Črna kronika
Policisti so zasegli več kot 700 ukradenih predmetov in zdaj poskušajo najti lastnike. Foto: PU Kranj
Vlomov so osumljeni trije moški in ena ženska, vsi z območja Gorenjske, stari so od 35 do 56 let. Foto: BoBo
Zasežene predmete, za katere so policisti ugotovili, da izvirajo iz preiskovanih desetih kaznivih dejanj, so že vrnili lastnikom. Foto: PU Kranj
VIDEO
Kranjski kriminalisti raz...

Dodaj v

Prijeli skupino vlomilcev, lastnike zdaj iščejo za več kot 700 predmetov

Ogled in prevzem predmetov na policijski postaji Bled
16. maj 2018 ob 21:15
Bled - MMC RTV SLO, STA

V hišnih preiskavah, povezanih s prijetjem organizirane skupine vlomilcev, so kriminalisti zasegli več kot 700 ukradenih predmetov. Preiskali so deset vlomov na območju Bleda in Radovljice, ki naj bi jih storili štirje ljudje, najdeni predmeti pa izhajajo še iz številnih drugih vlomov.

Gorenjski kriminalisti so konec prejšnjega tedna končali prvi del kriminalistične preiskave. V petih hišnih preiskavah zoper štiri osumljence so zasegli večjo količino predmetov, za katere utemeljeno sumijo, da izvirajo iz vlomnih tatvin v stanovanjske objekte na območju Gorenjske, lahko pa tudi širše, je na Bledu novinarjem pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša.

Pridržali so štiri osumljence in dva privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njiju odredil pripor. Kaznivih dejanj so osumljeni trije moški in ena ženska, vsi z območja Gorenjske, stari so od 35 do 56 let. Eden izmed njih je bil v preteklosti tudi že obravnavan za kazniva dejanja, vendar ne za tovrstna. Za kaznivo dejanje velike tatvine je sicer zagrožena kazen do osmih let zapora.

Po ugotovitvah kriminalistov sta v devetih primerih v objekte vlamljala dva ista osumljenca, še en vlom pa je eden izmed njiju izvršil skupaj s tretjim osumljencem. V treh primerih je sodelovala tudi ženska, ki je prikrivala storilce in predmete kaznivega dejanja ter si na ta način pridobivala protipravno premoženjsko korist.

Več kot 700 ukradenih predmetov
Zasežene predmete, za katere so policisti ugotovili, da izvirajo iz preiskovanih desetih kaznivih dejanj, so že vrnili lastnikom. Ostalo pa jim je še več kot 700 različnih predmetov, predvsem zlatnine, nakita, spominskih kovancev, orožja, oblačil, kozmetike in ur. Gre za enega večjih zasegov predmetov gorenjskih kriminalistov pri preiskovanju vlomov.

Ukradeni predmeti na PP Bled
Lastnik, ki prepozna predmet na kateri izmed fotografij, se lahko 17. ali 18. maja oziroma med 21. in 25. majem 2018 med 8. in 18. uro oglasi na Policijski postaji Bled brez predhodne najave.Kriminalisti bodo v nadaljevanju preiskave preverjali morebitno povezavo predmetov z drugimi vlomi. Zato pozivajo vse oškodovance tovrstnih kaznivih dejanj, naj pridejo na blejsko policijsko postajo, kjer bosta potekala prepoznava in prevzem predmetov.

Predmeti domnevno izvirajo iz kaznivih dejanj, ki so bila najverjetneje izvršena na območju Gorenjske od leta 2012 dalje. Preiskanih deset vlomov na območju Bleda in Radovljice, v katerih je ocenjena vrednost protipravne premoženjske koristi več kot 33.000 evrov, pa se je zgodilo v zadnjih dveh letih.

Vlamljali pod okriljem teme
Da gre za skupino, ki se sistematično ukvarja z izvajanjem vlomnih tatvin, so kriminalisti ugotovili na podlagi načina storitve vlomov in odvzetih predmetov. Storilci so za vlome izkoristili čas, ko lastnikov ni bilo doma. "Na izvršitev vlomov so se temeljito pripravili. Hodili so na kraj, opazovali hišo in njeno zaščito, ko so bili podani pogoji za varno storitev, pa so pristopili. Vse pod okriljem teme," je pojasnil Donoša in dodal, da sumijo, da so predmete ukradli z namenom nadaljnje prodaje.

Storilci so v objekte vstopili skozi vrata ali okna in le v dveh od desetih primerov vloma niso dokončali, ker jih je pregnal sprožen alarm na objektu. V preostalih primerih lastniki niso uporabljali varnostnih sistemov. Policisti zato ljudi znova opozarjajo, naj zavarujejo svojo lastnino.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
frgo
# 16.05.2018 ob 22:10
nič takega kar 15 - 20 letna terapija s težkim fizičnim delom ne bi odpravila
kenda
# 17.05.2018 ob 02:49
@bizerian

Sej so prodali. Kar je na slikah, je samo tisto, česar ni nihče hotel kupit. Ostalega pa seveda ni -- ker so to že uspeli prodati.
Tao3
# 17.05.2018 ob 05:20
Tisti ki kupujejo to robo od lopova so še večji lopovi ker vse skupaj poganjajo ...
zapravico
# 17.05.2018 ob 08:22
Stare superge grejo krast,a jih ni sram
Wasabi
# 17.05.2018 ob 08:40
Kazen mora biti vzgojna. Je pa žalostno, da se je pri nas zgodila tatvina, ki je posneta na disku, policiji smo predali posnetke in ime in priimek barabe, pa nič. Kako naj bo potem človek ponosen na svojo državo, če je en navaden lopovluk!
luna med oblaki
# 17.05.2018 ob 10:24
Ne razumem ljudi, ki se pečajo s krajo. Slej ko prej jih odkrijejo. Kdor krade, si za vse večne čase uniči ugled. Nihče mu več ne zaupa! Noben delodajalec ne bo sprejel v delovno razmerje kradljivca!
Sicer pa - pohvala policiji za dobro opravljeno delo!
Ljudje, ne imejte doma denarja, razen kakšne manjše zneske. Če imate možnost, si nabavite psa. Tudi pes z lajanjem prežene tatove!
mend055
# 17.05.2018 ob 08:42
Priporočamo pogojni zapor za dva meseca, saj obstaja verjetnost ponovitve teh ukradstvenih dejanj, kar pomeni, da jim ob naslednji tatvini pa končno določimo pravo kazen: pogojni zapor za tri mesece. To je to!
pobrisan
# 17.05.2018 ob 08:39
Petlarji.... pajser in rabljene superge....
M.R.S.
# 17.05.2018 ob 06:11
Zdaj bodo kvečjemu kaznovani zato, ker so prodajali naprej brez izdaje računa...:-)
bilzerian
# 16.05.2018 ob 21:43
in zakaj so sploh kradli, če niso ničesar prodali? kar tako? za zabavo?
aci7
# 16.05.2018 ob 21:46
Sama ropotija.
Kazalo