Sprva so požar gasili prostovoljni gasilci, nato pa so se jim pridružili še poklicni. Foto: BoBo
Sprva so požar gasili prostovoljni gasilci, nato pa so se jim pridružili še poklicni. Foto: BoBo
Zagorelo v obratu Pinusa

Zagorelo je pri doziranju plastičnih odpadkov v eno od treh peči, a v družbi pravijo, da je šlo za sežig povsem nenevarne plastike. Požar je bil v pol ure omejen in pozneje uspešno pogašen. Nastala je manjša materialna škoda, posledice požara pa bodo po zagotovilu pristojnih odpravljene v nekaj dneh in bo sežigalnica lahko nadaljevala delo.

Iz Uprave za zaščito in reševanje so sporočili, da so gasilci ogenj zunaj peči pogasili z vodo, pri tem pa je nastal dražeč dim. Obstajala je bojazen, da je nevaren za ljudi, zato so aktivirali Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, da opravi analizo tal in zraka. Voda, ki so jo uporabili pri gašenju, je stekla v za to namenjene bazene, zato onesnaženja ni bilo. Dozdajšnje analize kažejo, da zunaj tovarniškega zemljišča ni nobene nevarnosti za zdravje ljudi, a bodo končni rezultati znani v petek.

Iz Pinusa so sporočili še, da so se ob dogodku sprožili vsi potrebni notranji in zunanji varnostni mehanizmi. V posredovanju sta sodelovali prostovoljna gasilska brigada občine Rače - Fram in mariborska poklicna gasilska brigada, kraj požara pa so si ogledali tudi prostojni požarni inšpektor, inšpektor kriminalistične policije in inšpektorica za okolje.

Sežigalnica odpadkov je pristorsko ločena od proizvodnje farmacevtskih sredstev, kar je tudi eden izmed osnovnih varnostnih ukrepov, ki zagotavljajo odsotnost medsebojnih vplivov med proizvodnimi procesi, so še sporočili iz Pinusa.

Zagorelo v obratu Pinusa