Črna kronika
Župan Zoran Janković
Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mojca Kocjančič se je strinjala z Jankovićevem zagovornikom. Pri tem je zapisala, da je kazenska ovadba, ki jo je policija podala septembra lani, podana devet mesecev po hišnih preiskavah, pri tem pa je tožilka vseeno potrebovala še sedem mesecev, da je vložila zahtevo za preiskavo. Ob tem je dodala, da zadeva ne predstavlja kompleksne zadeve, saj gre zgolj za domnevno dogovarjanje za srečanje po telefonu. Foto: BoBo
false
Ljubljanski župan Zoran Janković je vsa očitana kazniva dejanja že zanikal. Foto: BoBo

Dodaj v

Prisluhi županu Jankoviću izločeni iz dokaznega gradiva

Sodnica odredila izločitev
6. julij 2017 ob 21:36,
zadnji poseg: 6. julij 2017 ob 21:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kazenski pregon ljubljanskega župana Zorana Jankovića je v primerih, ki slonijo na prisluhih, morda pod vprašajem, saj po odločitvi sodnice tožilka ni pravočasno vložila zahteve za sodno preiskavo.

Preiskovalna sodnica je v enem od primerov ugodila predlogu Jankovićevega zagovornika ter odredila izločitev in uničenje dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem. Tožilka je namreč zamudila rok za vložitev zahteve za sodno preiskavo.

Jankoviću so kriminalisti prisluškovali od aprila do oktobra 2014. Kot izhaja iz sklepa sodišča, so bile razlog za prisluškovanje izjave priprtega nekdanjega direktorja Komunalnega podjetja Ljubljana (KPL) Ranka Mimovića glede domnevnega jemanja podkupnin, izplačil gotovine županovemu sinu Juretu Jankoviću ter prenakazil denarja na bančni račun družbe Patera.

Mesečno so se nato izdajale nove odredbe, ukrepi pa so se podaljševali in širili na druge ljudi. Na podlagi prisluškovanja je tožilstvo začelo preiskovati še domnevno nezakonito posredovanje in zlorabo položaja.

Janković naj bi namreč na podlagi obiska predstavnika podjetja KPL poklical direktorja ljubljanskega javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija (VO-KA) in mu naročil, naj spremeni razpisne pogoje za izbiro izvajalca za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi Jelši. Janković je pred časom javno povedal, da je res posredoval, a zato ker je bil razpis pisan v korist enega od ponudnikov.

Hišne preiskave na občini in v lekarni
Prav tako so se pojavili sumi, da naj bi ljubljanski župan od farmacevtke zahteval spolne usluge v zameno za redno zaposlitev v ljubljanskem Javnem zavodu Lekarna Ljubljana.

Zaradi njih so kriminalisti decembra 2015 na Mestni občini Ljubljana in v prostorih Lekarne Ljubljana izvedli hišni preiskavi. Policija je kazensko ovadbo tožilstvu podala septembra lani, državna tožilka pa je zahtevo za preiskavo podala aprila letos.

Jankovićev zagovornik je maja vložil predlog za izločitev dokazov, v katerem je zapisal, da se je rok, v katerem bi moralo tožilstvo začeti kazenski pregon, iztekel oktobra lani. Zahteva za preiskavo, ki je bila vložena aprila letos, je tako po navedbah zagovornika vložena več mesecev po poteku zakonskega roka.

Enačenje začetka pregona s "kakršnimi koli aktivnostmi" tožilstva
Tožilka Blanka Žgajnar je trdila, da je predlog neutemeljen. Začetek kazenskega pregona je po njenem mnenju treba razumeti v smislu kakršne koli aktivnosti tožilstva v smeri nameravanega pregona znotraj dveletnega roka. Ob tem je spomnila, da je okrožno sodišče še oktobra 2015 na predlog tožilstva izdalo odredbo za hišno preiskavo.

Poudarila je tudi, da je v zvezi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi tekel kontinuirani predkazenski postopek širših razsežnosti, kaznivo dejanje, povezano s službo farmacevtke, pa je le manjši del kriminalne dejavnosti, ki jo obravnava policija.

Zgolj domnevno dogovarjanje za srečanje po telefonu
Preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mojca Kocjančič se je strinjala z Jankovićevim zagovornikom. Pri tem je zapisala, da je kazenska ovadba, ki jo je policija podala septembra lani, podana devet mesecev po hišnih preiskavah, pri tem pa je tožilka vseeno potrebovala še sedem mesecev, da je vložila zahtevo za preiskavo. Ob tem je dodala, da zadeva ne predstavlja kompleksne zadeve, saj gre zgolj za domnevno dogovarjanje za srečanje po telefonu.

Preiskovalna sodnica je še ugotovila, da tožilka še vedno ni vložila zahteve za preiskavo v zadevi, ki jo je prvotno obravnavala, in sicer v zvezi s prejemanjem podkupnine iz KPL-ja.

Sklep še ni pravnomočen, saj se lahko državna tožilka zoper njega pritoži v osmih dneh, je poročala Televizija Slovenija.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
luka101
# 06.07.2017 ob 21:52
To, kar se dogaja v Sloveniji, ni več demokracija, to je popolna avtokracija režima, ki je utemeljen v ideologiji bivšega sistema, le-ta pa mu služi izključno za to, da do onemoglosti črpa davkoplačevalski denar.

Sedaj je režim Jankoviča zasščitil tako, da je dosegel umik eklatantnih dokazov o korupciji, pri čemer ga/jih nič več ne zanima, kaj si navadni državljani sploh še mislijo o vsem skupaj. Včasih jih je bilo vsaj sram, sedaj pa ni absolutno ne več. Funkcionirajo po sistemu: Nihče nam nič ne more in prav malo nas briga, če veste, da smo vakumsko prisesani na davkoplačevalski denar.

Levi volilci, pa saj ste že spoznali ne, da vas večino uporabljajo samo kot ideološke vojake, od katerih prav tako (kot od desnih) jemljejo težko prigarani denar. Kaj se še mora zgoditi, da jih boste nehali voliti?
aanton
# 06.07.2017 ob 22:11
ne skrbite....medijsko sporočilce, ki je bilo podano ob 21.36 uri, bo kmalu izgubilo sled....tudi mmc je del mašinerije, ki hoče iz nas delati budale....mene je sram.....
dbitls
# 06.07.2017 ob 21:55
Tožilka Blanka Žgajnar - tožilka, ki je brez enega dokaza spravila v zapor Milka Noviča...... in tožilka, ki je pozabila zahtevati pripor v zadevi Balkanski bojevni, tožilka ki je dve leti pozabila, da ima primer Jankovićevega spolnega izsiljevanje farmacevtke ... Bravo, bravo, take rabi udbomafija ....
bad brains
# 06.07.2017 ob 21:57
Oblast je popolnoma izrojena. Obvezno treba menjati, pa ne samo stranke ampak ideološko stran. Nujno voliti desnico, da se počisti nagrmadena umazanija. Vsaj nekaj le te.
.kiwi
# 06.07.2017 ob 22:14
Škoda da se policisti matrajo, če potem tožilka dobi xxxx € in "pozabi" ene papirje oddat.
Bivši uporabnik
# 06.07.2017 ob 22:12
Eh, Blanka, Blanka, ker si zamudila ti je ušel en od balkanskih bojevnikov, sedaj ti bo ušel še Zoki.

Nekaj mnogo pozabljate in zamujate tam na tožilstvu. Pa ne, da imate enako kot Kramar milijon razlogov za pozabljivost.
veza
# 06.07.2017 ob 22:08
Za se zjokat, nihče ne ve, kaj je pravilno in kaj narobe, vsak po svoje tolmači enostavne zadeve, pa kako da potrebuje tožilka sedem mesecev za vložitev nečesa, pa kje mi živimo!
bryden
# 06.07.2017 ob 22:46
opcija 1 ali je tožilka popolnoma nesposobna in bi morala za to odškodninsko odgovarjat ter dobit izredno opoved ter prepoved opravljanja dela v kakrsnikoli drzavni sluzbi
opcija 2 je tožilka zelo sposobna in je dobila podkupnino, kar pomeni da bi morala kazensko odgovarjat in dobit dozivljenjsko prepoved opravljanja dela v drzavnih sluzbah

opcija 3 in 4 je identična kot 1 in 2 samo da je problem sodnik, ne tožilka

Narod pa lepo mirno požira.
seb123
# 06.07.2017 ob 22:13
Aatonu je vse jasno, Samoresu ni jasno nič. Žal je Aatonov premalo.
slosem
# 06.07.2017 ob 22:51
Ce bi to bilo pri Bavčarju bi ze zasedal ck kp, vlada, minister superhik in 90% medijev ....tako pa novicka ob 10...Čeprav gre za kronski dokaz nedelovanja pravne države , ki naj bi bila del EU...odvratno in sprevrženo
KdoJeDarthVader
# 06.07.2017 ob 22:49
Brez skorumpiranega sodnega sistema ne bi bilo možno pokrast milijarde...
MAN0
# 06.07.2017 ob 22:23
Me zanima ali imajo tudi tožilci trajen mandat ali pa to nesposobno tožilko na čevelj damo.
smeško 562
# 06.07.2017 ob 22:46
Tipično, pač je prave barve. Če bi bil desen bi mediji grmeli, ker je levi so tiho.
zlobniCO2
# 06.07.2017 ob 22:25
seveda čisto neka nepomembna novica podana ob ob 21.36 nekje ob strani.
Slophi
# 06.07.2017 ob 22:28
Najhitreje zaslužen miljonček. Verjetno je pred kratkim šel mož na Ciper par stvari uredit.
dbitls
# 06.07.2017 ob 21:57
Evo, zdaj sem skapiral, kako je treba živet v tej banana državi; na sodišču moraš podkupit da te dajo na konec vrste, zdravnike pa, da te dajo na začetek vrste..... bravo volivci levice, super državo stem nam naredili ....
gerza
# 06.07.2017 ob 22:56
Dve možnosti sta:

1. sodnica je načrtno zamudila rok - odpoved in kazenski pregon
2. sodnica je nenačrtno zamudila rok - odpoved zaradi njene popolne nesposobnosti

V vsakemu primeru pa bi v takih primerih morala biti nekje višja inštanca, ki bi sojenje prekinilo in ponovilo. Dokler bodo sodišča delala tako kot sedaj, se Slovenija ne bo pobrala iz tega mafijskega kotla.
bad brains
# 06.07.2017 ob 22:37
Se zavedam, da nas je desničarjev v SLO premalo. Zato sami take umazanije ( težko je sestaviti post brez nabora besed, ki so tukaj prepovedane ) ne moremo zaustaviti. Levičarji, zbudite se !
rundek
# 06.07.2017 ob 22:37
V kakšni državi živimo, groza! Na začetku tedna koprska zgodba, zdaj še to...intervju v nedeljcu pa je...
bryden
# 06.07.2017 ob 22:50
Ne vem zakaj sploh debata levi / desni? BMK katera stran je, če je umazan ga je treba odstranit. Za to imamo pravosodje, da obsodi / ovrže obtožbe. Tu je pa pravosodje popolnoma zatajilo. Ni ne ovrglo ne potrdilo obtožb. Samo nesposobno je ...
smeško 562
# 06.07.2017 ob 22:48
Me prav zanima reakcija notranjega ministra.
ajvard
# 06.07.2017 ob 22:25
nič čudnega.

živimo v državi, ki jo vodijo megalopovi, mafijci,škoda časa in živcev...

.............
otto bizantiski
# 06.07.2017 ob 23:49
Kaj je fašizem???
-uporaba nasilja in sodobnih tehnik propagande in cenzure za zatiranje politične opozicije
-sistem policijske kontrole;
-nadzor nad vsemi sredstvi propagande;
gerza
# 06.07.2017 ob 22:52
Zahtevamo ime sodnice ter njen odstop ter preiskava zaradi suma prejemanja podkupnine.
fah-q
# 06.07.2017 ob 22:43
izključitev dokazov...in potem bomo poslušali spet o temu, kako ni dokazov...zveni znano?

itak...
kralj matjaž
# 06.07.2017 ob 21:58
Pravna država deluje.
Heisenberg
# 06.07.2017 ob 22:55
Rabimo boljše zakone, sodnike, odvetnike, potem pa še nehati nabijati o levih in desnih (več kot pol komentarjev tule). Plevel je moramo odstraniti, ni važno kakšne barve je. Največji neumneži so tisti, ki samo nemo sledijo in s prstom kažejo na druge.
soraya
# 07.07.2017 ob 05:38
Če me spomin ne vara,ali ni ta ista tožilka pozabila tudi nekaj v vezi ljubljanskega mafijskega kartela in ji je en mafijec pobegnil......?!
smeško 562
# 06.07.2017 ob 23:15
Itak da se ve, da je bilo namerno. Pač vzdružje se fama, desni so slabi zato jih je potrebno vse zapreti, levi so pošteni zato nič ne delajo narobe.
Dejan_f
# 06.07.2017 ob 23:02
Sklep še ni pravnomočen, saj se lahko državna tožilka zoper njega pritoži v osmih dneh.

Da ne bo spet zamudila roka.
Park
# 07.07.2017 ob 05:53
Aeda# 06.07.2017 ob 22:23
/.../
3. Zakon o prevzemih - ZPre-1, ki je omogočil notranje odkupe in posledično bančno luknjo zaradi nevrnjenih kreditov(!) - Janševa vlada


Pa kako lahko tako nalašč lažeš in prirejaš novice?

Zakon o t.i. prevzemih je sprejela Ropova vlada, leta 2003!
RdečeModro
# 06.07.2017 ob 23:28
In spet je posredi Blanka Žgajnar?
smeško 562
# 06.07.2017 ob 23:17
Ker je Brezigarjeva založila depešo, lahko tudi druga sodnica izpusti Zokija kljub dokazom, ki jih je izločila. Razmišljanje povprečne levičarke, primerjaj dva med seboj nepovezana dogodka da dosežeš point ki ga ni.
zokizaver666
# 07.07.2017 ob 10:25
Zakaj sta Blanka Žgajner in Mojca Kocjančič danes še v službi?
Kako da včeraj nista dobili odločitve o izredni odpovedi?
dunbar
# 07.07.2017 ob 07:39
Včeraj je bila novica v spodnjem delu menija, danes pa je že več ni na prvi strani, pripravno, ni kaj...

Me zanima, če bo Klemenčič tudi sedaj zarohnel in zahteval glave.
Kvantni mehanik
# 07.07.2017 ob 07:17
Mimogrede, ista tožilka, ki je pri Jankoviću "pozabila" na roke, je pred leti v zadevi balkanski bojevnik "pozabila" zahtevati pripor za obtožence, za katerimi se je takoj nato izgubila vsaka sled.

Kaj še dela na položaju?!?!?!?

(aja: saj je tudi brat generalnega tožilca dvorni dobavitelj medicinske opreme -- vemo, kaj to pomeni -- pa se tudi ni zgodilo nič, še mediji, vsaj tisti vodilni, so bili povsem anemični)
otto bizantiski
# 06.07.2017 ob 23:39
No tako očitno pa ni niti v najbolj zadrgnjenem komunizmu kot je to postalo v postkomunistični Sloveniji. Dejansko imamo dve skupini državljanov prvorazredni, ki si lahko privoščijo prav vse (dokaze jim režim sproti uničuje) in drugorazredni državljani, ki se jih režim obsodi na zaporne kazni brez dokazov.
Dancoman
# 06.07.2017 ob 23:32
Ker norec bi si upal tega mafica tozit? Mu gre glava v parih dneh. Ce bi jaz imel vse te dokaze o barabijah Zokija bi jih ali komu predal ali pa sezgal. Bolje ziveti kot pa reskirati da gre najvecja Baraba na slovenskem v zapor in imeti zato posledice
kralj matjaž
# 07.07.2017 ob 08:41
Paperino
A ni razlika če koga obtožiš brez dokazov, za neko dejanje, ki ga niti definirat ne moreš in če pravosodni sistem, namenoma zamuja roke in poskrbi, da dokazi, ki kažejo na nepravilnosti postanejo neveljavni.
aless70
# 07.07.2017 ob 07:17
MMC, dobro ste skrili to novico!!
Kvantni mehanik
# 07.07.2017 ob 07:14
@oliva

Ko smo mi ponorevali nad veleizdajo dogovarjanja premjeja Janše s Sanaerjem (prisluhi), se niso smel uporabit in zdaj jih ni.
Isti folk, ki mene sesuva zaradi taistega, pa me tle minusira, ker pa nenadoma pa prisluhi morajo bit upoštevani.


Jabolka in hruške. Tiste prisluhe je pridobila SOVA v okviru svojih obveščevalnih dejavnosti in se kot taki po našem pravnem redu ne morejo uporabiti proti slovenskim državljanom.

Prisluhi Jankoviću pa po tej plati niso sporni, bili so pridobljeni na veljaven način in so vsekakor uporabni kot dokaz v kazenskem postopku. No ja, so bili, dokler ni tožilka pripravno "zamudila" roka.

V prvem primeru gre za pravno formalno trivialno neveljaven dokaz, v drugem pa za povsem veljavnega, ki pa ga je uničila malomarnost tožilstva. Je težko verjeti, da je bila malomarnost namerna?
Park
# 07.07.2017 ob 05:51
Če bi bila to novica o Janši, bi bila cel dan na prvi strani. Tako je pa o levem pokvarjencu in srbskem lopovu, je pa novica objavljena zvečer, ob času, ko večina že ni več na spletu... spodaj neopayno.
RtvSlo je samo še eden od medijev v rokah mafijske levice, ki je oskubila to državo! Ostali jim pa štango držite!
soraya
# 07.07.2017 ob 05:42
Glede na vse primere, ne samo na slednji,se vprašanje kar samo ponuja:
Kaj za vraga se dogaja v slovenskem tožilstvu??!
Kolupaila
# 07.07.2017 ob 00:11
Če bo kdo izmaknil pašteto ali bo rahlo v nekem navzkrižju interesov bo ostro in takoj kaznovan za svoja dejanja. Tako pa imamo v Sloveniji dvojno državo.Državo priviligirancev (ozek krog v veliki veliki večini politične kaviar levice in zelo zelo ozek krog nekaj pos. desnih politikov za katere veljajo dvojna merila" in državo ostalih, za katere velja "popolna pravna država". Prihajajo volitve in kandidati morajo biti "čisti".V resnih demokracijah in pravnih državah se takšne eklatantne svinjarije ne dogajajo, akterji pa so ostro kaznovani. Tudi v Srbiji se kaj takšnega ne more zgoditi, da se defakto eklatantni dokazi korupcije brišejo. Žal pa volilci takšne ljudi še nagrajujejo z mandati in vodilnimi mesti.
KPRAA
# 06.07.2017 ob 23:03
LOL kaka pravna država smo mi... Imamo dokaze, ma jih ne smemo uporabljat :D Pa kako to, da se vedno pri visokih političnih profilih vedno nekaj zalomi...naj si bo na desnici ali levici.
kotzi
# 07.07.2017 ob 10:21
hahaha...ali ni rekel nekoc na hrt 1 Jankovic da doklere bo proti jj se mu ni treba bati za sodne pregone....in glej...prav ima
Sorrento
# 07.07.2017 ob 08:46
Klemenčič in Cerar, oba zelo podučena v pravu, oglasita se zdaj in komentirajta!
amigo
# 07.07.2017 ob 08:17
Ko je Jankovič zapuščal danes že skoraj pozabljeno Elekto je bilo proti Elekti na sodišču vloženih 87 ovadb. Verjetno so vse zastarale, ali kako drugače propadle. Tudi o Jureku se nič več ne piše, Verjetno je prišla komanda iz mafijske kupole.
nevem
# 07.07.2017 ob 08:12
Največji protagonisti tako imenovane "pravne države" (Cerar, Klemenčič...) so dopustili njeno popolno nasprotje. Že kar tako: brez sramu in brez bojazni pred dejansko "pravno državo".
Organi pregona, sodna veja oblasti, državni mediji, gospodarstvo v lasti države... je brez dvoma v rokah ozkega kroga v bivšem režimu vzgojenih in treniranih krogov ljudi, ki jih spretno "pomlajujejo" z novimi, še bolj pokvarjenimi in brezvestnimi kadri, katerih sploh ni težko najti. Njihov "agit prop" deluje kot namazan stroj, saj jim večina volivcev (predvsem iz javnega sektorja) ob ravno pravšnjih, še znosnih mezdah in "pravicah", še kar verjame in naseda.
Za enkrat rešitve še ni na vidiku... in to prav ti zelo dobro vedo. In od tod tudi zgornje ugotovitve.
mmeeddoo
# 07.07.2017 ob 07:33
To je Slovenija - ni važno, ali je kradel, ali ne. Bolj pomembna je črka v zakonu oz. "nesposobnost" tožilke. ... zakaj še vedno ima službo na tožilstvu, če je več kot očitno, da ni sposobna opravljati dela za katerega je zaposlena? ... za razliko od njene tajnice, čistilke, varnostnika, hišnika ...
Kazalo