Črna kronika
Višje sodišče je navedlo, da je "poziv višjemu sodišču, naj zavzame stališče o ustavno spornih členih, brez podlage v zakonu". Foto: BoBo

Dodaj v

Višje sodišče ugodilo prekinitvi sojenja za odvzem premoženja Janezu Janši

Sklep Okrožnega sodišča je postal pravnomočen
18. maj 2018 ob 10:57
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Višje sodišče je potrdilo odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je decembra lani prekinilo sojenje predsedniku SDS-a Janezu Janši za odvzem premoženja in zakon poslalo v ustavno presojo.

Že okrožno sodišče je presodilo, da je zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora v več točkah protiustaven. Prav tako je po mnenju sodišča tožilstvo za več kot dve leti zamudilo rok za vložitev tožbe za odvzem premoženja predsedniku SDS-a Janezu Janši, poroča tednik Demokracija.

Okrožno sodišče je tudi menilo, da je po razveljavitvi sodb v zadevi Patria odpadel osnovni razlog in obvezen zakonski predpogoj za začetek finančne preiskave. Specializirano državno tožilstvo se je na tako odločitev okrožnega sodišča pritožilo, a ker je okrožnemu sodišču zdaj pritrdilo tudi višje, je sklep postal pravnomočen. Višje sodišče je ob tem še presodilo, da pritožbeni razlogi niso utemeljeni, in ker sodišče v pritožbenem postopku ni našlo kršitev, na katere pazi po uradni dolžnosti, je pritožbo zavrnilo in izpodbijani sklep o prekinitvi postopka potrdilo.

"Zakon dopušča, da tožilci arbitrarno odločajo, zoper katere državljane bodo vodili postopke. S tem nesorazmerno posega v svobodo posameznika. Ob vložitvi sodbe obstoj kakršnega koli razloga za sum sploh ni več potreben, tako kot v konkretnem primeru, ko so bile vse odločbe kazenskega sodišča ob vložitvi tožbe na ustavnem sodišču razveljavljene," je o protiustavnosti zakona o odvzemu premoženja zapisalo okrožno sodišče.

Vrednost domnevno nezakonitega premoženja naj bi bila slabih 400.000 evrov
Specializirano državno tožilstvo je na Okrožno sodišče v Ljubljani pred letom dni vložilo tožbo zoper Janšo, s katero je zahtevalo odvzem premoženja nezakonitega izvora, med drugim več nepremičnin v Bovcu, polovico stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, hišo in gospodarski objekt v Ložnici pri Velenju, osebni avtomobil in drugo premoženje v vrednosti 53.415 evrov. Vrednost premoženja, ki naj bi ga po mnenju tožilstva Janša pridobil nezakonito, je sicer 395.388 evrov.

Janša je v odzivu na vložitev tožbe navedel, da se je skrajni rok za vložitev tožbe iztekel 14. aprila 2015. A na Specializiranem državnem tožilstvu so takrat za zatrdili, da zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora ne določa roka za vložitev tožbe. Vložitev tožbe je bila posledica finančne preiskave, v kateri je tožilstvo preverjalo Janševo premoženje in z njim povezanih oseb: njegove žene Urške Bačovnik Janša, brata Rajka Janše in sestrične Janševe žene Nataše Pajenk, ki je kot bančnica skrbela za bančne posle družine Janša. Tožbo je tožilstvo vložilo le zoper Janšo.

Finančna preiskava Janše se je začela septembra 2013 na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Janši očitala za 210.000 evrov nepojasnjenega premoženja. Vrhovno sodišče je poročilo KPK-ja naknadno odpravilo, ker Janša na osnutek poročila in ugotovitev ni mogel dati pripomb, s čimer mu je bila kršena ena od ustavnih pravic. A je nato senat KPK-ja v drugi postavi postopek ponovil in prišel do enakih ugotovitev.

La. Da.
Prijavi napako
Komentarji
Sibid
# 18.05.2018 ob 11:26
Nekateri so drugačni pred zakonom...
Namesto, da bi bil v zaporu...on kandidera na volitvah...
Res ne razumem nekaterih volilcev.
rubin
# 18.05.2018 ob 11:44
Veliko se bi dalo rešiti s obratnim dokaznim bremenom, torej vsako leto popis premoženja in zraven računi in dokazila kako se je prišlo do njega, s tem da kar se zamolči (naprimer kak denar skrit v banki, sefu...) se avtomatično zarubi! Jas bi se dodal da politiki in razni funkcionarji, sodniki.... nebi smeli z ničemer služiti za časa mandata razen plače. Torej nič svetovanj, prekupcevanjem z delnicami in zemljišči....... To dvoje bi bil že velik udarec lopovom kot je Janša. Ko se bo pa ukinilo gotovino in bo denarni tok izsledljiv, pa bodo gnili v zaporu. Ah vem, sanje, naši posl(r) anci bodo raje brezzobe zakone za zaščito lopovov...
rubin
# 18.05.2018 ob 11:46
Seveda zarubi tudi kar se ne da dokazati iz kje. To je bistvo obratnega dokaznega bremena!
ni maitre
# 18.05.2018 ob 11:57
Torej, obstajajo prvo in drugorazredni državljani, eni ki so za demokracijo bolj pomembni in eni, ki so za demokracijo nepomembni?
Kenzu
# 18.05.2018 ob 12:42
Kako je pa Jankovic prsu do 16 mil z placo direktorja mercatorja 5 let pa zupanovanjem? Ne mi rect preko podjetja k je slo v stecaj..
Ples
# 18.05.2018 ob 11:56
Sredi modernega sveta, je Slovenija otoček leve diktature. To se ne more dobro končat.

Ker v "modernem svetu" bi bila odločitev sodišča drugačna? :o)
Ples
# 18.05.2018 ob 12:15
@ni maitre
Bolje kot včeraj in slabše kot jutri :) Ampak novica na to nima nobenega vpliva, ne morem se osebno primerjati s tem visoko-prvo-kategornikom, no.
Ples
# 18.05.2018 ob 11:58
@ni maitre

Ja, vprašaj Primca, kako se počuti ...
KajtiMar
# 18.05.2018 ob 12:47
zarubit vse in vsakomur, ki ne more dokazati izvora premoženja in ne samo JJ-u ... Hrvati imajo za vse javne funkcionarje t.i. lastniške oz. 'imovinske' kartice pri nas pa še nisem slišal za kaj takšnega.
pobrisan
# 18.05.2018 ob 14:49
Isao

Povrhu vsega pa SDS dobiva finance iz tujine, kar je protizakonito
---------

Namesto SDS napiši SMC.
ni maitre
# 18.05.2018 ob 12:54
Sedaj je dokončno jasno da je sodstvo desničarsko.
Če je desničarsko ne vem, definitivno je pa nesposobno in nevredno demokratične države!
dijobono
# 18.05.2018 ob 12:28
postopki so padli zarad procesnih napak. izvor premozenja nikoli ni bil pojasnjen. ne glede na to, da postopki ne tecejo vec je za nekoga, ki je politik zelo sporno, da ima premozenje neznanega izvora v taksni kolicini
rubin
# 18.05.2018 ob 11:52
Če ga je kej v gatah in naj bi bil kao pošten, naj javno razkrije vse svoje premoženje in obrazloži kako je s plačo prišel do njega.... Ah kje, sej je lažnjivec. Naj bi odstopil če bi bila gospodarska rast....
miro789
# 18.05.2018 ob 13:01
Zakon dopušča, da tožilci arbitrarno odločajo, zoper katere državljane bodo vodili postopke.

Kaj bi torej morali potem, ko so uvedli postopek proti nekomu, začeti postopke še proti vsem preostalim državljanom?


Ne, ravno nasprotno. Sodišče hoče, da ima tožilstvo za začetek postopka nek razlog (kršitev, dokaz,...), ne pa da se odločajo po občutku.
tone7
# 18.05.2018 ob 12:28
Ne glede na to ali je Janša ali drugi skorumpirani politik v sodnem postopku, naša sodišča še nikoli niso dokončala postopka zoper politične elite, kar dokazuje skorumpiranost sodišč.
Hvala za tako pravno državo v kateri kandidirajo taki politiki
Mirko Tipka
# 18.05.2018 ob 12:02
Lopovi bodo spet odnesli brez posledic....
janez100
# 18.05.2018 ob 20:28
rubin
Če že tako zagovarjate odvzem premoženja sumljivega izvora, lahko tožilstvo začne pri Jankoviču, Roterju, ... ali pa pri celi vrsti večjih privatnikov, ki dobivajo otroške dodatke, ker si izplačujejo minimalno plačo, vozijo se pa z novim Mercedesom...
Velik problem je, ker so se plansko lotili samo političnih nasprotnikov in še to na trhlih temeljih. V resnici me prav malo briga Janša, a dokler v Sloveniji ne bomo vsi razumeli, da so potrebni nedvoumni dokazi kaznivega dejanja za obsodbo, si pač nedolžen. In spet bomo davkoplačevalci plačali neumnosti tožilstva.
Januss
# 18.05.2018 ob 17:20
To so namenoma zamudili z vložitvijo obtožnice, ker so se zavedali, da nimajo nobene pravne podlage za odvzem premoženja. Zato so izvedli že znano operacijo t.i. zastaranja kot pri Patrii, ker ljudje bodo sedaj v nedogled nabijali, da JJ ne dviguje pošte in, da se je zmazal samo zato ker je zadeva zastarala.
@forhand Nedvigovanje pošte se je nanašalo na ta primer (premoženjske preiskave) in ne na poročilo KPK-ja, ko je bilo že jasno, da je obtožnica že v 2 letni zamudi. Obstaja tudi posnetek, ko JJ in Matoz odhajata s sodišča pa jima izročitelj moli pod nos paket z obtožnico pa ga JJ noče prevzeti (iz istega razloga).
parabola
# 18.05.2018 ob 15:03
SamoRes - ti in tvoj nivo demokratičnosti sta kot krava in sedlo.
Isao
# 18.05.2018 ob 14:28
Povrhu vsega pa SDS dobiva finance iz tujine, kar je protizakonito. Kje so tukaj organi pregona? Si pred volitvami ne upajo preiskovati in vlagati obtožnic?
Voly
# 18.05.2018 ob 14:01
krtmenedva@
Sredi modernega sveta, je Slovenija otoček leve diktature. To se ne more dobro končat.

Ja pa kakšne diktature človek božji? Se ti ne zdi, da če bi imeli levo diktaturo, da bi Janšo že zdavnaj strpali v zapor in ga ne bi nikoli več videli? Tako delajo diktatorji!
bleeeee
# 18.05.2018 ob 12:53
Mah, drekači. Če prav razumem, višje sodišče meni, da je bila finančna preiskava že v osnovi nezakonita, ker ni bilo podlage zanjo, potem ko je padla Patria, in da je torej tožilstvo z uvedbo preiskave ravnalo arbitrarno. Vendar če me spomin ne vara, je bila finančna preiskava uvedena na podlagi poročila KPK (verzija 2), ne pa na podlagi postopka Patria.

Poročilo KPK verzija 2 pa je bilo izdano šele junija 2015, tako da mi ni jasno, kako naj bi se rok za tožbo iztekel že marca 2015.
Isao
# 18.05.2018 ob 12:50
Take zakone poznajo v vseh urejenih demokratičnih državah, samo pri nas se zatika že več let. Sicer me ne zanima da gre tokrat (spet) za Janšo, je pa očitno da parlament sprejema zakone, ki so verjetno ustavno sporni. Tudi pravim zločincem in kriminalcem se v Sloveniji še vedno dobro godi. V Italiji ti finančna straža zaseže tudi avtomobil ali jahto, če nimaš dokazil o lastništvu, brez sodnega postopka. Potem pa se lahko pritožiš.
Joker
# 18.05.2018 ob 12:15
Ampak nikjer ne piše, da teh 400 jurjev NI bilo pridobljeno nezakonito, le nek rok naj bi potekel.
slovannn
# 18.05.2018 ob 12:09
Nekatere bo treba zdraviti za janšofobijo, ampak to je sovražni govor, o Janši se lahko reče pa kar koli, si po besedaj Jankovića na varni strani zakona, če si njegov nasprotnik.
Kekec99
# 18.05.2018 ob 18:22
Pri dolgu za par sto evrov pa hišo na prodaj po kratkem postopku?
Kekec99
# 18.05.2018 ob 18:21
Tožilstvo je za več kot dve leti zamudilo rok za vložitev tožbe za odvzem premoženja? Kakšne sankcije, mogoče odpoved?
Isao
# 18.05.2018 ob 16:21
@pobrisan
Se grem stavit, da misliš na Sorosa.
J€Z€N
# 18.05.2018 ob 14:10
Ma saj vidte da ne Janše ne Jankoviča ne morejo dobit to lahka sam mi na volitvah zmečemo ven. Janša spel se.
vzhodnik
# 18.05.2018 ob 13:50
Vse je dovoljeno političnim veljakom, predvsem enemu in eni stranki! Kaj bi se zgodilo, če se isto zgodi vam, nam ali s.p. ali delavcu, kmetu?? Kaj bi se sodstvo isto tako pozvalo in ugotavljalo kot tem primeru JJ?? Ali je res vse tako normalno v državi?? Uveljavljeni zakoni ne veljalo za posameznike in nas navadne smrtnike? Kdo ščiti vse nas? BOG? Ne se smešit in nas delat in imeti za bebce! Sodišče od Ustavnega naprej je v nasprotju z vsemi demokratičnimi in pravnimi, ter moralnimi normami, ravnalo v nasprotju v USTAVO! A Ustava govori o enakosti pred zakoni, pred organi pregona, o enakosti pri odkrivanju kaznivih dejanj??? NE! tu se je zlomilo še tisto majhno upanje, da je vsak državljan kot posameznik spoštovan in mu je dana enak možnost pri obravnavi podobnih dejanj kot JJ??? Izigravanje se nadaljuje od prvega leta SAMOSTOJNOST! In ta ista oseba JJ in SDS bremenijo za vse grehe državljane in tiste, ki mu ne sledijo in so njegovi politični ali strankarski nasprotniki! Vsa dejanja so tako grobo pomešana etično in moralno držo sodstva je ni več možno govoriti o poštenem in enakem pristopu do vseh državljanov! Ko človek ima toliko dokazanih in obravnavanih primerov je vprašanje ali je res spodobno, da se še pojavlja v vseh predlaganih funkcijah in da sploh kandidira?? En navadni kmet, delavec ali uslužbenec se ne upa in ga je sram, da se javno izpostavlja, če ima kar koli tudi ne prijavljen dohodek in ga sodno preganjajo, da bi izpostavil. On pa je heroj. Dovoljeno je vse! Kaj se zgodi človeku, ki mu rubijo hišo zaradi 100 € dolga, človeku, ki mu rušijo dom, zaradi črne gradnje? kaj se je zgodilo vsem veljakom, ki imajo črne gradnje in so politični veljaki, SODNIKI, kaj se zgodi v primeru pologa državljana večje gotovine na banko? Kaj pa drugim veljakom??? Kam je zaplula državna oblast? Kaj se predsednik države, parlamenta in predsednik državnega sveta sploh oglasijo in podajo svoje mnenje? Kakšna je vloga in pomen USTAVE?? Ljudje z pokojnino izpod 350 € in ljudje z minimalno plačo 630,00 € ne morejo sprehoditi skoz mesec, drugim veljakom pa je nakradeno brez ugotovitve izvora podari vse, kar je nezakonito ukradel - dobesedno! Kako dolgo se lahko nadaljuje ta igra JJ in SDS z Ustavnimi sodniki in sodišči? Kaj je z nami ljudje? A smo res norci, da se tako grobo in z posmehom igra z nami.? Kako dolgo?? Vsa nezakonita in nedokazana pridobljena sredstva premoženja in sorazmerno hitro bogatenje od leta 1991, se da ugotoviti, ampak tega ne bo nihče storil, ker je v to vpleten vsak, ki je vpliven ali v politiki ali sodstvu in ki je tako ali drugače povezan v klan sodnikov, odvetnikov, direktorjev, politikov.
A se kaj razmišlja ljudje o teh nepoštenih dejanj in se sami najdemo v takem primeru, kaj bi se zgodilo??? Razmislek.
K_ris
# 18.05.2018 ob 13:46
Je bil zakon v nasprotju z ustavo tudi, ko je šlo za odvzem premoženja komu drugema, ali se je neustavnost pojavila šele pri Janši?
spicy
# 18.05.2018 ob 13:45
Morda pa je to le naključje, da je odločitev zopet padla pred parlamentarnimi volitvami.

Zakaj so tožilci čakali 2 leti ? Aja, tisto leto ni bilo volitev.

Problem pa je nastal, ker je odločitev očitno drugačna od pričakovane....
Damoklej
# 18.05.2018 ob 13:37
Mafijska smetana, kaj se boste še spomnili, da udarite po desnici. Don Corleone še vedno premišlja za novo nalogo. Ga boste na koncu še ubili kot ste Ivana Krambergerja Dobrotnika z Negove.
Tao3
# 18.05.2018 ob 13:19
Kriminalce v Sloveniji spravit v zapor? Misija nemogoče ker pišejo zakone.
tone7
# 18.05.2018 ob 12:30
Nova "zmaga" brezpravne države
ni maitre
# 18.05.2018 ob 12:01
@Ples
Ma, bolj me zanima kako se počuti @Ples?
Celine
# 18.05.2018 ob 14:53
Pa kwa ste se spravl nanj, a ne vidte da nima za burek, da si mora sposojat v Bosni.
GUESS
# 18.05.2018 ob 14:35
@isao: seveda ne!
Saj so določeni "vodje opozicije" nepogrešljivi za demokracijo (uradno s štemplom US).
vuga69
# 18.05.2018 ob 13:09
Hm le zakaj ni to prva novica ma MMC - aja ne smemo škoditi levici!
Praaslovan
# 18.05.2018 ob 13:02
Vsak politik bi moral dokazat izvor premoženja. Ta pravna jajca bodo Janši omogočila da ne bo dokazal premoženja. Volim samo čiste politike.
slovannn
# 18.05.2018 ob 12:45
Sedaj pa na volitve in volite Sds, upam, da levaki nebodo privlekli še kako blamažo s pomočjo sodstva pred volitvami. Tudi sredstva javnega obveščanja naj se zdržijo lansiranja lažnih novic. A, pričakujemo preveč????????????? Saj človek ne more voliti drugače, če sta proti Janši Erjavec in celo Janković, ki na vo!itvah sploh ne sodeluje.
SamoRes
# 18.05.2018 ob 12:39
Ponovno se bo zmazal zaradi neustrezne slovenske zakonodaje.
Zakaj nimamo finančne policije kot v Nemčiji?
In v vsaki normalni državi bi stranka sama menjala predsednika, ki bi nosil denar na račun neke sestrične.
Razočaranje.
1984
# 18.05.2018 ob 12:22
Za državljane 1 reda je vse mogoče.
Zoro27
# 21.05.2018 ob 09:07
Saj ne, da se volitve ne bližajo. Saj ne, da podpiram JJ, ampak takšne "naključne" odločitve v predvolilnem obdobju so postale že smešne.
patriot44x2
# 18.05.2018 ob 23:06
Fiaski levičarskih sodišč se nadaljujeo
galoper
# 18.05.2018 ob 21:20
@SamoRes # 18.05.2018 ob 12:39
Finančna policija je bila imenovana v času ko je bil g.Bavčar notranji minister.
krosnjar
# 18.05.2018 ob 14:13
*SKOJevci
forhand
# 18.05.2018 ob 13:52
Prva sodba je padla, ker Janša predhodno v pogled ni dobil odločbe in Ustavno sodišče(beri Janševo) je sodbo razveljavilo, ko je nova KPK postopek ponovila je prišlo do istih ugotovitev. V izogib napake prve KPK, ki Janši pred odredbo ni poslala sodbe v upogled je nova KPK to novo sodbo Janši poslala predhodno v upogled. A glej ga zlomka, Janša pošte ni dvignil.
Sedaj bi morala KPK poslati dopis na Ustavno sodišče, ker so v tem primeru KPK kršene ustavne pravice s strani Janše???, Kaj bi porekel DR, DR,Jaklič. Živela korupcija.....
Flagellum Dei
# 18.05.2018 ob 13:45
"Kaj pa sestrična? "

Jaz ne vem kaj imate vi levičarji neke fetiše z sestričnami, da jih po forumu opravljate.
ajvard
# 18.05.2018 ob 13:17
pa spet ravno pred volitvami :-)
Kazalo