Igor Pogačar naj bi ministrstvu za notranje zadeve dvakrat ponudil odkup prostorov, kjer je NPU. Foto: MMC RTV SLO
Igor Pogačar naj bi ministrstvu za notranje zadeve dvakrat ponudil odkup prostorov, kjer je NPU. Foto: MMC RTV SLO

Vendar pa notranje ministrstvo Pogačarjevi ponudbi ni niti odgovorilo, čeprav mesečno plačuje 136.000 evrov najemnine, poroča POP TV.

Potem ko je lani postalo jasno, da Pogačar za mesečno plačilo lizinga za stavbo nameni 125.000 evrov in ne 83.000 evrov, ker je preoblikoval posojilo, se je premier Borut Pahor zavzel za odkup stavbe NPU-ja. Vlada bi sicer lahko stavbo NPU-ja na Dimičevi zamenjala za drugo stavbo ter doplačala delno razliko.

Ponudba za 20 mio. evrov
Pogačar je namreč maja lani stavbo prvič ponudil v odkup za približno 20 milijonov evrov. V drugi ponudbi je Pogačar po neuradnih podatkih ponudil zamenjavo za 14 milijonov evrov in stavbo nekdanjega samskega doma na Jeranovi ulici v Ljubljani. Na ministrstvu za notranje zadeve so sicer za POP TV odgovorili, da nimajo dovolj sredstev za odkup stavbe NPU-ja.

Izračuni televizije kažejo, da so v 21 mesecih samo za najemnino že nakazali skoraj tri milijone evrov.

NPU - razlog za odstop Kresalove
Pogodba za najem NPU-ja je sicer sklenjena za nedoločen čas in se jo da razdreti brez odškodninske odgovornosti. Ministrstvo ima šestmesečni odpovedni rok, je razvidno iz pogodbe o najemu.

Avgusta je sicer Računsko sodišče ministrstvu v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavbe NPU-ja na Dimičevi izdalo negativno mnenje. Dan pozneje je protikorupcijska komisija sporočila, da ravnanje uradnih oseb na MNZ-ju pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije. To je bil tudi razlog za nepreklicni odstop Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve.