Ministrstvo za zdravje je vložilo kazensko ovadbo zaradi nepravilnosti v projektu eZdravje. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za zdravje je vložilo kazensko ovadbo zaradi nepravilnosti v projektu eZdravje. Foto: MMC RTV SLO

Državni revizorji so med lani opravljeno revizijo ugotovili, da je ministrstvo v okviru projekta eZdravje nabavilo različno strojno in programsko opremo ter vrsto različnih garancijskih, vzdrževalnih in svetovalnih storitev.

V nekaterih primerih kupljene strojne in programske opreme ter garancijskih in vzdrževalnih storitev ni uporabilo v celoti ali pa jih sploh ni uporabilo oz. jih je uporabilo šele več kot eno leto ali dve po nakupu.

Računsko sodišče je tudi ugotovilo, da je ministrstvo večkrat naročilo vsebinsko zelo podobne svetovalne storitve, v nekaterih primerih pa rezultatov svetovalnih storitev prav tako niso uporabili.

Kazenska ovadba proti odgovornim
Zdravstveno ministrstvo je moralo zaradi teh ugotovitev revizorjev začeti postopke ugotavljanja odgovornosti posameznikov za navedene odločitve.

Ministrstvo je nato vložilo kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu na ljubljansko okrožno tožilstvo zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, in v okviru tega predlagalo tudi uveljavljanje morebitnega premoženjskopravnega zahtevka.

Ministrstvo je vložilo tudi prijavo koruptivnega ravnanja oziroma nasprotja interesov na protikorupcijsko komisijo. Odgovornemu na ministrstvu pa so izdali tudi opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, še navaja računsko sodišče. Te ukrepe ministrstva je računsko sodišče ocenilo kot zadovoljive.

Slabo poslovanje ministrstva
Računsko sodišče je menilo, da je ministrstvo za zdravje kršilo obveznost dobrega poslovanja, kot določata zakon o računskem sodišču in poslovnik računskega sodišča. Popravljalni ukrepi ministrstva so bili po oceni revizorjev le delno zadovoljivi.

Med drugim niso odpravili vseh vsebinskih in finančnih nedoslednosti v investicijski dokumentaciji. Tako kljub vsem popravkom iz popravljenega investicijskega programa projekta eZdravje še vedno niso nedvoumno jasni ocenjeni stroški projekta.

Računsko sodišče v porevizijskem poročilu poudarja, da je v popravljenem investicijskem programu vrednost projekta Telekap na enem mestu ocenjena na 169.698 evrov, na drugem mestu pa na 203.638 evrov.

Poleg tega ministrstvo v večjem delu tabel s finančnimi podatki v popravljenem investicijskem programu še vedno ne navaja, ali gre za zneske z DDV-jem ali brez DDV-ja.

Tožilstvu želijo prihraniti čas
Po besedah vrhovnega državnega revizorja Miroslava Kranjca so se na računskem sodišču odločili, da obsežne informacije, ki so jih zbrali v reviziji, posredujejo okrožnemu državnemu tožilstvu.

Ocenili so, da bi lahko tako pripomogli k razjasnitvi dejanskega stanja, tožilstvu pa bi morda tudi prihranili nekaj časa, ki bi ga sicer potrebovali za pridobivanje dokumentacije z ministrstva.

Kranjc pa ne more oceniti, za koliko so bila oškodovana javna sredstva pri projektu eZdravje. Do decembra 2012 je sicer ministrstvo za eZdravje porabilo vsaj 8,8 milijona evrov. Računsko sodišče je ugotovilo tako nesmotrnosti kot nepravilnosti pri projektu, ki pa po Kranjčevih besedah obsegajo pomemben delež te vsote.