Nekoč je bila Albanija pod režimom Enverja Hoxhe najbolj izolirana država v Evropi, zaradi česar je zaostala tudi za svojimi balkanskimi sosedami. Foto: EPA
Nekoč je bila Albanija pod režimom Enverja Hoxhe najbolj izolirana država v Evropi, zaradi česar je zaostala tudi za svojimi balkanskimi sosedami. Foto: EPA
Sali Berisha in Mirek Topolanek
Berisha je v Pragi prošnjo slovesno predal Topolanku. Foto: EPA

Albanski premier Sali Berisha je prošnjo za članstvo predal češkemu premierju Mirku Topolanku, ki je trenutno predsedujoči EU-ju. "Pred Albanijo je dolga pot in upam, da bo kronana z uspehom," je ob tem dejal Topolanek.

Evropska komisija je pozdravila vložitev prošnje in napovedala, da je pripravljena podati mnenje o prošnji, ko bodo za to zaprosile države članice. "Albanija je dosegla zgodovinsko prelomnico v prizadevanjih za prevzem skupnih evropskih vrednot in temeljev," je povedal generalni direktor za širitev Michael Leigh.

Pred Albanijo dolgi postopki
Z vloženo prošnjo dobi Albanija status potencialne kandidatke in zdaj so na vrsti države članice, ki ki se morajo odločiti, ali bodo Evropsko komisijo zaprosile za mnenje o prošnji za članstvo ene izmed najrevnejših evropskih držav.

Prošnje so običajno avtomatsko posredovane v obravnavo državam članicam, najprej na veleposlaniški in nato na ministrski ravni. Komisijo članice zaprosijo za mnenje o pripravljenosti države na ta korak.

Ta postopek običajno traja več kot leto dni in z odobreno prošnjo država v čakalnici dobi status kandidatke. Naslednji korak po pridobljenem statusu kadnidatke je odločitev za začetek pristopnih pogajanj.

Čeprav je povabilo držav članic k pripravi mnenja komisije o prošnji le tehnični korak, pa se lahko pojavijo tudi zapleti, kot se je zgodilo pri Črni gori, ki je prošnjo vložila lani decembra, EU pa jo je formalno sprejel šele prejšnji teden.

V poročilu lanskega decembra je Evropska komisija zapisala, da mora Albanija narediti odločnejše korake v boju proti organiziranemu kriminalu in korupciji ter okrepiti delo administracije in sodišč.

G. V.