Evropska unija
Leta 2016 je Avstrija za otroške dodatke v tujini živečih otrok namenila 273 milijonov evrov, večinoma na Madžarsko. Foto: Reuters
Parlament je zakon sprejel po burni razpravi in kljub številnim kritikam iz držav, iz katerih je v Avstriji največ delavcev migrantov. Foto: Reuters
V Avstriji so zaposleni številni tujci. Foto: Reuters

Dodaj v

Avstrija prilagaja dodatek za v tujini živeče otroke - prizadeti tudi Slovenci

Slovenija potezi oporeka
25. oktober 2018 ob 13:24
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Avstrijski parlament je sprejel zakon o prilagoditvi otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji, ki bo med drugim vplival tudi na otroke v Sloveniji.

Evropska komisija je zaradi zakona Avstriji zagrozila s postopkom.

Parlament je zakon sprejel po burni razpravi in kljub številnim kritikam iz držav, iz katerih je v Avstriji največ delavcev migrantov.

Avstrijska opozicija je v razpravi pred glasovanjem opozarjala predvsem na kadrovsko stisko, denimo na področju zdravstvene nege, ki jo rešujejo zlasti delavci migranti iz vzhodnoevropskih držav. Vladajoči ljudska stranka in svobodnjaki pa so vztrajali, da gre za pravičnejši sistem od sedanjega.

Ministrica za družino Juliane Bogner-Strauss je v razpravi poudarila, da bo Avstrija na račun znižanja otroškega dodatka za v tujini živeče otroke privarčevala več kot 100 milijonov evrov, ta denar pa bo namenila za socialne ugodnosti za otroke v Avstriji.

Delavci migranti iz Slovenije bodo odslej prejemali otroški dodatek glede na raven življenjskih stroškov v Sloveniji. Delavci iz Slovenije naj bi zaradi tega izgubili skupno okoli pet milijonov evrov na leto. Slovenski delavci zdaj za enega otroka povprečno prejmejo 114 evrov otroškega dodatka, avstrijski pa 150 evrov. Do otroškega dodatka so upravičeni ne glede na višino plače.

Ukrep bo vplival na 130.000 otrok
Vlada na Dunaju ocenjuje, da bo ta ukrep vplival na okoli 130.000 otrok tujcev, zaposlenih v Avstriji. Največ izplačil gre na Madžarsko in Slovaško, sledijo Poljska, Romunija, Češka in Slovenija.

A nova zakonodaja ne bo prinesla znižanja otroških dodatkov za vse otroke delavcev migrantov. Otroški dodatek za delavce iz držav z višjimi življenjskimi stroški, kot jih ima Avstrija, se bo tako celo nekoliko zvišal.

Leta 2016 je Avstrija za otroške dodatke v tujini živečih otrok namenila 273 milijonov evrov, večinoma na Madžarsko. V Avstriji sicer za socialno pomoč trenutno namenijo 4,4 milijarde evrov. Povprečno znaša otroški dodatek okoli 150 evrov mesečno.

Na zagovor pred Evropsko komisijo
Avstrija se bo morala zaradi zakona zagovarjati pred Evropsko komisijo. "Ko bo zakon dokončno sprejet in javno objavljen, komisija ne bo oklevala in bo uporabila pravne možnosti, ki jih ima kot varuhinja pogodb," je dejal tiskovni predstavnik komisije Christian Wigand. Dodal je, da je splošno stališče Bruslja glede tega že znano.

Evropska komisija je marca poudarila, da pogodba o EU-ju prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva. Takrat je navedla, da so delavci migranti "upravičeni do enakih otroških dodatkov kot domači delavci – ne glede na kraj stalnega prebivališča otroka". Po mnenju komisije ta pravila temeljijo na "pravičnem in jasnem načelu, ki je bistvo enotnega trga in se je izkazalo za uspešno, to je za enake vplačane prispevke od dela se morajo pridobiti in uporabljati enaki prejemki".

Tomčeva opozarja na pogodbo EU-ja
Vprašanje o otroških dodatkih v Avstriji je na Evropsko komisijo na začetku leta naslovila evropska poslanka iz Slovenije Romana Tomc (EPP/SDS). V odzivu na odločitev parlamenta je danes povedala, da Pogodba o EU-ju prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva.

Dodala je, da trenutno v Evropskem parlamentu potekajo pogajanja o koordinaciji sistemov socialne varnosti v EU-ju, v katerih aktivno sodeluje kot članica odbora za socialo in zaposlovanje. Opozorila je, da bi sprejetje trenutnih predlogov v Evropskem parlamentu pomenilo legalizacijo avstrijskih ukrepov na evropski ravni, na kar po njeni oceni računa tudi Nemčija.

"Za Slovenijo to seveda pomeni precejšen udarec in moja prizadevanja gredo v smeri, da se to ne bi zgodilo. Resnično upam, da ne bomo prišli v položaj, ko se bo izkazalo, da je parlament pripravil zakonodajo, ki bo služila izključno v prid avstrijski politiki, ne glede na to, da v resnici krši načelo enotnega trga in diskriminira evropske državljane," je še dodala Tomčeva.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
ElTorro
# 25.10.2018 ob 13:58
Škoda, ker mi je seveda pozitivno, če Avstrija daje denar Slovencem.

Vsekakor pa logično....ker res ne razumem, zakaj bi neka država plačevala socialne transferje nekomu, ki v državi sploh ne živi.
mrgoda
# 25.10.2018 ob 13:48
o podobnem ukrepu bi veljalo premisliti tudi pri nas...
GORILA
# 25.10.2018 ob 13:26
Bravo Kurz!
K_ris
# 25.10.2018 ob 14:17
V odzivu na odločitev parlamenta je danes izpostavila, da Pogodba o EU prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva

Tomčeva je malo pomešala zadeva. Tu ne gre za diskriminacijo na podlagi državljanstva, ampak za diskriminacijo na podlagi prebivališča. Če bi Slovenec s svojo družino živel v Avstriji, bi dobil enak otroški oddatek kot Avstrijec s svojo družino.
Brannigan
# 25.10.2018 ob 14:10
ElTorro

Država bi plačevala "tujcu", ker tako kot "domačin" enako prispeva k gospodarstvu in si zato zasluži enako plačilo. V nasprotnem primeru je tujec v podrejenem položaju, kar pa je ravno v nasprotju z EU pogodbami, kjer smo vsi državaljani EU enaki in si med seboj nismo tujci.
S to avstrijsko zadevo se ne strinjam, ker potem je potrebno pogledati tudi standarde znotraj same države, v tem primeru Avstrije in postaviti dodatek različen glede na analitične regije znotraj države.
Dunajčani so tako upravičeni do višjega dodatka kot Celovčani, ker imajo višji standard.
antitrust
# 25.10.2018 ob 13:47
Še pozno so se spomnili.
K_ris
# 25.10.2018 ob 13:45
@lunatix

Sva očitno oba spregledala, da je odgovor že dan v članku:
A nova zakonodaja ne bo prinesla znižanja otroških dodatkov za vse otroke delavcev migrantov. Otroški dodatek za delavce iz držav z višjimi življenjskimi stroški, kot jih ima Avstrija, se bo tako celo nekoliko zvišal.
objective
# 25.10.2018 ob 14:14
Se strinjam z Branninganom, tako domač kot tuji delavec plačujeta enake prispevke v dotični državi, zato sta tudi opravičena do enake pomoči - vsekakor logično, ne ElTorro?
brain2k
# 25.10.2018 ob 14:37
"Ukrep bo vplival na 130.000 otrok"

Da, 130 000 tujih otrok (med njimi tudi slovenskih). Na drugi strani pa bo bolje poskrbljeno za avstrijske otroke. In tako je tudi prav, vsaka normalna vlada mora najprej poskrbeti za SVOJE ljudi, za SVOJE volilvce. Kaj je tukaj spornega? Sedaj je na vrsti Slovenija, da dobro poskrbi za SVOJE otroke za otroke SVOJIH volilcev - in ne za tujce. Da ne govorim o tem, da bi morala Slovenija poskrbeti za ugodno okolje za slovenske delavce, da jim ne bo treba rinit v tujino...
Lunatix
# 25.10.2018 ob 13:36
Kaj pa, če je delavec na primer iz Nemčije, mu bodo plačali višji dodatek?
alenka2012
# 25.10.2018 ob 14:14
Bravo Tomčeva ena redkih ki se bori za maleka človeka
K_ris
# 25.10.2018 ob 13:44
@lunatix

Po podatkih Eurostata so življenjski stroški višji v Avstriji kot v Nemčiji.

Si pa zastavil dobro vprašanje, ki velja za živeče v Liechtensteinu in Švici ...
Hardworker
# 25.10.2018 ob 14:29
Naj Slovenija odpre stotisoč novih in solidno plačanih delovnih mest pa ne bo nobene avstrijske krivičnosti.
Sklonjen
# 25.10.2018 ob 14:13
Avstrijci se vedejo odgovorno ... lahko bi poslali gor delegacijo, da se priuči njihovega reda !
Sussudio
# 25.10.2018 ob 14:42
Prav imajo. Ne mora človek ki hodi k njim čez mejo v službo imeti vse pravice kot človek ki tam dela in živi.
zozozo
# 25.10.2018 ob 14:55
@copcop -

To bi držalo, če bi otroški dodatek bil pravica starša. V večini držav (vključno, vsaj uradno, s Slovenijo) je pa to pravica otroka. In otroku, ki ne živi v Avstriji potem pač ta pravica v Avstriji ne pripada.
svabo
# 25.10.2018 ob 14:47
Logično. Otroški dodatek naj pripada tistim otrokom, ki živijo v Avstriji. Tomčeva se bo borila.....hahahahhaa zakaj že? Aja seveda za Orbana...hi hi
Racionalist
# 25.10.2018 ob 14:34
Slovenija se mora boriti proti takšnemu podcenjevalnemu odnosu Avstrije.
Takoj dvignit otroški dodatek pri nas na 150 EUR ali več.
pepis
# 25.10.2018 ob 13:45
K_ris

teh je tako malo, da bo zanemarljivo tudi če plačajo več.
njupipupi
# 25.10.2018 ob 15:28
Čudim se Avstrijcem, da so toliko časa čakali. No, Strache bo počistil s takimi nesmisli.

Kdor dela v Avstriji, naj se tja tudi preseli. Sedeti na dveh stolih pač ne gre. Ekonomska migracija po definiciji. Kako bi vpili, če mi se Bosanci vozili nazaj v Bosno in prejemali SLO otroške dodatke?
Hess
# 25.10.2018 ob 15:11
meni se ukrep zdi razumen in je težko reči, da bo kdo prikrajšan, saj bo otrok deležen zneska, ki ima isto kupno moči v njegovi državi, kot bi jo bil v Avstriji.
K_ris
# 25.10.2018 ob 14:51
@copcop

Če nova zakonodaja zaposlenemu niža izplačila za otroke, potem naj zniža tudi njegova vplačila. A to pa ne?


Vplačila in izplačila pri prispevkih običajno niso premosorazmerno povezana. Tudi pri nas je tako, da če plačaš več prispevkov, dobiš manj socialnih transferjev.
skorpijon93
# 25.10.2018 ob 14:25
češka ima najnižji delež revščine med vsemi eu državami, težav z izseljevanjem prebivalcev kakršnemu smo zadnjih 6. let priča v Sloveniji , nimajo ! amen
skorpijon93
# 25.10.2018 ob 14:23
PRAVILNO ! tudi avstrija ima mnogo težav in ne more imeti denarja za VSE ! Pod pragom revščine živi 14,4 % avstrijcev po podatkih iz leta 2017, kar je več kot 2007 in prej ko je revščino tvegalo 12 % prebivalcev, bili so med boljšimi, v zadnjih 10 letih pa nič več kakor je bilo !
the law1
# 25.10.2018 ob 17:10
@neskafe

Če plačujejo enake socialne prispevke ne vem zakaj ne bi dobili enakih doklad

Zato, ker prispevki so za penzijo in za zdravstvo
Knight Kant
# 25.10.2018 ob 15:28
mrgoda --- 25.10.2018 ob 13:48
o podobnem ukrepu bi veljalo premisliti tudi pri nas...
----------
Avstrija nekoliko znižuje otroške dodatke za otroke, ki živijo v tujini (zunaj Avstrije). Iz tegale spodaj sklepam, da je to pri nas urejeno zelo radikalno in da v Sloveniji zaposleni starši nimajo nikakršnih pravic do otroškega dodatka za otroke, ki živijo v tujini (zunaj Slovenije).

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) v 22. členu določa, da ima pravico do otroškega dodatka eden od staršev oziroma druga oseba za otroka s prijavljenim prebivališčem v Republiki Sloveniji, do 18. leta starosti otroka, če izpolnjuje tudi druge pogoje po zakonu, ki ureja družinske prejemke. Dodatni pogoj, določen v Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, je dejansko bivanje v Sloveniji.


Je pa bolj zanimivo vprašanje, ali v Avstriji zaposlenim čezmejnim delavcem - rezidentom Slovenije - pripadajo na osnovi 22. člena tudi otroški dodatki v Sloveniji. Če jim zaradi prejemanja otroških dodatkov v Avstriji otroški dodatek v Sloveniji ne pripada, kdo to nadzira in na osnovi česa. Verjetno avstrijski delodajalec zahteva potrdilo, kolikšne dodatke delavec za otroka že prejema v Sloveniji (ali kaj podobnega).
copcop
# 25.10.2018 ob 14:48
Vsekakor pa logično....ker res ne razumem, zakaj bi neka država plačevala socialne transferje nekomu, ki v državi sploh ne živi.

Zato, ker zaposleni plačuje prispevke v državni proračun, kjer dela in mu prispevki pripadajo. Slovenec, ki se vsak dan vozi na delo v Avstrijo vplačuje prispevke v avstrijski proračun po avstrijski zakonodaji, čeprav tam ne živi. Zato mu iz plačanih prispevkov pripadajo socialne ugodnosti.

Če nova zakonodaja zaposlenemu niža izplačila za otroke, potem naj zniža tudi njegova vplačila. A to pa ne?
the law1
# 25.10.2018 ob 17:14
@K_ris

Če mu pripada otroški dodatek že v Sloveniji, v Avstriji dobi le razliko do višine avstrijskega dodatka. Če mu v Sloveniji dodatek ne pripada, mu ga v celoti da Avstrija.

prav je, kar dela Avstrija, ker zakaj bi oni plačevali za državljana druge države, ki niti ne živi v Avstriji. Dajmo že končno postavit stvari na svoje mesto in končajmo s oversocialo, ki de facto pobere preveč časa in denarja z niti ne pravimi rezultati.

Zakaj pa Slovenija ne oprosti te delavce doplačila dohodnine oz. zniža dohodnino. Tako bo efekt bolj pravi.
valcek2010
# 25.10.2018 ob 15:45
avstrijci itaq najprej poskrbijo za svoj narod
slovenici pa za politke in co
K_ris
# 25.10.2018 ob 15:09
@anjago2

glede na število prebivalstva bi torej slovenija naj namenila 1 miljardo če bi se hoteli primerjat.... socialna država je torej katera


Transferi posameznikom in gospodinjstvom 1.167.945.597

Ti povej ...
anjago2
# 25.10.2018 ob 14:56
"V Avstriji sicer za socialno pomoč trenutno namenijo 4,4 milijarde evrov"
glede na število prebivalstva bi torej slovenija naj namenila 1 miljardo če bi se hoteli primerjat.... socialna država je torej katera
Krtomir
# 25.10.2018 ob 14:44
"prizadeti". Bolj točno bi bilo: neokoriščeni. Ni namen otroškega dodatka, da ne njem služiš, ampak , da povrne del stroškov otrok.
tupamaross
# 25.10.2018 ob 14:13
Upajmo, da ne bo prilagajala še našim plačam in pokojninam.
tupamaross
# 26.10.2018 ob 12:17
Kaj nas briga Avstrija. Mi smo druga Švica.
ElTorro
# 26.10.2018 ob 09:19
Država bi plačevala "tujcu", ker tako kot "domačin" enako prispeva k gospodarstvu in si zato zasluži enako plačilo.

Otroški dodatek je namenjen otroku, in če otrok ne živi v državi...je meni logično, da ga ne dobi.

Poleg tega lahko takšna družina prejema za istega otroka otroški dodatek tako v Avstriji, kot tudi v Sloveniji - oče recimo pri sosedih, mama pa da vlogo pri nas.
K_ris
# 25.10.2018 ob 20:42
Ko @gospod iskreni slabo prebere in zameša Tomičevo in Tomčevo se zgodi celo to, da pomotoma skritizira nekaj, kar prihaja od SDS.
the law1
# 25.10.2018 ob 17:09
@copcop

Ne, to je pravica zaposlenega, ki plačuje prispevke. Starš, ki ne vplačuje, ne more niti zahtevati otroškega dodatka.

Se pravi, da po tvojem brezposelnemu oz. socialcu ne pripada otroški dodatek. Bi se strinjal
the law1
# 25.10.2018 ob 17:04
Avstrija edino prav, kar delaš. V Sloveniji pa se rajši zamislimo zakaj te migrante oskubimo z dohodnino
krucyfix
# 25.10.2018 ob 15:52
"EU-ju prepoveduje vsakršno neposredno ali posredno diskriminacijo delavcev na podlagi državljanstva. "

Vse lepo in prav, če ne bi ista EU za delo na evropskih projektih tudi plačevala po različnih tarifah!
K_ris
# 25.10.2018 ob 15:28
@Korošec

Pri socialnih transferjih in njihovemu financiranju velja:
From each according to his ability, to each according to his needs

Koliko dobiš in koliko prispevaš, sta torej nepovezani strani. Kot sem že prej napisal, je praviloma celo tako, da večji prispevek pomeni, da dobiš manj. Če več prispevaš (ker lahko), potem praviloma manj rabiš. Kakršnokoli povezovanje tega, koliko plačuješ in koliko dobiš, je zato brezpredmetno.

Pa bi si jaz kot Slovenec želel, da vi od Avstrije dobite čim več, ker je tudi meni v interesu, da se denar iz avstrijskega proračuna v čim večji meri steka v Slovenijo.
K_ris
# 25.10.2018 ob 15:11
@skorpijon93

češka ima najnižji delež revščine med vsemi eu državami, težav z izseljevanjem prebivalcev kakršnemu smo zadnjih 6. let priča v Sloveniji , nimajo ! amen


Če mi za mejo revščine uporabimo enak znesek kot Čehi, smo od njih še krepko boljši.
Vongobongo
# 27.10.2018 ob 09:55
" Slovenski delavci zdaj za enega otroka povprečno prejmejo 114 evrov otroškega dodatka, avstrijski pa 150 evrov. "

Romana Tomc " Za Slovenijo to seveda pomeni precejšen udarec"

No ja , tak hud udarec pa spet ni ;)
bralec#62990
# 26.10.2018 ob 15:21
Pravilno. Ali se odseli tja ali pa bodi doma.
Borc984
# 26.10.2018 ob 15:16
Avstrija naredi s svojimi ukrepi več za Slovenijo, kot so naši oblastniki naredili v celem svojem življenju.
Če Avstrija dvigne minimalno plačo, to spodbuja naše "racionalne" delodajalce, da naredijo isto. Samo škoda da nimamo racionalnih delodajalcev!
To da bodo manj plačevali dodatke, pa tudi pomaga, ker se bodo mogoče Slovenci priselili v Avstrijo, svoje nepremičnino bojo morebiti prodali, ponudba in povpraševanje pa bodo poskrbele, da pride do znižanja cen nepremičnin. :D
kingeston
# 26.10.2018 ob 08:45
znova se mora delodajalec ukvarjat z miljoni stvarmi, samo s svojim poslom ne.

dobiš plačo in konec.
kaki dodatki pa te fore prestavljanja denarja iz levega žepa v desnega in potem še malo v sredinskega... prosim vas lepo.

vso psihopatsko birokracijo zreducirat na totalen minimum.
marelica7
# 26.10.2018 ob 06:33
Ta zakon bi morala nujno sprejeti tudi Slovenija, ker po statistiki Slovenija še nikoli ni plačevala toliko denarja na Kosovo in v Bosno kot med leti 1991-2018 za otr.dodatek...zakaj? naši šolarji pa fehtajo pri upokojencih ali humanitarnih botrih za položnice. Vsaka država naj poskrbi za svoje otroke in stare. Delavec naj bo plačan pošteno po vrednosti, kaj dela med rjuhami je pa zasebna stvar.Končno naj odrasli prevzamejo odgovornost za rojstvo otrok,imej jih toliko kolikor ti znese plača.Ta solidarna humanitarnost je škodljiva za zdrav razvoj družbe, vsi bi se prilepili na neke sklade, nihče pa vklopil zdrav razum.Bravo Kurz !
K_ris
# 25.10.2018 ob 21:48
@vojanov79

Tisti v zasebnem dobijo se vec priznano za malico in potne, saj se a tem ogne delodajalec placilu prispevkov in dohodnine.

Tisti, ki dobijo največ, dobijo točno toliko, kolikor Slovenija prizna delavcem v Avstriji. Neobdavčenih dobijo dobrih 6 evrov na dan.
Vojanov79
# 25.10.2018 ob 20:53
@K_ris in lighting.si

Oba na pamet. Tukaj imata izracun. Sicer je star kalkatot se za 2016, amapk se ninkaj dosti sprmenilo.

SDMS je razpisal tudi nagrado, da placa 5000 eur tistemu, ki dokaze, da placujejo delavci migranti razliko. Bilo je tudi objavljeno v Veceru. Pa se takrat ni nihce javil. Toliko o tem.

Spodaj podatki za izracun: letni bruto 20.000, prispevio 22,1. Pot do sluzbe 40 km lasten prevoz. Prisotnost na delovne mestu 240 dni. Primerjajte razpolozljiv dohodek nekoga, ki bi dobil povrnjene stroske kot javni usluzbenec ali priznane kot delavec migrant po aktualni zakonodaji. Ceprav ima javni usluzbenec povrnitev za malico v znesku 3,54 eur je to na koncu vec kot priznana olajsava 11,02 eur na dan za malico delavac migranta. No kalkulator v roke.
K_ris
# 25.10.2018 ob 20:34
@Vojanov79

različno priznanje stroškov rezidentom.

Stroški se obojim priznajo tako, da je učinek enak. Nobenemu država ne pokrije stroškov, tako delavcu v Sloveniji kot delavcu v Avstriji pa pusti neobdavčene. Enemu tako, da jih lahko delodajalec prikaže ločeno od plače, drugemu tako da mu bruto plačo zniža za višino povračila stroškov. Obema torej slovenska država “podari“ davek, ki bi ga sicer morali plačati od tega zneska.
Vojanov79
# 25.10.2018 ob 20:10
Vsak ki misli, da delavci migranti plačajo razliko naj vzame popolnoma enak bruto, enake prispevke in enake stroške in to potem primerja glede na zakon o dohodnini, ki obravnava različno priznanje stroškov rezidentom. 1x naj upošteva, da so stroški rezidentu povrnjeni od delodajalcu, kar pomeni da mu višajo razpoložljiv dohodek, drugič, da jih dobi priznane kot olajšavo in mu nižajo plačilo dohodnine glede na dohodninsko lestvico njegove davčne osnove. Kaj mislite kakšna bo razlika v razpoložljivem dohodku? Matematika ne laže, papir pa tako ali tako prenese vse.
Kazalo