Evropski potrošniki bodo v treh letih na vsakem proizvodu prebrali, če je ta zdrav ali ne, ter koliko soli, sladkorja in maščob vsebuje. Foto: EPA
Evropski potrošniki bodo v treh letih na vsakem proizvodu prebrali, če je ta zdrav ali ne, ter koliko soli, sladkorja in maščob vsebuje. Foto: EPA

Evropski parlament je enotno označevanje hrane podprl, saj imajo evropski potrošniki pravico vedeti, kaj vsebuje hrana, ki jo kupujejo. Živila bodo morala imeti na embalaži jasne oznake o vsebnosti kalorij in smernicah o dnevni količini, ki je še zdrava, zaradi pritiska proizvajalcev pa so poslanci zavrnili predlog, da bi hrano označevali z barvami semaforja, torej z rdečo barvo nezdravo hrano in z zeleno barvo zdravo hrano. Evropski poslanci so nasprotovali celo predlogu, da bi sistem države uvedle na nacionalni ravni, saj naj bi bile tovrstne označbe zavajajoče in premalo znanstveno utemeljene.

"Samo na podlagi natančnih informacij o sestavi hrane in njenih hranilnih vrednostih lahko med ogromno ponudbo na tržišču potrošniki izberejo tisto, kar si res želijo," so prepričani evropski poslanci, ki so predlog podprli z veliko večino - s 559 glasovi za, s 54 proti in z 32 vzdržanimi. Proizvajalci hrane v Evropski uniji bodo imeli od tri do pet let časa za sprejetje novih, usklajenih deklaracij na območju celotne Evropske unije. Tri leta bodo imela na voljo velika prehrambna podjetja, podjetja z manj kot stotimi zaposlenimi in z manj kot pet milijoni evrov prometa pa bodo imela za prilagoditev pet let časa.

Na hrani opozorila o vsebnosti soli, maščobe in sladkorja
Smernice posameznih sestavin bodo kupce opozarjale na hrano, ki je nezdrava zaradi visokih vrednosti soli, maščobe ali sladkorja ali velike energijske vrednosti, vsebovale pa bodo tudi nasvet o dnevni količini, ki je primerna za zaužitje. Oznaka bo morala stati na prvi strani proizvoda, sestavine pa bodo izražene v 100 gramih ali v 100 mililitrih na proizvod. Črke na deklaracijah bodo morale biti velike najmanj tri milimetre, da bo vsebina lahko berljiva.

Proizvajalci bodo morali na posameznem proizvodu napisati državo izvora in proizvodnje, saj naj bi tako preprečili pogosto manipulacijo s podatki, ki so kupca vodili k napačnemu izboru. Posebno oznako bo moralo imeti tudi meso, ki je v skladu z določenimi verskimi pravili. Na zapakirani hrani in tisti, ki jo ponujajo v restavracijah, bodo morali nujno navesti, ali ta vsebuje alergene ali ne.