Vse očitke sta Volk in Kovač zanikala. Foto: BoBo
Vse očitke sta Volk in Kovač zanikala. Foto: BoBo
Sojenje vodilnim v MIP-u

Ker nekdanji koordinator in solastnik MIP-a Vojteh Volk ni prišel na sodišče, se je glavna obravnava začela brez njega. Tožilstvo mu očita zlorabo pravic, saj naj bi prek svojega srbskega podjetja Kolbis svojemu italijanskemu podjetju Eurovit nezakonito pridobil 315.000 evrov premoženjske koristi, je pojasnila tožilka Mateja Gončin.

SID banka je junija 2007 MIP-u namreč odobrila 4,5 milijona evrov posojila, MIP pa je polovico tega nakazal družbi Kolbis, ta je pol milijona evrov nakazala Eurovitu, ki ji je vrnila le 185.000 evrov. Pri zadnjem poslu je šlo po mnenju tožilstva za fiktiven posel dobave sojinih tropin.

Poleg tega obtožnica Vojteha Volka, njegovega sina Marka Volka, ki je vodil MIP, in zeta Martina Kovača, ki je vodil Pomurko, bremeni, da so zavedli banke z neresničnimi podatki o poslovanju in jih oškodovali za osem milijonov evrov, saj so dobili posojila, za katera so vedeli, da ne bodo vrnjena.

Volk: Letna poročila so bila revidirana
Marko Volk je navedbe tožilke zanikal. "Ne držijo očitki, da so bilance iz letnega poročila v letu 2007 vsebovale neresnične podatke. Letna poročila je vsako leto preverjala revizijska družba, na skupščini so jih obravnavali tudi delničarji," je poudaril. Dodal je, da je vračanje posojil MIP-a prekinil stečaj družbe.

Kovač pa je poudaril, da se v skupini ni ukvarjal s pridobivanjem posojil in kupovanjem družb, temveč je bil pristojen za širjenje na nova tržišča. Dodal je, da v tistem času ni bil seznanjen z 2,25-milijonskim posojilom MIP-a Kolbisu.

Zoper obtožene pa na murskosoboškem sodišču poteka tudi odškodninska tožba, v kateri jim stečajna upraviteljica Pomurke Alenka Gril očita, da so kršili predpise o finančnem poslovanju, in od njih zahteva 2,8 milijona evrov. Trojico obtoženih so leta 2010 ovadili novogoriški kriminalisti, ki so eno leto preiskovali stečaj družbe. Preiskavo so začeli na podlagi več kazenskih ovadb proti več fizičnim in pravnim osebam, prvo pa je marca 2009 podala SID banka.

Sojenje vodilnim v MIP-u