V požaru je nastalo za najmanj 1,5 milijona evrov škode. Foto: Tomi Naglič
V požaru je nastalo za najmanj 1,5 milijona evrov škode. Foto: Tomi Naglič
Šola našla nadomestne prostore,
V Kočevju za pomoč pri obnovi pogorišča pričakujejo pomoč

Za zdaj je prva ocena, da šola v celoti ni primerna za nadaljevanje pouka, je glede možnosti pouka v pogoreli kočevski osnovni šoli Stara Cerkev dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Aljuš Pertinač.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je prvi ogled šole pokazal, da prostori niso primerni za nadaljevanje pouka. Zaradi gašenja so prostori vlažni, v njih je neprijeten vonj in odstopa parket.

"Bojim se, da letošnjega šolskega leta ne bo mogoče uspešno končati. Ta hip nimamo konkretne rešitve, kako rešiti to težavo. Upam, da jo bomo našli v nekaj dnevih," je povedal Aljuš Pertinač in dodal, da je trenutna prioriteta, kako bi učenci pogorele kočevske šole čim bolj normalno končali letošnje šolsko leto.

Pouk v šoli bo spet stekel v sredo, pa je dejala ravnateljica Sonja Veber. Do konca šolskega leta bo tako potekal v kletnih prostorih šole ter v prostorih krajevne skupnosti in gasilskega doma.

Zaradi gašenja sta verjetno uničeni tudi vodovna in električna napeljava
Škodo, nastalo v požaru, zdaj ocenjuje intervencijska ekipa z direktorata za investicije na izobraževalnem ministrstvu, po prvih ocenah pa naj bi je bilo za 1,5 milijona evrov. Kočevski župan Vladimir Prebilič je povedal, da so pogorišče že očistili, zdaj pa ga nameravajo zavarovati z zaščitnimi ograjami. Škoda je po njegovih besedah lahko tudi višja, saj so gasilci temeljito zalili tudi del objekta, ki ni gorel, in s tem preprečili širjenje požara.

Zaradi tega sta verjetno uničeni električna in vodovodna napeljava, kar bo treba sanirati, meni kočevski župan. Prav tako še ni znano, ali bo treba objekt porušiti in na novo zgraditi. V tem primeru bodo stroški sanacije višji od zdaj ocenjene škode. Občina Kočevje je imela šolo zavarovano za 3,1 milijona evrov, zato so cenilci in zavarovalni agentje že pregledali celotno poslopje. Oceno škode pa bodo podali, ko bodo učitelji in gasilci šolo pospravili in očistili, navajajo na občini.

Kočevski župan je povedal, da se bodo s predstavniki direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje dogovorili, kako se bodo lotili sanacije objekta. "Po zakonu je lokalna skupnost tista, ki bo morala voditi investicijo, je pa prav, vsaj tako sva se strinjala z ministrom Pikalom, da poleg stopi tudi država," je pojasnil Prebilič, ki se bo z ravnateljico šole pogovoril o nadaljevanju pouka. Po informacijah ministrstva za šolstvo so splošne učilnice za pouk neprimerne, medtem ko so nepoškodovane ostale učilnice za fiziko in kemijo ter laboratoriji.

Požar je gasilo 90 gasilcev
Požar je šolo Stara Cerkev zajel v nedeljo nekaj po 3. uri zjutraj. Gasilo ga je devet prostovoljnih gasilskih društev, med največjim ognjem pa je sodelovalo 90 gasilcev. Ogenj je v celoti uničil enajst učilnic in streho, medtem ko so zbornica, knjižnica, tajništva, računovodstvo, prostori svetovalne službe ter štiri učilnice ostale nepoškodovane prav tako tudi dokumentacija, tako da bodo otroci čez dva tedna, ob koncu šolskega leta, dobili spričevala z ocenami. Učiteljem in gasilcem je sicer uspelo rešiti tudi klavir in knjižnično gradivo.

Ravnateljica je povedala, da bodo otroci vsaj danes ostali doma, nato pa bodo presodili, ali bodo prostori, ki jih požar sicer ni poškodoval, dovolj prezračeni, da bodo lahko izvajali pouk. Trenutno po njenih besedah v šoli še vedno izjemno smrdi, prav tako so ostali brez elektrike, vode in sanitarij.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je zvečer obiskal pogorišče, je izpostavil pomembnost čimprejšnje obnove objekta. Ob tem je opozoril, da je največja težava, kako končati šolsko leto. O organizaciji pouka se bodo dogovorili danes na direktoratu za osnovno šolo. Za pomoč pri sanaciji pa bo treba vlado zaprositi za sredstva iz proračunske rezerve.

Požar se je razširil iz plastičnih zabojnikov
Policija še zbira informacije v povezavi z okoliščinami požara. Po do zdaj zbranih podatkih in opravljenem ogledu kraja požara pa so policisti ugotovili, da se je požar razširil z območja plastičnih zabojnikov, v katerih je bil gorljiv material. Zabojniki so bili postavljeni neposredno ob fasadi šole. Ogenj se je nato od zabojnikov razširil po fasadi na ostrešni del šole.

Šola našla nadomestne prostore,
V Kočevju za pomoč pri obnovi pogorišča pričakujejo pomoč