožiti posilstva s ključnikom #MeToo.

Mislim da za krive obtožbe obstaja posebna kategorija.
zmajmun
# 22.08.2018 ob 05:13
ta je pa res en "svetnik", da se ne bo skliceval na imuniteto..
Radenm
# 21.08.2018 ob 21:32
Nikec3

Mislim da za krive obtožbe obstaja posebna kategorija.


Če ta obtožba konča pri pravosodnem organu, ja. Če pa samo po twitterju pišem, in ne podam dejansko uradne obtožbe, potem pa velja tisti člen
pejtevennazrak
# 21.08.2018 ob 20:45
@karambo
Ker gre zgolj za neko oceno. Lahko, da je užaljena oseba vzgojena kot princesa in mamin sonček - v tem primeru bo seveda hudo užaljena. Če pa je prejela prešernovo nagrado za svoje delo, je p kritika enostavno preveč stroga.
pejtevennazrak
# 21.08.2018 ob 20:34
Najbrž gre za člen 158. :zakonodaja

@Radenm
Eno so neresnice oziroma laži, druga stvar pa je, če je človek užaljen zaradi nekega mnenja.

Primer laži in razžalitve za osebo XX, ki ima narejen doktorat:
laž: Oseba XX ni naredila doktorata.
razžalitev: Doktorat osebe XX je izjemno slabo narejen.

Nekoga označiti za akademsko nulo je pač precej subjektivna stvar. Gospa definitivno ni v rangu nobelovih nagrajencev, popolnoma zelena v akademskem svetu pa tudi ni.
Kobalt
# 21.08.2018 ob 21:56
Navali z žaljivkami, če želiš. :))

Poziv iz varnega zavetja spletne anonime. Me zanima, če bi bil tako pogumen s pravim imenom in priimkom ter da bi obrekovalec poznal nekaj osebnih dejstev. Bi te kar hitro minil :)).

;))
pace
# 21.08.2018 ob 20:39
Na siolu piše, da gre za zasebno tožilko, kar pomeni, da državno tožilstvo ni vključeno.
In zakaj konkretno naj bi potreboval imuniteto? Se je zasebna tožilka tudi pritožila, da ne soglaša s samo pogojno sodbo, temveč želi izplačilo tistih nekaj manj kot 5000,-€? Ker, če se je pritožil samo Kaloh, potem mu v nobenem primeru ne sledi poslabšanje njegovega položaja, saj bo VS bodisi ugodilo njegovi pritožbi ali pa samo potrdilo izrečeno na prvni stopnji.
TineB
# 21.08.2018 ob 20:26
Ti pregoni tožilstva zaradi verbalnih deliktov proti posameznikom so rak rana slovenskega pravosodja. Ker se takšnih pregonov tožilstvo poslužuje s preveliko lahkoto! In sodišča tudi s prelahko roko razsodijo oz pregon sploh dovolijo!

Kajti ... pregoni takšnih kaznivih dejanj bi morali biti le v kakih res ekstremnih in sistematičnih primerih. Ne pa za vsako figo.

Če te kdo razžali ali užali ali pošinfa, ga tožei zasebno, v civilni odškodninski tožbi! Ne pa da to opravlja za "žrtve" država - v kazenskem postopku. Res, kot bi še vedno bili v svinčenih časih.

Levi in desni so žrtve tega pregona pri kaznivih dejanjih zoper čast in dobro ime - ki ga je ESČP že večkrat označilo za totalno nesorazmernega: sankcije so prehude (kar pomeni kršitev človekove pravice) glede na milino dejanj.

Pač kaj hočemo, če nam je v pravosodju in na faksih ostalo kup kadra iz prejšnjega režima, ki je tako zelo ljubilo pregon verbalnih deliktov. In če so takrat preganjali takrat tiste "delikte" zoper državo in sistem to zdaj počno za vsakogar.

Vsa beda te države.
oliva
# 22.08.2018 ob 09:36
@Edson Aranches:
"Kako lahko užališ tako nulo?"

Takoj in z lahkoto. Kar je res vedno zanimivo; tisti ki najbolj sika in žali, je najprej in najhitreje sam užaljen. :)
aless70
# 22.08.2018 ob 07:55
Naši so nedotakljivi!
Zapomnite si to že enkrat!
PikiMiki
# 21.08.2018 ob 22:43
@Es
''Hehe, 5.000€ za neko nedolžno mnenje.''
Ni tako nedolžno če nekoga javno žališ. Ne vem kako bi se tebi zdelo, da te nekdo žali in javno ponižuje. Zase, vem da mi nebi blo všeč.
Ta primer je samo začetek, naslednjič ko bo videl da lahko reče kakorkoli hoče, bo pa začel uporabljati še hujše žaljivke.
gggg
# 21.08.2018 ob 18:48
Tole je njena bibliografija - pa naj si vsak tolmači, kaj naj bi nare dfil profesor ...
http://www.sicris.si/public/jqm/search_b
asic.aspx?lang=slv&opdescr=search&am
p;opt=2&subopt=1&code1=cmn&c
ode2=auto&search_term=Marina%20Tav%C
4%8Dar%20Krajnc
oliva
# 22.08.2018 ob 09:44
"... njegov moto, ki je objavljen na isti (*sds) spletni strani: Vedno bodi dobronameren in išči v ljudeh pozitivne lastnosti ter po svojih močeh prispevaj k boljšemu jutri za vse sodržavljane."

:o))
oliva
# 22.08.2018 ob 09:35
Torej ni nič narobe, če se za kakšnega takega napiše, da je človeška nula?
Pravzaprav je nuja to napisat, postulat demokracije.
FDVjevec
# 22.08.2018 ob 01:19
Absurd!
To je stroga kršitev svobode govora.
Es
# 21.08.2018 ob 19:36
Hehe, 5.000€ za neko nedolžno mnenje. Medtem, ko se nasilneži izmažejo z nekimi delavnicami nenasilne komunikacije. Se vidi kdo piše zakone. Bolana država.
Janko1973
# 23.08.2018 ob 14:24
Gonija proti drugače mislečim se nadaljuje. Naslednji korak bo ustanovitev političnih zaporov za prevzgojo anti naših. Živela ve se kdo...
putko
# 22.08.2018 ob 23:25
Zanimivo je predvsem to, da se na naših tleh že 73 let preganja opozicijo, manjšinsko prepričanje in drugače misleče. Žalostno, da si tudi mediji zatiskajo oči pred temi sistemskimi zlorabami.
oliva
# 22.08.2018 ob 10:12
Sam tole je pa res katastrofa, kaj se nam vsiljuje. :x

"Gre za četrtega poslanca SDS-a v aktualnem sklicu parlamenta, ki je v predkazenskem ali kazenskem postopku, še poroča Siol.net."
petert99
# 22.08.2018 ob 07:03
Hm, v članku manjka opis, za kaj je bil pravzaprav obtožen/obsojev? Naveden je samo njegov tweet, ki ni ravno ne vem kako žaljiv.
GUESS
# 22.08.2018 ob 07:57
@sklonjen: Gre za tipično nasilje drzave nad svobodo izražanja mnenja ... dokler bo sodna veja popolnoma zlita z rdečo oligarhijo ne gre pricakovati drugega.

Dokler so tisti, ki žalijo, vaše baže, potem je to nasilje nad svobodo izražanja.
Ko pride do obratne situacije (npr.kakšen novinar Mladine), pa nenadoma NI nasilja nad svobodo izražanja, če se dvigne hajka nad tem novinarjem.
Kaznivo dejanje razžalitve je čisto jasna kategorija in zanimivo, da imajo pri tem točno določeni zelo ostre in hitre jezike.
DVOJNA MERILA press
sinclair
# 22.08.2018 ob 07:24
Za takšno osebo je že žalitev, da zapišeš je takšna kot je.
Če bi bila ženska res kapaciteta, bi mu vrnila z argumenti. Tako pa še tega ne premore.
Tožba ni argument. Tožba sledi čisto drugim ciljem, kar tožnico negira v njenih navedbah za njeno tožboi.
PikiMiki
# 21.08.2018 ob 22:51
@Nikec3
''Seveda ne zahtevam svobode govora le zase. Navali z žaljivkami, če želiš. :))''
Objavi svoje podatke in dokaži, da so pravi pa te bomo javno žalili 24/7, če si to želiš. To da bi eden žalil tvoj MMC račun nima smisla, ker nihče ali pa skoraj nihče ne ve kdo je za njim.
Radenm
# 21.08.2018 ob 21:33
Potem pa velja tisti drugi člen**
borkov
# 22.08.2018 ob 19:05
In to ti je poslanec.......
alkum
# 22.08.2018 ob 10:08
Na Ptujskem kazenskem sodišču pa je na prvi stopnji dosojenih res zelo malo pravičnih sodb.
gaziri
# 22.08.2018 ob 08:58
Človek, ki je diplomiral pri 32 letih, človek, čigar višek izobrazbe je "znanstveni magisterij" na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju, si ne bi smel privoščiti, da nekoga označi za akademsko nulo. Vir teh podatkov je spletna stran stranke SDS.

Ne samo to. Glede na to, da ima razžaljena gospa okrog 270 zapisov v COBISS, predvidevam, da je daleč od akademske nule, čeprav nimam pojma o sociologiji.
krosnjar
# 22.08.2018 ob 07:06
Je navedena akademska nula ali ni? Imamo vrhunske akademike in mešalce megle. Če je dokazala, da sodi med prve je kazen premajhna, če pa sodi med druge naj plača za krivo ovadbo. ... :)
Edson Aranches
# 21.08.2018 ob 18:48
Kako lahko užališ tako nulo?
oliva
# 22.08.2018 ob 09:38
Bravo, @Radenm (20:07, 20:33).
Vse povedal.
sm0ve
# 22.08.2018 ob 07:34
Najbolj prizadenejo tiste besede, ki so resnične.
Nikec3
# 21.08.2018 ob 21:24
OK. Bom začel širiti žaljive neresnice o tebi.** Prijaviti me pa ne boš smel, ker bi to bila pač navadna cenzura, Razen, seveda, če si hinavec, in "svobodo govora" zahtevaš le zase, hkrati pa želiš utišati oz. cenzurirati druge.

Seveda ne zahtevam svobode govora le zase. Navali z žaljivkami, če želiš. :))
darko56
# 21.08.2018 ob 23:23
zanimivo je, da veliko teh Levičarjev l.91 sploh še ni bilo polnoletnih. in zgleda, da sploh še danes ne bi bili samostojni, če bi takrat taki prevladovali. in pa, od koga hudiča so pobrali vse te ideje, za katere smo mislili, da so enkrat za zmeraj za nami...
gggg
# 21.08.2018 ob 19:31
@Fetisov
Pa si ti sploh preveril, kaj je doslej ta profesorica naredila v akademskem smislu?
Kazalo