Stanko je bil od privedbe pred preiskovalnega sodnika v priporu, kjer bo ostal vse do pravnomočnosti sodbe. Foto: BoBo
Stanko je bil od privedbe pred preiskovalnega sodnika v priporu, kjer bo ostal vse do pravnomočnosti sodbe. Foto: BoBo
Univerzitetni klinični center Ljubljana
Dekleti, ki ju je zbil Stanko, sta pozneje umrli v ljubljanskem UKC-ju. Foto: BoBo
višje sodišče, sodišče, višje sodišče v ljubljjani, miklošičev trg, ,ustanova
Povzročitelj nesreče na Slovenčevi je priznal krivdo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sojenje povzročitelju nesreče na Slovenčevi

je na ljubljanskem okrožnem sodišču priznal krivdo. Sodišče mu je izreklo kazen osem let zapora.

Stanko se je pogodil s tožilstvom in priznal krivdo, zato mu je sodišče izreklo sodbo na predobravnavnem naroku.

Stanku je sodišče zaradi povzročitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu prisodilo sedem let in pol zapora, zaradi kaznivega dejanja zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči pa dvakrat po štiri mesece. Nato je izreklo enotno kazen osmih let zapora.

Hkrati so mu prisodili tudi najvišjo mogočo, dveletno prepoved vožnje motornih vozil, ki bo začela veljati šele, ko bo prestal zaporno kazen. Odvzeli mu bodo tudi vozilo, s katerim je povzročil nesrečo, saj je sodnica presodila, da je Stanko "tipičen primer res nevarnega voznika".

Odvetnik predlagal hišni pripor
Stanko je bil od privedbe pred preiskovalnega sodnika v priporu, kjer bo ostal vse do pravnomočnosti sodbe. Njegov zagovornik Peter Volgemut je neuspešno predlagal, da bi njegovi stranki odredili hišni pripor, češ da ni bojazni, da bi Stanko ponovil kaznivo dejanje, saj je obžaloval dogodek in dejal, da mu je zelo hudo.

Stankov odvetnik je tudi izpostavil, da je izrečena kazen "praktično brezpredmetna", saj bo kazen prestajal vse življenje. Slabo vest bi moral imeti še marsikdo, saj so bili pristojni večkrat opozorjeni, da je treba na prehodu za pešce, kjer se je zgodila nesreča, urediti ustrezno prometno signalizacijo. To se je zgodilo šele po nesreči.

Podaljšanje pripora zaradi možnosti ponovitve
Tožilec Darko Novak je nasprotno presodil, da je treba pripor podaljšati zaradi ponovitvene nevarnosti, saj je bil obtoženi že dvakrat pravnomočno obsojen na pogojno kazen (zaradi napada na uradno osebo in povzročitve lažje telesne poškodbe). Tokratno kaznivo dejanje pa je storil v času preizkusne dobe.

V preteklosti pa je bil kaznovan tudi zaradi številnih kršitev cestnoprometnih predpisov in mu je pred dvema letoma ljubljansko okrajno sodišče odvzelo vozniško dovoljenje.

Poleg alkohola tudi sledi marihuane in kokaina
"Njegovo spoštovanje pravnih norm je razvidno tudi iz tega, da je zapustil kraj nesreče in se vrnil po odpadlo registrsko tablico, da bi zakril sledi kaznivega dejanja," je opozoril tožilec in spomnil je, da je po nesreči imel Stanko v organizmu sledi marihuane in kokaina, preizkus alkoholiziranosti pa je pokazal 0,48 grama alkohola na kilogram krvi.

Sodnici se je zato kazen, ki jo je predlagalo tožilstvo, zdela realna. Vendar po njenih besedah nobena kazen ne bo povrnila izgubljenih življenj. Dodala je, da je Stanko s svojim dejanjem uničil tri družine, tudi svojo.

Zbiti peški zaradi poškodb umrli
Tožilstvo je ugotovilo, da je Stanko pod vplivom alkohola in brez vozniškega dovoljenja 6. maja zvečer na Slovenčevi ulici v Ljubljani na prehodu za pešce trčil v 19-letni peški iz Ljubljane in Izole, ki sta pravilno prečkali vozišče.

Po močnem trčenju sta obležali na pločniku, voznik pa je pobegnil s kraja nesreče. Vozilo je parkiral na Vodovodni cesti in se po nekaj minutah vrnil na kraj nesreče po odpadlo registrsko tablico. Očividci nesreče pa so ga nato zadržali do prihoda policistov.

Dekleti so zaradi hudih poškodb odpeljali v UKC Ljubljana, kjer je Ljubljančanka umrla naslednji dan v zgodnjih jutranjih urah, Izolanka pa nekaj ur pozneje.

Sojenje povzročitelju nesreče na Slovenčevi