Biologa sta bila izkušena potapljača, doma iz Pirana. Foto: EPA
Biologa sta bila izkušena potapljača, doma iz Pirana. Foto: EPA
Umrl še drugi potapljač

31-letnega biologa Morske biološke postaje iz Pirana, ki je bil v katinarski bolnišnici v komi od nedeljske nesreče, so v sredo zvečer razglasili za mrtvega. Zdravniki so potem odklopili naprave, ki so potapljača ohranjale pri življenju.

Pri istem potapljanju je umrl tudi njegov 41-letni kolega. Izkušena potapljača sta se v nedeljo dopoldne skupaj z drugimi slovenskimi in italijanskimi potapljači spustila v vode miramarskega morskega rezervata, da bi preverila novo dihalno napravo. Naprava z imenom rebreather bi morala potapljačem zagotoviti dihanje s pomočjo kroženja plina in s čim manjšim izpuščanjem zraka, kar bi moralo omogočiti čim bolj nemoteno približevanje morski favni.

Potapljači so kmalu opazili telo nezavestnega 31-letnika, ki je plavalo na vodni gladini. Piranskega biologa so potegnili na kopno in ga približno štirideset minut oživljali, nakar so ga prepeljali v katinarsko bolnišnico v kritičnem stanju. 41-letnika so našli šele čez nekaj ur na globini kakih desetih metrov, bil pa je že mrtev.

Med razlogi za tragedijo naj bi bilo tudi slabo delovanje naprave, katere učinkovitost so ravno preverjali, zato so jo agenti obalne straže zasegli že v nedeljo. Lastnik tržaškega podjetja HBT, ki izdeluje omenjene naprave, pa je po pisanju italijanskega časnika Il Piccola v preiskavi.

Umrl še drugi potapljač