Foto:
Foto:

Avtor pobude, podjetnik iz Vogrskega Valentin Stefanovič, meni, da je uvedba manjših bankovcev nujno potrebna za zaustavitev rasti cen pa tudi za zmanjševanje občutka manjvrednosti. Zaupanje v evro raste, tako kot tudi njegova vrednost, trdi primorski podjetnik. Pobudnik, ki namerava podpise zbirati tudi v tujini, bo po koncu akcije podpise predal Evropski centralni banki.

Podobno pobudo je leta 2005 podpisalo 372 poslancev Evropskega parlamenta, vendar je ECB ostal neomajen. Primorski podjetnik meni, da bi bilo mogoče evropsko denarno oblast prepričati le, če bi pobudo podpisalo veliko predstavnikov civilne družbe. ECB bi lahko bankovce izdal v slabem letu.

Avtor pobude sicer meni, da bo Evropska centralna banka kot glavni argument proti tiskanju tovrstnih bankovcev navedla drago tiskanje in kratko življenjsko dobo bankovcev, vendar bi lahko težavo rešili z uporabo posebne polimerne folije. ECB bi moral proučiti tudi možnost za izboljšanje kakovosti bankovcev, ki bi morali biti bolj trpežni ter imeti boljše zaščitne elemente in označbe v Braillovi pisavi, še piše v peticiji.

Stefanovič pričakuje, da se bo število podpisov do konca tedna povzpelo na 1.000. Število podpisnikov bi bilo lahko znatno višje, vendar je konec preteklega tedna akcijo otežil neznanec, ki je vdrl na spletno stran.