Evropska unija

Poudarki

  • V EU-ju enotno označevanje hrane
  • Zavrnili predlog semaforja
  • Označene bodo vsebnosti sladkorja, soli in maščob
  • Za uvedbo označevanja od tri do pet let časa
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 19 glasov Ocenite to novico!
Supermarket
Evropski potrošniki bodo v treh letih na vsakem proizvodu prebrali, če je ta zdrav ali ne, ter koliko soli, sladkorja in maščob vsebuje. Foto: EPA

Dodaj v

Evropejci bodo vedeli, kaj kupijo in pojejo

Evropski parlament potrdil enotno označevanje hrane
17. junij 2010 ob 07:31
Strasbourg - MMC RTV SLO

Evropski poslanci so podprli predlog evropske zakonodaje o enotnem označevanju hrane, kar bi potrošnikom omogočalo boljše informiranje in lažji izbor.

Evropski parlament je enotno označevanje hrane podprl, saj imajo evropski potrošniki pravico vedeti, kaj vsebuje hrana, ki jo kupujejo. Živila bodo morala imeti na embalaži jasne oznake o vsebnosti kalorij in smernicah o dnevni količini, ki je še zdrava, zaradi pritiska proizvajalcev pa so poslanci zavrnili predlog, da bi hrano označevali z barvami semaforja, torej z rdečo barvo nezdravo hrano in z zeleno barvo zdravo hrano. Evropski poslanci so nasprotovali celo predlogu, da bi sistem države uvedle na nacionalni ravni, saj naj bi bile tovrstne označbe zavajajoče in premalo znanstveno utemeljene.

"Samo na podlagi natančnih informacij o sestavi hrane in njenih hranilnih vrednostih lahko med ogromno ponudbo na tržišču potrošniki izberejo tisto, kar si res želijo," so prepričani evropski poslanci, ki so predlog podprli z veliko večino - s 559 glasovi za, s 54 proti in z 32 vzdržanimi. Proizvajalci hrane v Evropski uniji bodo imeli od tri do pet let časa za sprejetje novih, usklajenih deklaracij na območju celotne Evropske unije. Tri leta bodo imela na voljo velika prehrambna podjetja, podjetja z manj kot stotimi zaposlenimi in z manj kot pet milijoni evrov prometa pa bodo imela za prilagoditev pet let časa.

Na hrani opozorila o vsebnosti soli, maščobe in sladkorja
Smernice posameznih sestavin bodo kupce opozarjale na hrano, ki je nezdrava zaradi visokih vrednosti soli, maščobe ali sladkorja ali velike energijske vrednosti, vsebovale pa bodo tudi nasvet o dnevni količini, ki je primerna za zaužitje. Oznaka bo morala stati na prvi strani proizvoda, sestavine pa bodo izražene v 100 gramih ali v 100 mililitrih na proizvod. Črke na deklaracijah bodo morale biti velike najmanj tri milimetre, da bo vsebina lahko berljiva.

Proizvajalci bodo morali na posameznem proizvodu napisati državo izvora in proizvodnje, saj naj bi tako preprečili pogosto manipulacijo s podatki, ki so kupca vodili k napačnemu izboru. Posebno oznako bo moralo imeti tudi meso, ki je v skladu z določenimi verskimi pravili. Na zapakirani hrani in tisti, ki jo ponujajo v restavracijah, bodo morali nujno navesti, ali ta vsebuje alergene ali ne.

B. T.
Prijavi napako
Komentarji
Gepard007
# 17.06.2010 ob 09:02
Problem je v tem, da se vedno kupuje najcenejše kar pa ni vedno (oz. je malokdaj) zdravo...
multipraktik
# 17.06.2010 ob 09:31
tole je samo del rešitve ... ker po drugi strani nas pa priozvajalci vedno bolj zavajajo pri aditivih ... ste opazili, da jih je večina nehela pisati e-je, ampak pišejo aditive s celimi besedami ... da jih težkje preštejemo? ... sam sploh ne kupujem več stvari, ki imajo navedene več kot pet sestavin ... plastičen futr nam dajejo, mi mislimo, koliko smo prihranili, v resnici nas bo pa to prej ko slej užgalo po glavi ...
pepar
# 17.06.2010 ob 12:02
Kaj pa vem če bo to pomagalo,saj imamo sedaj na policah izdelke,za katere ti že zdrava pamet pove,da so škodljivi,pa jih ljudje masovno kupujejo,že za to ker so poceni,sumljivo poceni.
Dejstvo je da se nekateri bašejo z vsem mogočim,ker jim to daje občutek višjega standarda,prehrambena industrija(in industrija pijač)pa to s pridom koristita in izdelujejo pripravke,ki so bolj podobni krmilom kot hrani za ljudi.
liberias
# 17.06.2010 ob 09:47
to ni nič, razumem da so zdaj ponosni, ker so zavrnal sistem "semaforja" , ampak hranilna vrednost ni dovolj, na hrani bi moral biti jasno označen izvor surovine in ne samo poreklo kot država predelave, poleg tega bi morala biti vsaka gensko spremenjena sestavina posebej oznalčena!
Tomato
# 17.06.2010 ob 22:01
Kaj pa a bo pisalo če vsebuje gensko spremenjene izdelke ?
bojanvasiljevic
# 17.06.2010 ob 15:14
V Sloveniji bi morali večino živil sami pridelati, Sicer pa se strinjam da je to pesek v oči,saj bi vsak hrana morala imeti naslednje podatke:
-izvor živila(država porekla), v čigavi lasti so semena (poleg tega obvezna prepoved GSO)
Že zaradi tega da se prepreči monopol nad živili

-opisan način pridelave (pesticidi,herbicidi...)
-opisan način predelave(dodatki)

Niso odprti standardi, zato tudi ne iskreni.
Mmishko
# 17.06.2010 ob 11:53
Zares škodljivih stvari skoraj sigurno ne bodo vključili, recimo trans maščob, HFCS in podobno...
Namesto tega bodo vključili neumnosti kot je dnevna količina, ki je še zdrava.;)
HepiHipo
# 17.06.2010 ob 10:00
Neplodnost povzročajo te kemikalije, ne pa gensko spremenjeni organizmi.

Ja, na podlagi katerih podatkov si prišel do te ugotovitve?
lunajko222
# 17.06.2010 ob 09:18
kaj pa ko bi napisal iz kje hrana prihaja, nimam niti informacij ali prihaja iz okupirane palestine potem bom pa vedel ali je preveč sladka al slana.. ma dejte no, ... pesek v oči, .. da bo raja zadovoljna in capital happy..
HepiHipo
# 17.06.2010 ob 08:45
To je pesek v oči.. jemo vedno slabše, vedno manj se tem zadevam lahko reče hrana. Z uvedbo GSO bomo pa itak v parih generacijav postali vsi neplodni, to je znanstveno dokazano, le da se to ne govori, če pa že kdo pove, ga pa označijo za paranoika in teoretika zarot. Pa mu nihče ne verjame. Kdo zmaga?
maajde
# 23.06.2010 ob 05:24
Na drugi strani smo največi oz. trejti po porabi škropiv na prebivalca v Evropi. To nas ubija trenutno in ne gso.
maajde
# 23.06.2010 ob 05:23
Haha Shenkey tudi gso je skropljen, samo v vednost. Plodnost oz. nepolodnost so dokazali na podganah, ki so jih hranili z gso hrano. Če to vpliva na človeka je drugo vprašanje. Drugače imamo srečo, da je skoraj vsa Italija gso free , razen nekaj severnih pokrajin. Prav tako Avstrija.
Alchemist
# 18.06.2010 ob 13:40
Super. To je res koristno.
thetilko
# 17.06.2010 ob 11:56
Isto kot za cigarete bi blo treba narest. VAŠ KARDIOLOG ODSVETUJE TE VRSTE MAŠČOB, alpa VSAK TRETJI UMRE ZARADI TEŽAV SRCA IN OŽILJA, KATERIH VZROK JE TAKŠNA PREHRANA. Podobno velja za skoraj vse starostne bolezni pri nas.
kajuli
# 17.06.2010 ob 11:23
Pardom, transnenasičene maščobne kisline ne dodamo hrani z načinom prehrane, pač pa z načinom priprave, transmaščobne kisline namreč vsebujejo vsa olja, ali že hladna, če pa jih hladna ne vsebujejo, pa jih dobijo s segrevanjem olj pri kuhanju. Edino olje, ki zdrži temperaturo 180 stopinj je sezamovo olje, s katerim lahko na hitro popečemo, če pa hočemo pražiti, pa je to potrebno narediti na maslu Ghee (ki ima sicer veliko kalorij, vendar pa so mu odvzete vse škodljive sestavine in kljub visoki kalorični vrednosti ne redi, pač pa deluje na organizem zelo zdravilno) ali pa na kokosovi maščobi (in ne na kokosoven olju, ki je zelo škodljivo). Če naredite samo to, zamenjate vse škodljive maščobe, vam garantiram, da boste shujšali, vaše zdravstveno stanje pa se bo izboljšalo.
kajuli
# 17.06.2010 ob 11:18
Bedarija. Vsi ti podatki niso vredni nič. Edini vreden podatek je tisti, ki govori o vsebnosti trans nenasičenih maščobnih kislin. Če bi začeli to označevati in če bi ljudi javno informirali, da mora biti teh kislin 2% ali manj in bi ljudje kupovali samo še to (hkrati pa bi lahko imeli ti izdelki čisto normalno raven sladkorjev in maščob), bi v rokeu nekaj let cele nacije krepko shujšale in bile krepko bolj zdrave. Seštevanje kalorij pa je pesek v oči. Če bi bile kalorije pomembne, bi bila jaz zelo debela, ker pojem bistveno več kalorij kot je priporočljiv dnevni vnos. V resnici pa sem vitka ko srnica, s tem, da sem bila do pred nekaj leti že kar precejšnja debeluška, pojedla pa sem manj kalorij kot danes. Samo to je bilo v tistih časih, ko še nisem slišala za trans nenasičene maščobne kisline - ki so, mimogrede, v praktično čisto vsaki hrani, ki je na policah, če pa jih slučajno ni v hrani, pa jim jih dodamo z načinom prehrane - ko pa sem se o teh kislinah informirala in začela striktno uživati hrano brez njih, sem praktično čez noč shujšala brez enega samega dneva diete ali odpovedovanju hrane, jem pa precej več kot prej, ko sem zelo pazila na to, koliko pojem, kile pa so se iz meseca v mesec kopičile. In tistim, ki me poznajo že dolgo, ni nič jasno, ko jim pa razložim za transmaščobne kisline, pa pravijo, da nakladam, hkrati pa so vsi tako leni, da se nočejo niti informirati, kaj transmaščobne kisline so, pa čeprav je informacij o tem na tone. Mimogrede, Medex izdeluje blazno dobre piškote brez teh maščobnih kislin, na škatli to, da jih ne vsebuje, piše na veliko. Dobri so pa tako, da še moj dragi, ki je zelo zbirčen, obožuje :)
UrškaZala
# 17.06.2010 ob 10:55
@mandan

Živila, ki so pridelana iz gensko spremenjenih organizmov, ali vsebujejo aditive iz GSO, morajo biti že zdaj označena!
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2002105&s
tevilka=5227
Možnosti odločitve pa nimaš, ker GSO živil pri nas sploh ni (vsaj jaz jih še nisem zasledila).
HepiHipo
# 17.06.2010 ob 10:26
:)
tina_lj
# 17.06.2010 ob 09:42
To je vsaj nek napredek, ker na nekaterih živilih piše "made in EU", narejeno je pa v kaki Bolgariji recimo...
mandan
# 17.06.2010 ob 09:15
Zanima me, če bodo gensko spremenjena hrana oziroma živila imela posebno označbo, ki bo jasno vidna, tako da bodo kupci imeli možnost odločitve.

Če ne je to le pesek v oči, in v naprej zrežiran film.
Shenkey
# 17.06.2010 ob 15:15
mandan
17. junij 2010 ob 09:15
Prijavi neprimerno vsebino
Zanima me, če bodo gensko spremenjena hrana oziroma živila imela posebno označbo, ki bo jasno vidna, tako da bodo kupci imeli možnost odločitve.

Če ne je to le pesek v oči, in v naprej zrežiran film.
--------------------------------------------------------------
Se vidi da si oprana glava, ter nimaš pojma zakaj se zadeve gensko spremeni.

Ali jih spremenijo, da je večji sadež, odporn na nekatere zadeve, da ni treba škropit, ali pa da bolje rastejo v neprijaznih pogojih.
fisher
# 17.06.2010 ob 09:27
Jaz bi pa raje kupil gensko spremenjeno hrano kot pa "navadno", poškropljeno s tonami pesticidov, herbicido, fungicidov in voski za ohranjanje vlage in barve. Neplodnost povzročajo te kemikalije, ne pa gensko spremenjeni organizmi. Aja, pa pravi "dec" mora jesti meso, ne pa samo sojo, ki je polna analogov estrogenov. :)
fisher
# 17.06.2010 ob 10:13
Gensko spremenjeni organizmi ne morejo vplivati na plodnost. Tako ali tako vse beljakovine razpadejo v črevesju praktično vse na iste aminokisline, v različnih beljakovinah pa so samo v različnem vrstnem redu. Pri teh organizmih ne gre za nobene nove snovi ampak samo za izražanje drugih beljakovin...

Aja, še na podlagi katere raziskave sem dobil te podatke: Na štajerskem je največ polj, od tam pa prihajajo Damjan Murko, Sebastjan, Domen Kumer... Pa ne mi rečt, da pesticidi ne poženščujejo moških? XD
hehe
Skippy
# 17.06.2010 ob 08:34
Z vsemi temi fintami so že poskušali v ZDA, pa ni nič pomagalo. Evropejci pač gremo po njihovi poti debelosti.
Kazalo