Med hišnimi preiskavami, ki so jih policisti opravili 11. maja lani na Gorenjskem, Primorskem in v Ljubljani, so zasegli okoli 35 kilogramov droge in orožje. Foto: MMC RTV SLO
Med hišnimi preiskavami, ki so jih policisti opravili 11. maja lani na Gorenjskem, Primorskem in v Ljubljani, so zasegli okoli 35 kilogramov droge in orožje. Foto: MMC RTV SLO
Domnevni vodja združbe priznal preprodajo mamil

Obsežne aretacije so 11. maja lani potekale na Gorenjskem, v Ljubljani in na Primorskem, akcije pa se je neuradno prijelo ime Očistimo Slovenijo. V trgovini z drogami in orožjem naj bi po ugotovitvah policistov delovalo 47 oseb, zoper katere so vložili ovadbe za 193 kaznivih dejanj. Že septembra lani so v Kopru dva obtožena obsodili na krajši zaporni kazni, dva pa na pogojni kazni.

Domnevni organizator priznal krivdo
Člane ljubljanskih združb preganja tožilec Boštjan Jeglič, ki je obtožbo spisal zoper 13 oseb. Deset jih je krivdo priznalo in sprejelo kazen, ki jo je ponudil tožilec - najdlje bo za rešetkami vodja ene izmed skupin Smajil Kučević, sedem let in enajst mesecev, plačati pa bo moral tudi 20.000 evrov denarne kazni in vrniti 16.000 evrov premoženjske koristi. Trije pa so vztrajali, da niso krivi Gorazd Filimonović, Darko Smešnik in Nermin Ćatić.

Toda na današnjem sojenju je Ćatić, ko ga je sodnik po prebrani obtožnici pozval k zagovoru, očitana dejanja priznal. Ljubljansko okrožno sodišče bo Ćatiću sodbo izreklo v četrtek opoldne, drugima dvema, Filimonoviću in Smešniku, ki krivde ne priznavata, pa bo sodilo naprej. Tožilstvo Smešniku očita storitev šestih kaznivih dejanj proizvodnje in prometa z mamili, Filimonoviću pa dve - hkrati pa je sodišče v obtožbo k Filimonoviću vključilo tudi očitke o povzročitvi hude telesne poškodbe, ko je na silvestrovo leta 2007 pretepel nekega moškega.

Na najvišjo pa utegne biti obsojen Ćatić, saj je tožilec Jeglič zanj predlagal devet let in pet mesecev za zapahi - svoj predlog utemeljuje z dokazi, da naj bi prav on organiziral mrežo prekupčevalcev. Ćatićev zagovornik Igor Klun je bil nad tožilčevim predlogom presenečen. Dejal je namreč, da je Ćatić prišel do "življenjskega spoznanja", da s takim načinom življenja "ne pride nikamor" in da se na kriva pota ne bo več vrnil. Dodal je tudi, da ima Ćatić otroka, ki je ravno dopolnil leto dni, za katerega mora skrbeti, tožilec Jeglič pa je odvrnil, da je imel Ćatić tudi po tem, ko se mu je rodil otrok, še dva meseca v garaži več sto gramov kokaina in heroina.

Posebni varnostni ukrepi za Veliborja Popovića
Na kranjskem okrožnem sodišču pa so pred sodnico Andrijano Ahačič stopili Senad Pavleković, Darko Palević, Zoran Matović, Bojan Rodić in Milan Rikanović, ki so od maja v priporu, ter Rade Bubanja, Darko Radonjić in Jasmin Džafić, ki se branijo s prostosti. Obtožnica jim očita več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in nedovoljenega prometa z drogami, preprodajali naj bi večje količine kokaina, heroina, konoplje in amfetaminov.

Najvišja kazen se v primeru dokazane krivde obeta Pavlekoviću, saj mu je tožilka že za primer priznanja krivde ponudila kazen 12 let zapora in stransko denarno kazen 20.000 evrov. Palević pa bi v primeru priznanja po predlogu tožilstva v zaporu odsedel osem let in pet mesecev ter plačal stransko denarno kazen 10.000 evrov.

Oba sta obtožena tudi kaznivih dejanj prometa z orožjem, za katera pa je bilo sojenje izločeno v drug postopek. Na ta način ne bo treba tako pogosto iz pripora na sodišče voziti 35-letnega Veliborja Popovića, ki naj bi naročil prevoz vojaškega orožja in eksploziva in za katerega veljajo posebni varnostni ukrepi.

Domnevni vodja združbe priznal preprodajo mamil