Slovenci smo si morali že velikokrat izmišljevati nove in nove pogovorne izraze. Foto: RTV SLO
Slovenci smo si morali že velikokrat izmišljevati nove in nove pogovorne izraze. Foto: RTV SLO

Najmanjši kovanec za 1 cent je dobil tudi pomenljivo ime "revež". Je pa zato 500-evrski bankovec dobil ime "bahač".

Utrinek iz ljubljanske tržnice.
Ribe: 12 veveric in pol. Foto: Reuters
Plačevanje z evri v enem izmed ljubljanskih lokalov
Plačevanje z evri na eni od bencinskih črpalk v Sloveniji
Najlažje je bilo poimenovati kovance z nacionalnimi simboli, saj je lažje dobiti asociacije. Foto: Reuters

Pred uvedbo evra smo izvedli nagradni natečaj za pogovorna imena v novi valuti. Zanimivo ime je dobil kovanec za 5 centov - nežka, ali pa za 1 cent, ki je zaradi svoje majhnosti dobil ime revež. Jurja in prešerna bomo lahko zdaj razdelili, saj je drugi primeren za kovanec za 2 evra, za 1 evro pa se nam je v uredništvu še najzanimivejši zdel predlog pastir. Ostane še ime težak za sto evrov in brdavs za 500 evrov.

Vrednost 5 evrov so naši bralci verjetno izbirali zato, ker je najbližji približek staremu prešernu. Kar nekaj pa jih je hotelo kot jurja poimenovati bankovec za 10 evrov, saj smo v rajnki Jugoslaviji ta izraz uporabljali za bankovec za 10 dinarjev. Eno je jasno, zaokrožili so navzgor, saj je vrednost prvega, sploh pa drugega višja od 1.000 tolarjev.

Naš skupek predlogov:
1 cent - revež
2 centa - haider
5 centov - nežka
10 centov - kovač
20 centov - golfist
50 centov - rak
1 evro - trubi
2 evra - prešeren
5 evrov - jurja
100 evrov - težak
500 evrov - bahač

Najprej matematično pojasnilo


Skupaj smo podelili 5 nagrad, eno glavno in nato še 4 tolažilne. Ko smo ravno pri "jurju", bi najprej opozorili na matematični dokaz, ki ga je poslal Borut iz Murske Sobote in dokazal, zakaj bi kar 4,17 evra poimenoval kot "prešerna" ali "jurja" ali "džurdža", kot mu pravijo Prekmurci. Pojasnilo smo za izvirnost tudi nagradili.

Izračun, zakaj je tudi 4,17 evra lahko en prešeren
1. 1.000 SIT = 4,17 eur
2. Če seštejemo zadnji dve decimalki, dobimo 8. Če to delimo s 4, dobimo 2. Torej 8. 2., kar je kulturni praznik.
3. Če pri 4,17 odštejemo zunanji dve števili (7-4), dobimo 3. Seštejemo še vse številke in dobimo 12 (4+1+7), kar na koncu da 3. 12., dan ko se je rodil France Prešeren.

Veverice, ker hitro skačejo
Zanimiv predlog je prišel tudi iz Bruslja in se je že prijel. Prevajalka Olga, ki dela v Svetu EU-ja, pravi, da se je uveljavil izraz "veverica", saj da so izkušnje pokazale, da evri iz ene v drugo denarnico skačejo tako hitro kot veverice, torej 1 veverica, 2 veverici, 100 veveric. Ko boste kupovali avtomobil, boste torej zanj odšteli, denimo, 15.500 veveric.

Brdavs in pastir
Tretji nagrajenec, Tomaž iz Maribora, si je nagrado prislužil z dvema predlogoma, za katera smo menili, da sta primerna za vsakdanjo uporabo. 10-evrski bankovec je tako poimenoval "brdavs", medtem ko je evrskemu kovancu nadel ime "pastir".

Kofetar in pirček
Posebej izdaten je bil v svojem opisu Elvis z Jesenic. En evro naj bi bil po njegovem "primzi" ali "kofetar", ker je toliko ravno ena kava. Kovancu za 2 evra je dal hudomušno ime "frenki" ali pa "pirček", glede na to, da toliko stane eno pivo. Od Elvisovih predlogov je bil zanimiv še "kekec" za 50 centov in "težak" za 100 evrov.

In zmagovalec je ...
Najbolj zanimive predloge v paketu pa je poslal Gregor iz Kamne Gorice:

1 cent - štorklja
2 centa - haider (na sliki je knežji kamen)
5 centov - kmet
10 centov - piramida
20 centov - golfist (na sliki sta lipicanca)
50 centov - rak
1 evro - miklavž
2 evra - figa

Mešano na žaru
Malce manj ustvarjalnosti je bilo pri poimenovanjih bankovcev, ki jih je večina na vsak način hotela poimenovati po barvi (plavček, zelenec, viola ...). Za 500 evrov smo dobili predlog, da bi ga poimenovali "veselko" ali "bahač", verjetno zaradi veselja ob misli nanj. Nekdo je poimenoval bankovec za 5 evrov "petarda", češ da dobiš za to dva konjaka in eno pivo - veliko sreče!

Zgodovinski razlogi so jurja postavili tudi v evrsko vrednost, ni pa to edini predlog z zgodovinskim ozadjem. "Kovač" in "nežka" sta predloga, ki sta bila v uporabi tudi prej, zdaj pa so prvega nadeli kovancu za 10 centov, drugi pa bi, sodeč po predlogih, opremil bodisi kovanec za 1 cent ali pa za 5 centov. Najmanjši kovanec je dobil še eno pomenljivo ime - "revež". Veliko predlogov se je nanašalo na poimenovanja kovancev po podobah, od tod torej štorklja, trubi, konj itd. Precej verjetno je tudi, da se bo za 5 evrov oprijel izraz "petak", saj ga je predlagalo kar precej sodelujočih.

Upamo, da ste dobili kakšno idejo, kako se boste spopadali s tem vidikom uvedbe nove valute. V vsakem primeru je odločitev o poimenovanju samo vaša.

M. K.

Najmanjši kovanec za 1 cent je dobil tudi pomenljivo ime "revež". Je pa zato 500-evrski bankovec dobil ime "bahač".