Policija je Pluta iskala ves dan, nadzor je bil poostren po vsej Sloveniji. Foto: RTV SLO
Policija je Pluta iskala ves dan, nadzor je bil poostren po vsej Sloveniji. Foto: RTV SLO
Slivo Plut
Plut, ki je zadnje čase nastopal v slovenskih medijih, trdi, da je žrtev spletk. Foto: RTV SLO

Imela je prerezan vrat. S čim in kako, ne vem. Imela je zvezane roke, noge, bila je gola. V kopalnici na tleh /.../ je še dihala. /.../ Bilo je ogromno krvi.

Priča dogodka v Dolgem Brodu
Interpolova tiralica
Interpol ima na svojih spletnih straneh razpisano tiralico za Plutom. Foto: RTV SLO

Prijeli so ga v soboto malo po polnoči, potem ko ga je iskalo več kot sto policistov, ki so jim pomagali helikopter, specialne enote in psi. Po pripovedovanju domačinov so ga najprej opazili v Litiji, kjer je pri domu Avto-moto društva prišel iz gozda pod Sitarjevcem. Potem je pot nadaljeval proti Šmartnemu, kjer so ga prijeli, ko se je sam sprehajal po središču mesta.

Na policiji so v pogovoru za MMC povedali, da se osumljeni aretaciji ni upiral in bo v 48 urah izročen preiskovalnemu sodniku. Zoper Pluta je bilo po Zakonu o kazenskem postopku odrejeno pridržanje, trenutno pa je v priporu na policijski postaji v Mostah v Ljubljani. V nedeljo naj bi ga tam obiskal preiskovalni sodnik in odločil, ali bo do sojenja tam tudi ostal.

Posilstvo in umor
Po do zdaj znanih podatkih naj bi 37-letni Plut v petek zjutraj okoli 5.30 presenetil zakonca Ulčar, ko sta vstopala v stanovanjsko hišo v Dolgem Brodu pod Jančami, in ju zvezal. Ljubico Ulčar naj bi najverjetneje še spolno zlorabil ter jo tako hudo poškodoval z nožem, da je na kraju dogodka umrla. Njenemu možu, 35-letnemu Miru Ulčarju, je uspelo zbežati, tako da je v šoku in bos od soseda poklical policijo, storilec pa je zbežal v neznano.

Maščevanje motiv za umor?
Plut naj bi obe žrtvi poznal. Miro Ulčar je proti njemu namreč pričal na sojenju za rop banke v Polhovem Gradcu pred dvema letoma. Sodniki takrat Pluta niso spoznali za krivega. Slovenska policija je Pluta lani obravnavala zaradi suma izvedbe še dveh ropov, a ga je 1. decembra izpustila. V zadnjem času se je celo pojavljal v pogovornih oddajah na televiziji in dajal izjave za tisk, v katerih je med drugim napovedal maščevanje vsem, ki so mu v preteklosti škodili. Marsikdo se zato sprašuje, ali bi smrt 32-letnice lahko preprečili.

Dolgoletni znanec policije

Plut ima za sabo bogato kriminalno kariero. Pred 16 leti je v Beli Krajini posilil, umoril in razkosal 21-letno žensko in bil obsojen na 15 let zapora, vendar so ga po 13 letih predčasno izpustili. Odšel je v Srbijo in Črno goro, kjer naj bi novembra 2004 posilil in ubil 25-letno nosečnico Jasmino Djošić. Kot poroča beograjski B92, naj bi grozljivi umor storil nekega večera ob rudnikih blizu kraja Aleksinac. Policija naj bi na njenem razkosanem telesu našla sledi ugrizov, zaradi česar sklepa, da je dejanje zagrešil duševno moten človek.

Za tem je Plut pribežal v Slovenijo, kjer so ga policisti sicer prijeli, a SČG in Slovenija se nikakor nista zmenili, kdo naj bi mu sodil. Srbi mu namreč hočejo soditi sami, Slovenija pa svojih državljanov ne izroča državam, ki niso članice EU-ja. Pravno podlago za dogovor sta državi sicer našli v 21. členu evropske konvencije o medsebojni pravni pomoči, a sta ga tolmačili diametralno nasprotno, zato se zadeva znova ni nikamor premaknila.

Interpol nemočen?
Pluta je ves ta čas iskal tudi Interpol, in če bi kadar koli po vrnitvi iz Srbije prestopil državno mejo, bi ga tuja policija lahko prijela in izročila Srbom. V Sloveniji pa je bil Plut varen, ker svojih državljanov, kot so za TV Slovenija zatrdili na pravosodnem ministrstvu, Slovenija ne izroča Interpolu. Interpolova tiralica je sicer že od lani dostopna vsakomur na njihovih spletnih straneh. Interpolove tiralice so, poleg Pluta, razpisane še za štiri slovenske državljane.

Imela je prerezan vrat. S čim in kako, ne vem. Imela je zvezane roke, noge, bila je gola. V kopalnici na tleh /.../ je še dihala. /.../ Bilo je ogromno krvi.

Priča dogodka v Dolgem Brodu