Proti nekdanjemu direktorju SCT-ja na sodiščih poteka devet postopkov, kmalu pa naj bi bilo znano, ali je dovolj sposoben za prestajanje zaporne kazni v primeru Čista lopata. Foto: BoBo
Proti nekdanjemu direktorju SCT-ja na sodiščih poteka devet postopkov, kmalu pa naj bi bilo znano, ali je dovolj sposoben za prestajanje zaporne kazni v primeru Čista lopata. Foto: BoBo

Sodnica se je zato odločila glede na dopolnjeno mnenje izvedenske komisije, ki naj bi ugotovila dodatno poslabšanje psihičnega zdravstvenega stanja Zidarja. Sklep še ni pravnomočen, saj se je zoper njega pritožilo tožilstvo. Vendar kot poudarja Delo, v primeru pravnomočnosti ponovni pregon ni več mogoč.

To je že drugi primer, da je bil sodni postopek zoper Zidarja zaradi njegove "procesne nesposobnosti" ustavljen. Julija je ljubljansko višje sodišče v Ljubljani odločilo, da je okrožno sodišče ravnalo pravilno, ko je upoštevalo mnenje izvedenke psihiatrične stroke in Zidarja označilo za procesno nesposobnega v primeru Fiesa.

Tožilstvo sicer po navedbah Dela v zadevi Fiesa kadar koli znova vloži obtožbo oziroma sproži postopek, če se pokaže, da je obdolženi zmožen oziroma da bo zmožen za sojenje.

Pri tretjem postopku zoper Zidarja, ki se nanaša na poslovanje družbe SCT z družbo Reklamni inženiring, pa je tožilstvo konec maja podalo predlog za odreditev novega izvedenskega mnenja.

Zidar dvakrat izločen iz postopka
Zidarja sta v omenjenem postopku ter v primeru domnevnega oškodovanja družbe SCT med letoma 2004 in 2007 za 3,1 milijona evrov sodnici začasno izločili iz postopka.

Kot je julija navedel Zidarjev zagovornik Boštjan Podgoršek, je bilo tedaj na sodišču odprtih devet zadev, povezanih z Zidarjem. V zadevi Čista lopata je bil tudi pravnomočno obsojen na 14-mesečno zapora, vendar je sodišče oktobra lani za eno leto odložilo izvršitev zaporne kazni. Izvedenci so ugotovili, da Zidar zaradi zdravstvenih težav za prestajanje kazni ni in niti ne bo sposoben.

Odlog se je iztekel na začetku oktobra, sodišče pa je konec septembra zanj odredilo novo izvedenstvo medicinske stroke, tokrat razširjene komisije. Mnenje pa bi morala komisija pripraviti v enem mesecu, tako da naj bi bile njene ugotovitve kmalu znane.