Konec lanskega leta je zagorelo tudi na srednji šoli v Kočevju. Foto: Tomi Naglič
Konec lanskega leta je zagorelo tudi na srednji šoli v Kočevju. Foto: Tomi Naglič
Pogorela druga šola v šestih mesecih

Kočevski župan Vladimir Prebilič škodo ocenjuje na vsaj 1,5 milijona evrov, pri čemer je pojasnil, da je šola razmeroma nov, montažno grajen objekt. Popolnoma je uničenih 11 učilnic, vsaka ima približno 30 kvadratnih metrov. Zgorel je tudi del strehe.
Župan meni, da bi lahko bila končna škoda še precej višja, glede na to, da so morali gasilci temeljito politi tudi tisti del objekta, ki ni bil neposredno v požaru. S tem so namreč zavarovali širjenje požara naprej. Vendar pa je verjetno zaradi tega uničena električna in vodovodna napeljava.
Točen vzrok požara še ni znan, a policisti domnevajo, da se je razširil iz smetnjaka ob šoli. Najprej naj bi zajel zunanji del montažne stavbe šole, nato pa se je razširil na streho in v prvo nadstropje. V prihodnjih dneh bo policija ugotavljala, kaj je zanetilo požar v smetnjaku - ali je šlo za samovžig, nesrečo ali pa ga je kdo podtaknil.

Pikalo: Za denar bomo zaprosili vlado
Minister za izobraževanje, kulturo in šport Jernej Pikalo je med obiskom pogorišča pojasnil, da se bodo na ministrstvu maksimalno angažirali, da bi šolo čim prej obnovili. Za denar bodo po njegovih besedah zaprosili vlado, "saj zaradi rebalansa na ministrstvu proračunske rezerve ni več". Kot je dodal, si bo šolo jutri ogledala tudi operativna ekipa iz direktorata za investicije.

Požarne straže bodo pri pogoreli šoli tudi ponoči
Požar v Osnovni šoli Stara Cerkev je od poldneva pogašen, a bodo gasilci s stražami na pogorišču vztrajali tudi ponoči, je povedal poveljnik kočevskih gasilcev Branko Kocjan.

Ravnateljica šole Sonja Veber pravi, da so vso dokumentacijo v šoli uspeli ubraniti pred ognjem, tako da bodo otroci ob koncu leta normalno dobili spričevala z ocenami. Zaposleni v šoli, ki jo je nekaj po 3. uri zjutraj zajel požar, so imeli ob 15. uri zbor, v telovadnico pa so prenašali mize, stole, omare, ki so po požaru ostale nepoškodovane.
268 učencev bo v ponedeljek ostalo doma, nato pa bodo presodili, ali bodo prostori, ki jih požar sicer ni poškodoval, dovolj prezračeni, da bodo lahko izvajali pouk, je dodala. Trenutno po njenih besedah v šoli še vedno izjemno smrdi, prav tako so ostali brez elektrike, vode in sanitarij.

Z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom, ki jih bo obiskal v večernih urah, se bodo po njenih besedah dogovorili, ali so takšni prostori primerni za pouk. Na pomoč jim je že priskočilo tudi gasilsko društvo, ki jim je ponudilo del svojih prostorov, na voljo imajo tudi prostore krajevne skupnosti. Oddelke pa nameravajo začasno združevati.

Danes je pogorišče obiskal predsednik republike Borut Pahor. Na pogorišču je od dopoldneva prisoten tudi nekdanji župan Kočevja in predsednik DZ-ja Janko Veber, ki pomaga pri čiščenju.
Že drugi požar na šoli
Občina je namreč sredi investicijskega ciklusa, rezerv za obnovo pa ni, pravi župan. Zato sta se s šolskim ministrom Pikalom že dogovarjala, da bi pri obnovi pomagala tudi država. Minister je napovedal, da bo danes obiskal kraj požara. Pogorišče prečesavajo forenziki, saj je konec preteklega leta prav tako ponoči zgorela srednja šola v Kočevju.
Prebilič ob tem pravi, da je pri obeh objektih šlo za montažno gradnjo in istega izvajalca. "Ne napeljujem na nič, ampak neke vzporednice se kažejo. Počakal bi s sodbami do konca," je dejal.

Pogorela druga šola v šestih mesecih