Franci Perčič je Janeza Janšo preganjal zaradi domnevne žaljive obdolžitve. Foto: BoBo.
Franci Perčič je Janeza Janšo preganjal zaradi domnevne žaljive obdolžitve. Foto: BoBo.
Dušan Lajovic
Seznam udba.net je razkril Dušan Lajovic v prejšnjem desetletju. Foto: MMC RTV SLO.

Višje sodišče v Ljubljani je tudi potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, piše portal Politikis. Perčič je tako dolžan plačati tudi stroške pritožbenega postopka.

Izjava iz leta 2010
Ljubljansko okrožno sodišče je Janšo decembra 2015 oprostilo v zasebnem kazenskem pregonu zaradi domnevne žaljive obdolžitve Perčiča. Ta je Janšo zasebno kazensko preganjal zaradi izjave o njegovi povezanosti z Udbo iz septembra 2010, objavljene na Kanalu A.

Janša je takrat po enem izmed narokov v pravdi, ki jo je prav tako zaradi navedb o sodelovanju z Udbo iz leta 2008 Perčič sprožil zoper SDS, dejal, da "obstajajo zelo verodostojni dokazi, da je Perčič bil udbovec".

To naj bi škodilo dobremu imenu Perčiča, ki da nikoli ni bil član Udbe. Trditev je bila tako uporabljena z namenom zaničevanja, ker je citat "neresničen in žaljiv", je bil prepričan Perčič.

Janša je na sodišču vztrajal, da njegova izjava ni vrednostna sodba, ampak preverljivo dejstvo. Njegova izjava je temeljila na mikrofilmu iz centralne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve iz leta 1987, ki ga hrani Arhiv Republike Slovenije, je poudarjal.
Sodišče je pridobilo mnenja treh strokovnjakov arhivistov, ki so ocenili, da je evidenca udba.net vsaj v delu, ki se nanaša na Perčiča, avtentično gradivo.