Ugrabljene mornarje so s čolnom prepeljali na neznano lokacijo, verjetno pa so bili večino časa v delti reke Niger. Med ujetništvom so morali večkrat zamenjati lokacijo, je sporočila policija. Foto: EPA
Ugrabljene mornarje so s čolnom prepeljali na neznano lokacijo, verjetno pa so bili večino časa v delti reke Niger. Med ujetništvom so morali večkrat zamenjati lokacijo, je sporočila policija. Foto: EPA
Nigerijski pirati so ladjo ugrabili, ko je prevažala žito ob nigerijski obali. Foto: EPA

"Vsi člani ugrabljene posadke so v Švici, kamor so dopoldne prispeli iz Lagosa. Po podatkih, ki smo jih prejeli od švicarskih kolegov, je slovenski državljan v dobrem zdravstvenem stanju," so zapisali v sporočilu za javnost na Generalni policijski upravi (GPU).

GPU navaja, da je bila "slovenska policija s ciljem čim hitrejše rešitve krizne situacije v dnevnem stiku s Federalno policijo Švice, ki je preiskovala kaznivo dejanje ugrabitve. V delo se je vključilo več enot slovenske policije, predvsem iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (policijski pogajalci in kriminalistični preiskovalci)".

Slovenska policija pa je bila tudi v stalnem stiku z družino ugrabljenega slovenskega državljana zaradi zagotavljanja prenosa informacij in zagotavljanja preostale pomoči.

GPU je tudi pojasnil, da so ugrabitelji mornarje s čolnom prepeljali na neznan kraj, verjetno pa so bili večino časa v delti reke Niger. Med ujetništvom so morali večkrat zamenjati svoj položaj, da jih ne bi izsledili.

Cerar: Pogajanja so vodile tudi zavarovalnice
Na srečen razplet zgodbe ugrabljenih pomorščakov se je odzval tudi zunanji minister Miro Cerar, ki je dejal, da so bili pogajalci v tem primeru zelo uspešni, saj so rešili vseh 12 talcev, ki so po njegovih navedbah v dobrem zdravstvenem stanju. Eden od njih sicer kaže znake bolezni, vsi pa bodo morali prestati določeno zdravniško oskrbo.

Tudi Cerar o morebitni odkupnini za pomorščake ni želel razpravljati. "Podrobnosti pogajanj, torej postopka reševanja talcev, ne smem javno predstavljati, kajti to bi lahko bilo zelo škodljivo, saj bi se lahko morebitni ugrabitelji v prihodnje drugače pripravljali na te procese," je pojasnil in dodal, da ne želi z izjavo ogroziti življenje kakšnega pomorščaka v prihodnosti.

Pojasnil je sicer, da imajo lastniki ladij "za takšne primere sklenjena zavarovanja". "Zato so se v to pogajalsko zgodbo poleg lastnika vključili tudi predstavniki zavarovalnic, ki so v celoti vodili postopke pogajanj, o katerih so nas ustrezno obveščali," je dodal.

Cerar je še povedal, da slovensko veleposlaništvu v Bernu še naprej sodeluje s švicarskimi oblastmi in pomaga pri obravnavi slovenskega državljana. Potrdil je, da se bo ta v Slovenijo vrnil v prihodnjih dneh.

Ladja je bila ugrabljena 22. septembra
Pirati so ladjo v lasti švicarske družbe Massoel Shipping napadli 22. septembra 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny, ko je prevažala žito iz Lagosa v Port Harcourt.

Med ugrabljenimi je bil tudi slovenski državljan, kapitan ladje, čigar identitete pa javnosti na željo svojcev niso razkrili. Poleg njega je bilo med talci še sedem državljanov Filipinov in po en državljan Hrvaške, BiH-a, Romunije in Ukrajine.

Slovenija še ni plačala odkupnine
Švicarski mediji so pretekli konec tedna poročali, da potekajo pogajanja glede višine odkupnine in da je švicarski javni tožilec, ker gre za švicarsko ladjo, tudi začel uradno preiskavo dogodka. Švica pa, kot so navajali mediji, ni nudila konzularne ali finančne pomoči, ker med ugrabljenimi ni bilo švicarskih državljanov.

Na vprašanje MMC-ja, ali bi bila Slovenija v takšnih primerih pripravljena plačati odkupnino ugrabiteljem slovenskih državljanov oz. ali je v preteklosti slovenska država že plačala odkupnino za ugrabljene slovenske državljane, pa so na MZZ-ju pojasnili, "da konzularna služba ministrstva doslej še ni imela primera, ko bi za ugrabljeno osebo s slovenskim državljanstvom slovenski državni organ izplačal odkupnino". "Sicer pa Slovenija pomoč nudi z vsem, kar v dani situaciji zmore," so dodali.

Ugrabljeni mornarji na prostosti
Izpuščeni ugrabljeni mornarji
Ugrabljeni mornarji na prostosti
Izpuščeni ugrabljeni mornarji