Številni ste nam navajali primere podražitev in nas spraševali, kam jih lahko prijavite. Foto: EPA
Številni ste nam navajali primere podražitev in nas spraševali, kam jih lahko prijavite. Foto: EPA
Nekatere je zanimalo, kakšni so zaščitni elementi na evrskih bankovcih. Foto: EPA

Ker sta akcijo podeljevanja evrokalkulatorjev pripravili Banka Slovenije in urad vlade za informiranje, smo se obrnili neposredno na njih. V Banki Slovenije so nam pojasnili, da so se pri dostavi evrokalkulatorjev zgodile nekatere manjše nepravilnosti in da so tudi sami dobili nekaj pritožb.

Številni ste nas spraševali, zakaj se cene višajo že pred uvedbo evra, čeprav "trgovci za to nimajo nobene potrebe". Glede podražitev smo vam svetovali, da jih sporočite Zvezi potrošnikov Slovenije, morebitne nepravilnosti pri poslovanju v evrih v obdobju dvojnega obtoka in morebitne nepravilne izračune cen v evrih pa sporočite Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije.

Ali bomo dobili kakšne jubilejne evrokovance?
Eden izmed bralcev je zastavil vprašanje, ali bo Slovenija v prihodnosti dobila kakšno posebno, jubilejno izdajo kovancev. Banka Slovenije bo pripravila jubilejno izdajo kovanca za 2 evra še letos - ob 50. obletnici podpisa t. i. Rimske pogodbe. Kovanci bodo izšli v 400.000 izvodih.

Neko bralko je zaskrbelo, ali bo javni holding Parkirišča v Ljubljani pravočasno poskrbel za parkirne avtomate v evrih. Pristojni so nam pojasnili, da bodo "parkomate" pravočasno prilagodili, kar se je že pred prehodom na evro in nov parkirni režim v Ljubljani izkazalo za resnično.

Zanimalo vas je tudi, ali je mogoče v lokalu s posebnim napisom preprečiti, da bi gostje plačevali z bankovci za 5.000 in 10.000 tolarjev. Ministrstvo za finance je takšno možnost zavrnilo, dopustna pa je bila možnost, da se gosta vljudno zaprosi za plačilo z manjšimi bankovci.

Nadalje ste želeli izvedeti, kje je mogoče kupiti tehnična sredstva za preverjanje pristnosti evrskih bankovcev. Pristojne institucije so nam pojasnile, da osrednjega registra ponudnikov ni, tako da morajo porabniki tovrstna sredstva poiskati sami.

Spraševali ste nas tudi, ali bo v Sloveniji mogoče plačevati z avstrijskimi ali s francoskimi evri, ali boste lahko po novem letu plačevali s tolarskimi kovanci oz. plačilnimi karticami, zakaj je kovanec za 5 centov večji od kovanca za 10 centov in koliko decimalk je treba upoštevati pri vmesnem preračunavanju cen v evre.

Matija Ukmar