Žbogar se bo podal na Kosovo. Foto: EPA
Žbogar se bo podal na Kosovo. Foto: EPA

Imenovanje bo potrjeno, ko bodo končane vse administrativne formalnosti. To je za Slovenijo prvi visoki položaj v evropski diplomatski službi.

"Zelo sem zadovoljna z imenovanji tako močnih kandidatov na tri ključna mesta v evropski zunanji službi. Vsi prinašajo edinstvene izkušnje in te bodo ključne pri nadaljnji gradnji službe. Visok profil kandidatov je name napravil velik vtis," je ob tem poudarila Ashtonova.

Visoka zunanjepolitična predstavnica je sicer danes napovedala zapolnitev treh položajev v evropski diplomatski službi. Estonec Aivo Orav bo postal vodja delegacije EU-ja v Makedoniji, John Gatt-Rutter pa predstavnik EU-ja na Zahodnem bregu, v Gazi in v agenciji ZN-a Unrwa.

Položaj, ki ga bo Žbogar opravljal na Kosovu, bo sicer dvoklobučniški, saj bo vodja urada EU-ja in posebni predstavnik EU-ja. Medtem ko ga za vodjo urada imenuje Ashtonova, pa ga mora kot posebnega predstavnika EU-ja potrditi tudi Svet EU-ja.

Žbogar, ki trenutno opravlja naloge slovenskega zunanjega ministra, bo naloge prevzel 1. februarja.

Ob potrditvi svoje kandidature je Žbogar konec novembra izrazil prepričanje, da je dober kandidat in da lahko s svojimi izkušnjami pomembno prispeva k delovanju Unije na Kosovu.

"Mislim, da lahko s svojim profilom, diplomatskim in političnim, pomembno prispevam k temu, kar mora EU v tem trenutku početi na Kosovu," je povedal.

Ugledni britanski časopis The Economist je pred kratkim zapisal, da bo Kosovo pridobilo z imenovanjem Žbogarja za posebnega predstavnika EU-ja, saj njegov prihod pozdravljajo tako Albanci kot Srbi.