Kriminalisti izvajajo 17 hišnih preiskav. Foto: BoBo
Kriminalisti izvajajo 17 hišnih preiskav. Foto: BoBo
Hišne preiskave zaradi oderuštva in goljufije

Po podatkih mariborske policijske uprave so osumljeni v celotni Sloveniji, od leta 2009 naprej organizirali mrežo medsebojno povezanih podjetij. Zaposleni v teh podjetjih so ljudem v slabem finančnem stanju izdajali posojila z oderuškimi obrestmi ter s tem svojim podjetjem zagotovili nesorazmerno premoženjsko korist za več kot 174.000 evrov, navaja policija.
Posojila so bila običajno kratkoročna in do 5.000 evrov s tako visokimi obrestmi, da so jim morali dolžniki v kratkem času vrniti tudi več kot 130 odstotkov glavnice. Tako pridobljeni denar so nato nakazovali na povezana podjetja zato, da so prikrili nezakonit izvor denarja.

Osumljenci in osumljenka so prav tako od leta 2009 spravili v zmoto več kot 150 fizičnih oseb. Kot zastopniki pri vlaganju odškodninskih zahtevkov na različne zavarovalnice so jim namreč zamolčali, da so jim zaračunavali storitve, ki sploh niso bile opravljene, ali pa so opravili storitve, ki jih ni bilo treba opraviti za urejanje njihovih odškodninskih zahtevkov (npr. zaračunali so jim izdelave izvedeniških mnenj za poškodbe ipd.).
Zaradi tega so oškodovanci prejeli zgolj del odškodnine, ki bi jim pripadala iz naslova odškodninskega zahtevka, pri čemer pa jim osumljeni ob izplačilu niso prikazali vseh stroškov, ki so jim jih zaračunali oz. so jim to namensko prikrivali. Z navedenim dejanjem so si osumljeni pridobili več kot 51.000 evrov protipravne premoženjske koristi, so še zapisali na policijski upravi.
Omastil naj bi se ljubljanski odvetnik
Preiskavo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Po poročanju več medijev se hišne preiskave po neuradnih podatkih navezujejo na posle ljubljanskega odvetnika Janeza Žlendra in mariborskega podjetnika Igorja Bandića, ki sta številnim slovenskim in hrvaškim upokojencem ter ljudem v stiski po oderuških obrestnih merah ponujala gotovinska posojila. Kriminalisti naj bi preiskovali tudi domnevno sporne posle pri odkupu zlata.

Na vrhu posojilne hobotnice naj bi bila družba Fragorex, ki je v preteklosti poslovala z imenom Kartagina, in Žlender. Kot so že lani poročali mediji, so glavnino oderuških posojilodajalcev zastopali Mariborčana Marko Štelcl in Sebastijan Zemljič ter državljan Bosne in Hercegovine Smail Baraković, lastniške vzvode prek mreže podjetij iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Češke pa naj bi obvladovala Žlender in Bandić.

V akciji sodeluje skupno 198 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Murska Sobota, Celje, Koper, Kranj, Novo mesto in Nova Gorica.

Za kaznivo dejanje oderuštva je zagrožena kazen zapor do treh let, za goljufijo zapor od enega do osmih let in za pranje denarja zapor do osem let.

Hišne preiskave zaradi oderuštva in goljufije