Gašenje požara v petek. Foto: BoBo
Gašenje požara v petek. Foto: BoBo

Še vedno pa velja poziv ljudem, naj zaradi varnosti in nemotenega dela interventnih služb ne hodijo na kraj dogodka.

Kot je povedal poveljnik Gasilskega poveljstva Občine Škofja Loka Tomaž Ažbe, na terenu ostaja okoli 15 gasilcev, ki gasijo posamezna žarišča. Gasilci bodo predvidoma na požarišču ostali še ves dan.

Z obsežnim požarom se je v petek popoldne spopadalo več kot 130 gasilcev iz številnih gasilskih enot iz škofjeloške in bližnjih občin. K sreči pa, kot je dejal Ažbe, v požaru in intervenciji ni bil nihče poškodovan.

V požaru so gorele pnevmatike in drugi materiali, s požarišča se je dvigal več 100 metrov visoko gost dim, zato je obstajala nevarnost večjega onesnaženja.

Vzrok požara še ni znan, izbruhnil pa naj bi v skladišču pnevmatik družbe Alpetour Bandag.

Požar je v petek gasilo več kot 130 poklicnih in prostovoljnih gasilcev. Foto: BoBo
Požar je v petek gasilo več kot 130 poklicnih in prostovoljnih gasilcev. Foto: BoBo

Gasilci so požar ponoči omejili

Obsežen požar, ki je v petek malo pred 14. uro izbruhnil v industrijski coni na Trati, so gasilci ponoči omejili. "Šlo je za zahtevno intervencijo in gasilci so morali vložiti velike napore, da so zadevo pogasili," za Radio Slovenija zjutraj povedal poveljnik Gasilskega občinskega poveljstva Škofja Loka Tomaž Ažbe.

Kot je za Prvi dnevnik Televizije Slovenija povedal poveljnik Civilne zaščite Škofja Loka Nikolaj Kržišnik, na kraju požara ostajajo gasilske enote, ki gasijo še posamezna žarišča in skrbijo za požarno stražo.

Takoj ob nastanku požara je bila aktivirana tudi državna mobilna enota z ekološkim laboratorijem. Kot je pojasnil Kržišnik, onesnaženja zraka in vode zaradi požara po prvih meritvah ni bilo. "V času najintenzivnejšega požara ni bilo odstopanj in onesnaženja zraka. Je pa prišlo do izteka požarne vode s standardnim osnovnim gasilskim penilom v bližnji potok in v Soro. O tem smo obvestili pristojno direkcijo za vode in lokalno ribiško družino, ki bo tudi naprej spremljala dogajanje," je pojasnil Kržišnik. Kazalnike vpliva na zrak in vodo bo še naprej spremljala tudi mobilna enota.

V času intenzivnega gorenja in gašenja je bila koncentracija zračnih delcev PM10 na kraju požara v območju koncentracij, značilnih za zimske dni.

Proizvodni obrat uničen še pred svojim zagonom

Sorodna novica Požar skladišča v Škofji Loki je pod nadzorom. Prebivalci naj še vedno ne odpirajo oken.

Vzrok požara ni znan, gmotna škoda pa bo po prvih ocenah ogromna. Kot je za Radio Slovenija poročala novinarka Aljana Jocif, naj bi požar domnevno izbruhnil v skladišču podjetja Alpetour Bandag, ki je poslovna enota družbe Lango plus. Ta sicer prodaja nove in obnovljene pnevmatike.

V najete prostore na Trati so se šele vselili, sredi februarja naj bi stekla proizvodnja. "Izpad dohodka in materialov ni tako velik, kot je škoda na strojih. Na tej lokaciji jih še nismo imeli zavarovanih, ker še niso bili priklopljeni," je o prvih posledicah požara dejal direktor družbe Lango plus Aleš Langerholc.

V stavbi v industrijski coni na Trati so še drugi najemniki, kolikšno škodo in posledice so utrpeli, bodo ugotavljali kriminalisti in policisti. Podatkov o tem, da bi bil v dogodku kdor koli poškodovan, ni.

Varnostni ukrepi po požaru ne veljajo več
Gasilci ponoči omejili požar v Škofji Loki