Po besedah odvetnika Nekrepovih Pitaka, naj bi se tudi v primeru smrti deklice dogajale podobne stvari kot v času Borovega bivanja v bolnišnici. kot je znano je bil kasneje premeščen v UKC Ljubljana. Foto: RTV SLO
Po besedah odvetnika Nekrepovih Pitaka, naj bi se tudi v primeru smrti deklice dogajale podobne stvari kot v času Borovega bivanja v bolnišnici. kot je znano je bil kasneje premeščen v UKC Ljubljana. Foto: RTV SLO
Bor Nekrep
Bor Nekrep je marca lani umrl zaradi povišane vrednosti amoniaka v krvi. Foto: MMC RTV SLO
Zaslišanje zdravnikov v primeru Nekrep

V bolnišnici so že odredili interni strokovni nadzor. Smrt 16-mesečne deklice pred enim mesecem so že potrdili, opravili pa so tudi že pogovore z vpletenimi zdravniki, za razjasnitev smrti v dvomljivih okoliščinah pa so zaprosili tudi za izvedenski nadzor zdravniške zbornice. Starši umrle deklice so že navezali stik z odvetnikom zakoncev Nekrep, po njegovih besedah pa naj bi bil odziv mariborskih zdravnikov zelo podoben kot v primeru Bora Nekrepa, poroča 24ur.com.

Kot so starši povedali odvetniku, naj bi bili vso noč sami z umirajočim otrokom, zdravnika pa ni bilo blizu. Dodal je, da zdravniki ne govorijo s starši bolnikov, jih odganjajo in prepustijo zadeve ali specializantki, kot se je zgodilo v primeru Nekrep, ali pa sestram oziroma medicinskemu osebju. S starši se je že dogovoril za sestanek, po njem pa bo lahko povedal več, če bodo starši to želeli.

Preiskovalni sodnik zaslišal Borovega zdravnika
Sicer pa se je pri preiskovalnem sodniku v Mariboru začelo zaslišanje Zlatke Kanič in Roberta Pogorevca, zdravnikov Bora Nekrepa. Na podlagi zaslišanj se bo sodnik odločil, ali bo izdal sklep o preiskavi. Mariborska zdravnika sta obravnavala dečka, ki je umrl marca lani. Kot je znano, je zahtevo za preiskavo zoper oba zdravnika zaradi povzročitve smrti zaradi malomarnosti aprila vložilo mariborsko okrožno državno tožilstvo.

Prva bi se morala zaslišanja udeležiti Kaničeva, a se je opravičila. Zaslišanje Pogorevca pa je bilo delno opravljeno. Odvetnik zdravnika Jernej Kokalj je pojasnil, da bodo med preiskavo podali še izjavo, vsebinske izjave pa ne mora podati do konca preiskave, poroča TV Slovenija. Sam je presodil, da preiskovalni sodnik preiskavo vodi korektno.

Kot je znano, je razsodišče zdravniške zbornice marca Zlatki Kanič odredilo ukrep začasnega odvzema licence za dva meseca, Pogorevcu pa javni opomin. Kaničevo so ovadili tudi starši 12-letnega Bora, kazenski ovadbi zaradi suma storitve malomarnega zdravljenja pa je proti zdravnikoma vložil tudi Pitako. Zaslišanja naj bi se nadaljevala konec meseca.

A. M.

Zaslišanje zdravnikov v primeru Nekrep