Nekdanja stavba NPU-ja na Dimičevi ulici v Ljubljani, ki je povzročila eno večjih političnih afer v zadnjih letih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Nekdanja stavba NPU-ja na Dimičevi ulici v Ljubljani, ki je povzročila eno večjih političnih afer v zadnjih letih. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Na okrajnem sodišču v Ljubljani so potrdili, da zaslišujejo priče zaradi spornega najema stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), poroča 24ur.com. Tožilstvo nekdanjega generalnega sekretarja notranjega ministrstva (MNZ) Damjana Laha pri tem najemu sumi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. Kresalova v omenjenem primeru ni osumljena in niti ni vabljena kot priča v postopku, prav tako je zatrdila, da je o zaslišanjih nihče ni obvestil.
Do danes je bilo v primeru zaslišanih poleg osumljenega Laha osem od 12 predlaganih prič. Postopek se nadaljuje prihodnji teden in bo končan do 25. februarja, so potrdili na ljubljanskem okrajnem sodišču.
Jara kača NPU-ja
Za prostore NPU-ja je bila v času prve vlade Janeza Janše prvotno predvidena stavba na Litostrojski ulici, kamor so jih le preselili v preteklem letu. A leta 2009 je MNZ, vodila ga je takratna notranja ministrica Kresalova, odločilo, da bodo NPU preselili na Dimičevo ulico. Prostore je ministrstvo najelo od družbe Ram Invest v lasti domnevnega ministričinega prijatelja Jurija Pogačarja.
Poslu so zato številni očitali negospodarnost in koruptivnost. Ministrstvo je za najem prostorov plačevalo 136.000 evrov mesečno, Ram Invest pa je za lizing podjetju Hypo Leasing, od katerega je stavbo kupil, plačeval 125.000 evrov. Negospodarnost najema je potrdilo tudi Računsko sodišče, dan pozneje pa je protikorupcijska komisija v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ-ju pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije.
Kresalova je odstopila, začeli so teči načrti in postopki za odpoved pogodbe, posel pa je pod drobnogled vzela tudi policija.