Koprska občina je bila zaradi načina izvedbe investicije močno oškodovana, ugotavljajo kriminalisti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koprska občina je bila zaradi načina izvedbe investicije močno oškodovana, ugotavljajo kriminalisti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Neuradno naj bi šlo za koprskega župana Borisa Popoviča in njegove ožje sodelavce, nekdanjega direktorja družbe Primorje Dušana Črnigoja ter nekdanjega direktorja Stavbenika Petra Fabianija, poroča Delo.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da je srž kaznivega dejanja, ki je potekalo med letoma 2009 in 2011, v prenosu investicije z Mestne občine Koper na javni zavod, ki pa je bil izveden zato, ker se zadolžitev javnega zavoda ni vštela v največji obseg mogočega zadolževanja občine.

"S tem se je odgovornost navidezno in v delu tudi dejansko preusmerila na druge osebe zunaj MOK-a," pojasnjujejo policisti in dodajajo, da se je s tem "povečala netransparentnost postopkov, saj so posamezni dokumenti, listine in postopki navidezno izkazovali odločilno vlogo javnega zavoda, medtem ko je bilo v kriminalistični preiskavi ugotovljeno, da je pri izvedbi investicije imel ključno in odločilno vlogo MOK oz. njeni funkcionarji in javni uslužbenci".

To ugotovitev potrjuje, da je bila občina Koper tudi dejanski plačnik investicije, pravijo kriminalisti in dodajajo, da javni zavod ne razpolaga s kadrom, znanjem, logistiko in izkušnjami na enaki ravni kot MOK.

Po 300.000 evrov dvema gradbenima podjetjema
S kaznivim dejanjem je primorska gradbena družba kot glavni izvajalec del pridobila protipravno premoženjsko korist več kot 300.000 evrov, podoben znesek pa si je pridobila še ena primorska gradbena družba - podizvajalec del. S poslom pa se je okoristila tudi leasingdružba, ki je s finančnim najemom in s postopnim odkupom mestnega nogometnega stadiona pridobila več kot 13 milijonov evrov.

MOK je bil na koncu tako oškodovan za 600.000 evrov, kolikor sta si pridobili gradbeni družbi, in za stroške financiranja, ki jih je javnemu zavodu obračunavala lizinška družba, plačala jih je pa občina, še pravijo koprski policisti.