Proti Šrotu, ki že sedi v zaporu zaradi ločene zadeve v primeru Istrabenz, teče tudi postopek v primeru prodaje delnic Premogovnika Velenje. Foto: BoBo
Proti Šrotu, ki že sedi v zaporu zaradi ločene zadeve v primeru Istrabenz, teče tudi postopek v primeru prodaje delnic Premogovnika Velenje. Foto: BoBo
Andrijana Starina Kosem
Postopek teče tudi proti nekdanji Janševi desni roki Andrijani Starini Kosem. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek

Po besedah specializiranega tožilstva policija nadaljuje intenzivno zbiranje vseh potrebnih podatkov in dokazov, so še pojasnili. Ustavni sodniki so namreč prejšnji teden do končne odločitve prepovedali uporabo dokazov, pridobljenih z zasegi pri odvetnikih Šrota in Starine Kosmove v primeru prodaje delnic Premogovnika Velenje.
Trije odvetniki namreč niso bili osumljenci, a so kriminalisti novembra lani kljub temu na podlagi odredb ljubljanskega okrožnega sodišča obiskali njihove odvetniške pisarne ter pregledali tudi njihove domove in vozila. Pri tem so zasegli kopije diskov računalnikov.

Odvetniška zbornica je dogodek označila za nedopusten poseg v delo odvetnikov ter njihovo samostojnost in neodvisnost ter se obrnila na ustavno sodišče (US). Zbornica izpodbija zakon o kazenskem postopku in zakon o odvetništvu.

Na tožilstvu pa razlagajo, da zakon o kazenskem postopku ne predpisuje, da bi bil kdor koli izvzet iz postopkov, vključno z odvetniki. Enako po pojasnilu tožilstva izhaja tudi iz zakona o odvetništvu. Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa so pojasnili le, da so dolžni spoštovati odločitev ustavnega sodišča in kot sodišče prve stopnje ne morejo komentirati odločb ustavnega sodišča.