Rop zlatarne Papler se je zgodil 28. novembra lani v Spodnji Šiški v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO
Rop zlatarne Papler se je zgodil 28. novembra lani v Spodnji Šiški v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO

Armin Hasanagič je bil obsojen na tri leta in dva meseca zapora, Ivan Kanduč na tri leta in deset mesecev, Matjaž Režek pa na štiri leta in pet mesecev zapora.

Sodnik razpisal še en predobravnavni narok
Možnost preobravnalnega naroka je prinesla novela zakona o kazenskem postopku, ki se uporablja od 15. maja in je namenjen dogovoru med strankami. Tako so trije omenjeni obtoženci z okrožno državno tožilko Manjo Prezelj dosegli dogovor o priznanju krivde.

Kandučev zagovornik Boris Grobelnik je pojasnil, da nova zakonodaja v zameno za priznanje krivde predvideva neko vrsto "nagrade" oziroma nižjo kazen, saj se s tem izognejo rednemu postopku in obremenjevanju sodišča. Hasanagičev zagovornik Blaž Mlinar Kovačič pa je ocenil, da so z dogovorom državnemu proračunu prihranili vsaj 100.000 evrov in tako "privarčevali več kot vlada z določenimi ukrepi".

"Dokazi so jasni"
Preostali trije, tudi dvojica, ki naj bi oropala zlatarno in ubila Paplerja, krivde ne želijo priznati. Prezljeva je povedala, da so se že pogovarjali, vendar za obtožene noben do zdaj predlagan dogovor ni bil sprejemljiv. A tudi če bo stekel običajen postopek, Prezljeva ne pričakuje, da bo dolgo tekel, saj da so dokazi jasni.

Ljubljanski okrožni sodnik Zvjezdan Radonjić je zato razpisal še en predobravnalni narok, ki bo 19. junija, tožilka pa je zagovornike trojice pred odhodom iz dvorane pozvala, naj "še kaj" premislijo. Eden od njih ji je odgovoril, da bodo. Če obtoženi krivde ne bodo priznali oziroma dogovor ne bo dosežen, sledi običajen sodni postopek.

Sodnik je obsojeni trojici pojasnil, da preklic izjave ni možen, priznanje je bilo jasno, dokazi za obsodbo pa obstajajo. Vsem trem se bo v zaporno kazen vštel tudi čas pripora, plačati pa bodo morali tudi svoj del sodnih stroškov. Obtožena trojica se je tudi že odpovedala pravici do pritožbe zoper sodbo.

Tožilstvo: Rop izvedla najmlajša izmed šesterice
Rop se je zgodil 28. novembra lani v Spodnji Šiški v Ljubljani. Po ugotovitvah tožilstva sta najmlajša iz obtožene šesterice, Simon Tkalčec in Sandi Prešeren, izvedla rop, eden od njiju pa naj bi tudi ustrelil Paplerja, ki je zaradi hudih poškodb umrl še isti dan.

Radonjić je v danes izrečeni sodbi pojasnil, da je Režek sodeloval pri dogovarjanju, nabavi sredstev in prevozu, Hasanagič je stražil in tako skrbel, da je rop potekal nemoteno, Kanduč pa je poskrbel za logistično organizacijo.

"Treba je upoštevati vodilo, naj bo kazen pravična"
Trem obtoženim je po besedah tožilke zaradi ropa v sostorilstvu sicer grozila kazen od treh do petnajstih let. Kot je pojasnila po sodbi, je treba vedno upoštevati vodilo, naj bo kazen pravična, torej taka, ki ustreza vlogi vsakega posameznika pri storitvi kaznivega dejanja.

Spomnila je, da obeh, ki sta oropala zlatarno in ustrelila Paplerja, še niso pristali na dogovor, zanje pa zagotovo ne bo zahtevala tako nizke kazni. Pojasnila je namreč, da je samo za umor iz koristoljubja zagrožena kazen nad 15 let zapora.