Osumljena naj bi bila zaposlena pri AMZS Lesce. Foto: MMC RTV SLO
Osumljena naj bi bila zaposlena pri AMZS Lesce. Foto: MMC RTV SLO
Policija
Kriminalisti na območju Policijske uprave Kranj izvajajo določene operativne aktivnosti. Foto: MMC RTV SLO
Vozilo brezhibno – proti podkupnini

V preiskavah prostorov in z zbiranjem obvestil iščejo potrditve sumov kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost in javna pooblastila, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Med ta kazniva dejanja spadajo ponareditev ali uničenje uradne listine, jemanje podkupnine.

Gre za dva uslužbenca, zaposlena pri tehničnih pregledih vozil na AMZS Lesce, ki sta prejemala podkupnine in nato izdajala potrdila o tehnični brezhibnosti vozil, ki sicer teh pregledov ne bi uspešno opravila, je za MMC povedala novinarka TV Slovenija Janja Koren. Tiskovni predstavnik PU Kranj Leon Keder je povedal še, da višina podkupnin še ni znana.

V aktivnostih sodeluje večje število kriminalistov in policistov. Več informacij bodo javnosti posredovali, ko bodo aktivnosti policistov na terenu končane, so obljubili na policijski upravi.

Kazniva dejanja zoper uradno dolžnost in javna pooblastila (26. poglavje kazenskega zakonika):
- Jemanje podkupnine (261. člen)
To dejanje izvrši uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zase ali za koga drugega zahteva ali sprejme nagrado, darilo ali kakšno drugo korist ali obljubo oziroma ponudbo take koristi, da bi v mejah svojih uradnih pravic opravila uradno dejanje, ki ga ne bi smela opraviti, ali da ne bi opravila dejanja, ki bi ga morala ali smela opraviti ali kako drugače zlorabila svoj položaj, ali kdor posreduje pri takem podkupovanju.
- Dajanje podkupnin (262. člen)
To dejanje stori, kdor uradni osebi ali javnemu uslužbencu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanjo ali za koga drugega, da bi v mejah svojih uradnih pravic opravila uradno dejanje, ki ga ne bi smela opraviti, ali da ne bi opravila dejanja, ki bi ga morala ali smela opraviti, ali da bi kako drugače zlorabila svoj položaj, ali kdor posreduje pri takem podkupovanju.
- Sprejemanje daril za nezakonito posredovanje (263. člen)
To dejanje lahko stori vsakdo, ki zase ali za koga drugega terja ali sprejme nagrado, darilo ali kakšno drugo korist ali obljubo oziroma ponudbo takšne koristi, da bi izkoristil svoj položaj ali vpliv in posredoval, da se opravi ali ne opravi kakšno uradno dejanje.
- Dajanje daril za nezakonito posredovanje (264. člen)
To dejanje stori, kdor drugemu obljubi, ponudi ali da nagrado, darilo ali kakšno drugo korist zanj ali za koga drugega, da bi izkoristil svoj položaj ali vpliv in posredoval, da se opravi ali ne opravi kakšno uradno dejanje.

Vozilo brezhibno – proti podkupnini