Zidar je že na zadnjih nekaj sojenj prišel v spremstvu medicinskega osebja, nato pa zaradi slabega zdravja na zatožno klop ni več sedel. Foto: BoBo
Zidar je že na zadnjih nekaj sojenj prišel v spremstvu medicinskega osebja, nato pa zaradi slabega zdravja na zatožno klop ni več sedel. Foto: BoBo

Višje sodišče v Ljubljani je namreč ugodilo pritožbi tožilstva in razveljavilo sklep, s katerim je sodišče ustavilo dva kazenska postopka zoper Zidarja. Ljubljansko višje sodišče je namreč sklenilo, da so bili dokazi tožilstva o ugotavljanju procesne sposobnosti Zidarja zbrani zakonito. Prvostopenjsko sodišče bo tako o Zidarjevi procesni sposobnosti odločalo še enkrat, so pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu.

Potem ko je komisija medicinske fakultete presodila, da Zidar ni sposoben spremljati sojenja, je okrožno sodišče lani dva postopka, ki sta tekla zoper njega, sklenilo ustaviti. Gre za očitke zlorabe položaja in finančnega oškodovanja v poslih SCT-ja s slamnatimi podjetji, v drugem primeru pa za navidezne posle med podjetjema Reklamni inženiring in SCT. Tožilstvo je vztrajalo in predložilo ugotovitve Interpola, ki je Zidarja "opazoval", ko je ta pogosto, tudi sam, potoval v Švico. Zidarjeva potovanja v tujino in ugotovitve Interpola je julija letos prva razkrila TV Slovenija.

Tožilstvo je igralo na karto, češ da potovanja dokazujejo, da le ni tako bolan, da ne bi mogel spremljati sojenj, vendar je prvostopenjsko sodišče sklenilo, da so bili dokazi Interpola oziroma tožilstva pridobljeni nezakonito. Višje sodišče se s tem ni strinjalo in je prvostopenjskemu sodišču zdaj naložilo, da dokazni postopek dopolni tudi z ugotovitvami o Zidarjevih potovanjih, kar pomeni, da se bo do njih morala opredeliti tudi izvedenska medicinska komisija.

"Ne vidim nobene povezave med potovanji mojega klienta in že večkratnimi ugotovitvami izvedencev, da ni sposoben dojemati sojenj, saj sploh ne razume, kaj se mu očita. Če lahko potuje z letalom v Švico, še ne pomeni, da razume vsebino obtožb," je za TV Slovenija povedal Zidarjev zagovornik Boštjan Podgoršek, ki je sklep višjega sodišča prejel prav danes.

Prepričan je, da tokratne ugotovitve izvedencev ne bodo prav nič drugačne od prejšnjih, saj Zidar "ni in nikoli več ne bo sposoben udeležbe na sojenjih". O tem, ali bodo ponovno vložili že zavržene obtožnice, med njimi zadevo Fiesa, v kateri se Zidarju očita oškodovanje in okoriščanje pri prodaji SCT-jevega počitniškega doma v Fiesi, pa se bodo na tožilstvu odločili po tem, ko bo sprejeta dokončna odločitev o procesni sposobnosti Zidarja.

Zoper nekdanjega prvega moža SCT-ja sicer poteka več kazenskih postopkov, v zadevi Čista lopata pa je bil Zidar obsojen na leto in dva meseca zapora. Zaporne kazni sicer (še) ne prestaja, saj naj bi bil za to preveč bolan.

Komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete je namreč ugotovila, da Zidar zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposoben prestajati zaporne kazni. Sodišče mu je zato odhod v zapor odložilo do 20. novembra letos.