Evropska unija
Avstrija krepi nadzor na meji. Foto: Reuters
Avstrija je konec junija z novo enoto Pumo izvajala vaje tik ob mejnem prehodu Šentilj, kar je Cerar označil za provokacijo. Foto: Reuters
Seehofer je v četrtek na Dunaju zatrdil, da Avstrija ne bo prevzemala odgovornosti za prosilce za azil, za katere ni odgovorna. Foto: Reuters

Dodaj v

Avstrija se zanaša, da bo Nemčija vračala prebežnike v Grčijo in Italijo

Juncker za september napovedal predloge za krepitev zaščite zunanje meje
6. julij 2018 ob 16:19,
zadnji poseg: 6. julij 2018 ob 16:32
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Avstrija se glede vprašanja vračanja prosilcev za azil zanaša na zagotovila nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja, da se bo Nemčija osredotočila na vračanje prosilcev za azil v Grčijo in Italijo.

Seehofer je v četrtek na Dunaju zatrdil, da Avstrija ne bo prevzemala odgovornosti za prosilce za azil, za katere ni odgovorna.

Nemška koalicija je nato v četrtek zvečer dosegla dogovor, ki še vedno dopušča možnost vračanja prosilcev za azil v Avstrijo, čeprav so po veljavnih pravilih zanje odgovorne druge države.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pravi, da se je Nemčija v prizadevanjih za zajezitev sekundarnih migracij očitno odločila za nacionalne ukrepe, da to jemljejo na znanje in da je dobrodošlo, da se v Berlinu lotevajo tega problema, na katerega Dunaj že dolgo opozarja.

Hkrati je izpostavil, da verjamejo Seehoferju, ki je tudi za medije jasno povedal, da Nemčija v Avstrijo ne bo vrnila nobenega prosilca za azil, za katerega ta ni odgovorna.

Taktična politika Seehoferja
Kurz in Seehofer sta tudi poudarila, da želita njuni državi v sodelovanju z Italijo zapreti sredozemsko migracijsko pot, o čemer bodo prihodnji teden v Innsbrucku razpravljali notranji ministri Nemčije, Avstrije in Italije. Seehofer je sicer izpostavil tudi, da se je treba z Grčijo in Italijo o vračanju prosilcev za azil še dogovoriti. Opozoril je še, da bo, če pogajanja ne bodo uspešna, treba premisliti tudi o drugih ukrepih.

Seehofer, predsednik Krščansko-socialne unije (CSU), bavarske sestre Krščansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, v prizadevanjih za čim boljši rezultat na jesenskih volitvah na Bavarskem v boju z desno Alternativo za Nemčijo (AfD), ki vodi ostro protimigracijsko politiko, tudi sam zaostruje migracijsko retoriko in maje vlado.

Medtem pa je namestnik vodje nemških socialdemokratov (SPD) Ralf Stegner v pogovoru za televizijo ZDF podvomil, da bo vladi uspelo uresničiti dogovor glede ureditve migracij, saj potrebuje dogovor z Italijo in Avstrijo glede vračanja beguncev. Takega dogovora pa vladi Merklove po njegovi oceni ne bo uspelo doseči.

"Ne more delovati, če so kolegi sami nacionalisti in egoisti, potem si ne želijo nikogar v državi," je Stegner dejal o verjetnem nasprotovanju Rima in Dunaja glede dvostranskega dogovora z Nemčijo o vračanju prebežnikov, ki so že registrirani v drugi članici EU-ja.

Nemška politična kriza zaostruje odnose z Avstrijo in nasploh krepi živčnost v uniji, kjer se pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto stopnjuje zaskrbljenost, da bo neučinkovitost unije pri reševanju migracijskih problemov okrepila protievropske in avtoritarne sile.

Predlogi za krepitev zaščite meje
Evropska komisija bo sicer septembra predstavila predloge za krepitev zaščite zunanje meje, ki naj bi vključevali kadrovsko ojačanje evropske agencije za meje Frontex na 10.000 pripadnikov straže, je med obiskom na Dunaju napovedal predsednik komisije Jean-Claude Juncker.

Avstrijsko predsedstvo se pri soočanju z migracijskim izzivom odločno osredotoča na krepitev zaščite zunanje meje, pri čemer izpostavlja, da gre pri tem v prvi vrsti za zunanjo schengensko mejo, torej tudi za mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Tudi nemška kanclerka Merklova je po koncu vrha EU-ja minuli teden v okviru ukrepov za omejitev sekundarnih migracij govorila o potrebi po krepitvi nadzora na zunanjih mejah, na primer v Sloveniji in Bolgariji, pri čemer bi lahko pomagali Nemčija in Frontex.

Slovenski premier Miro Cerar se je tedaj odzval z besedami, da Slovenija vseskozi zagotavlja učinkovit nadzor schengenske meje in da v tem trenutku ni potrebe po takšnem okrepljenem nadzoru, a da bi v primeru močno povečanih migracij veljalo o takšni možnosti premisliti.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Mefisto
# 06.07.2018 ob 16:40
Če ne bo šlo, jih bodo pa uturili nam.

Levica bo srečna.
johann
# 06.07.2018 ob 16:57
Nemci bi sedaj drugim podtaknili migrante, pa čeprav so jih oni sami vabili k sebi. Sedaj pa naj kar sami poskrbijo, da jih vrnejo domov.
delfino_
# 06.07.2018 ob 17:14
Merklova jih je vabila, zaradi nje je tudi padel pred tremi leti šengen, sedaj pa spet menja pesem, skrajno neresna osebnost. Žal Merklova vrniti jih boš morala nazaj domov z letali na nemške stroške ali pa si jih zadrži, drugim pa jih ne boš vsiljevala.
Boryy
# 06.07.2018 ob 16:47
In za koliko prebežnikov smo odgovorni mi?
Če me spomin ne vara, so jih ravno na Obrežju registrirali prvič in precejšnje število, medtem, ko jih Hrvaška takrat pametno in po premisleku, ni registrirala.
Franc Jožef I.
# 06.07.2018 ob 16:50
@luckyss

Ti resno misliš da bojo hrvatje vzel kakšnega migranta od nas !??
Franc Jožef I.
# 06.07.2018 ob 16:29
Jaz tudi, drugače se lahko izpolni Hanžkova želja....200k pa to !
yanker
# 06.07.2018 ob 17:14
Kurc pa taki sosedi.
losmarko
# 06.07.2018 ob 17:07
Tudi koliko se jaz spomnem, so se Hrvati otepali kakršnekoli registracije in jih po hitrm postopku (tudi prikrito v mraku noči) filali čez mejo v Slovenijo. Naši so pa zelo naivno, da pred EU izpadejo v najlepši luči, pridno vsakega popisali in s papirji vred predali Avstriji, ki bodo sedaj z lahkoto dokazali prihod iz SLO... kako bodo pa naši dokazali, da so prišli k nam iz HR?
losmarko
# 06.07.2018 ob 18:08
@Homer
ne bi rekel da, to drži...
Če nekdo ima pogoje, da zaprosi za azil v SLO, mor najprej legalno stopiti na ozemlje SLO... torej če prečka mejo nelegalno (brez papirjev izven mejnih prehodov), ne zadosti niti prvemu zgoraj omenjenemu pogoju za azil.
Hrvaška namreč ni vojno področje in Slovenija ni prva varna država, da lahko spregledamo nezakonita prečkanja meje...
gorenc25
# 06.07.2018 ob 17:49
Tistih iz leta 2015 nam najbrž ne bodo mogli vrnit, ker pri nas niso zaprosili za azil. Nam bodo pa sigurno vrnili te, ki v zadnjih mesecih vsakodnevno zaprošajo za azil pri nas, da jih naši policisti ne vrnejo na Hrvaško, nato pa po nekaj dnevih izginejo iz Slovenijie, in gredo naprej proti Nemčiji. Krivec za nastalo stanje je pa Cerjeva vlada, ki je zavračala vsakršno zaostritev azilne zakonodaje v Sloveniji.
losmarko
# 06.07.2018 ob 18:12
@Homer
Saj to pravim, da se Hrvaška ni držala EU sodbe... zato bomo probleme imeli mi
losmarko
# 06.07.2018 ob 17:34
@yanker
To ne pomeni nič, mi lahko napišemo kar hočemo, vprašanje je če se bodo s tem strinjali hrvati, kateri teh ljudi nimajo nikjer zavedenih... a misliš, dase nam bodo tako na lahko pustili nategniti...
Vsaka primopredaja se izvrši s papirji, mi bi morali sprejeti samo tiste prebežnike ki bi imeli pri sebi hrvaško potrdilo o popisu, ostale pa takoj zavrniti nazaj...

Pred 10-15 leti ko je bilo takih migrantov zelo malo, so obmejni policisti vsakega za katerega je bil sum, da se je prešvercal iz HR, nemudoma v roku 12h vrnili hrvaškim organom in to podkrepili z dokazi, ki so jih migranti nosili s seboj npr. HR avtobusna vozovnica, plastične embalaže HR izdelkov itd.
ZAKAJ se je sedaj postopalo drugače, izven predpisanih postopkov?
iluzionistka
# 06.07.2018 ob 17:33
Kurz, mi smo s tabo. No, vsaj tisti rasisticni, ksenofobni, fasisticni del drzave.

Drugace pa upam, da ne sprejmemo nobenega. Letala od air berlina imajo, naj castijo let v izvorno drzavo ali grcijo oz. Italijo, kjer so v eu vstopili
yanker
# 06.07.2018 ob 17:14
@losmarko
KER SMO JIH POPISALI KO SO PRIŠLI IZ HRVAŠKE....
anny22
# 08.07.2018 ob 16:41
Zanimala bi me tudi izobrazbena in osebnostna struktura teh "vrnjenih". Grem staviti, da nekoga z ustrezno izobrazbo in znanjem jezikov, ki ima približno osvojene delovne navade, ne bodo vrnili, pa četudi je iz Zimbabveja. Vsi se otepajo problematičnih osebkov.
whiteswan
# 07.07.2018 ob 07:16
Kar seveda MMC nebo objavil.

Nemska vlada se dogovarja tudi za vrnitev (za zacetek) okoli 30.000 beguncev direktno v sirijo z letali. Ampak to nebo pisalo v nasih prepisanih medijih.
HOR
# 06.07.2018 ob 21:53
Pa kaj ima Nemčija za vračat. Vabili so jih in zdaj naj za njih poskrbijo...
Pa ne bomo zdaj mi Merkolove reševali, kar je skuhala po nareku globalističnih stricev naj zdaj poje...
Tetameta
# 06.07.2018 ob 19:56
Kar naj jih. Saj ni vojne v Italiji in Grčiji...
Miša
# 08.07.2018 ob 12:30
Čudim se, da Šefic razlaga , kako je vse pod nadzorom, k nam pa stalno prihajajo nezakoniti tujci. V BIH, jih pride vsak dan 100, ti bodo kmalu v Sloveniji, naši pa nič. Če pride do katastrofalnih razmer mri nas, bo moral za to nekdo odgovarjati.
Mirlo
# 08.07.2018 ob 10:58
Ali ni to lepo - begunska kriza je naenkrat postala konflikt med migranti in posameznimi državami. Gospodarji vojn pa se v ozadju krohotajo!
Bivši uporabnik
# 08.07.2018 ob 00:36
Kar je Merklova skuhala, naj zdaj sama poje.
Mi nismo njeni hlapci.
k500
# 07.07.2018 ob 09:06
Avstrija se zanaša, da bo Nemčija vračala prebežnike v Grčijo in Italijo

nemci, naj kar z avioni pošiljajo te migrante v grčijo ali italijo. še najbolj kar direkt v matične države.
samogledam
# 07.07.2018 ob 07:59
Očitno se politiki v udobnem fotelju ne zavedajo, da ustvarjajo paniko med ilegalnimi tujci, ki so prispeli na željeni cilj...če mislijo, da se bodo ti mladi islamski bojevniki, polni adrenalina kar tako pustili ujet in s silo strpat v vlake proti Grčiji...se pa hudo motijo.
firbec111
# 06.07.2018 ob 17:32
losmarko

če bi jih dejansko vse popisovali, bi jih imeli en mesec v Sloveniji ne pa 24 ur, tako da ni za bat
meho1a
# 10.07.2018 ob 22:03
Alchemist
In Rimsko cesarstvo se ponavlja.
Alchemist
# 10.07.2018 ob 08:09
Avstrija se zanaša, da bo Nemčija vračala prebežnike v Grčijo in Italijo

Kot da ni dovolj, da je nemška merkantilistična politika praktično ugonobila Grško in Italijansko gospodarstvo, sedaj jih bodo zasipali še z begunci. Fantastično.

Kmalu bo smiselno, da EU razpade na severni in južni del.
Bivši uporabnik
# 08.07.2018 ob 00:35
Avstrija se zanaša, da bo Nemčija vračala prebežnike v Grčijo in Italijo

Grčija jih noče, Italija jih noče, balkan umira zaradi revščine.........kaj pa zdaj?
zapravico
# 07.07.2018 ob 10:30
Končno se je začelo pravilno razmišljanje
Homer.
# 06.07.2018 ob 17:56
@losmarko
Tudi danes se sproti vrača Hrvatom vse tiste, ki ne izpolnjujejo nobenih pogojev-
Homer.
# 07.07.2018 ob 15:27
Pravilno razmišljanje?

To so EU desničarji kopirali srbski pregovor:
"Briga mojo pređi na drugoga"
ali v približnem prevodu:
"Naj moje skrbi preidejo k drugemu"!

In tako si podajajo ping-pong žogico, ta pa leti sem in tja.........
Homer.
# 06.07.2018 ob 18:01
@@losmarko

Na to temo obstoja tudi sodba EU sodišča:
https://www.rtvslo.si/evropska-unija/sodisce-eu-ja-med-begunskim-valom-bi-morala-prosnje-za-azil-sprejemati-hrvaska/428536
firbec111
# 06.07.2018 ob 19:17
Avstrija se zanaša, da bo Nemčija vračala prebežnike v Grčijo in Italijo, Pahor se zanaša, da bo Avstrija ukinila ukrepe, začaran krog
firbec111
# 06.07.2018 ob 18:00
losmarko

To ne pomeni nič, mi lahko napišemo kar hočemo, vprašanje je če se bodo s tem strinjali hrvati, kateri teh ljudi nimajo nikjer zavedenih... a misliš, dase nam bodo tako na lahko pustili nategniti...
Vsaka primopredaja se izvrši s papirji, mi bi morali sprejeti samo tiste prebežnike ki bi imeli pri sebi hrvaško potrdilo o popisu, ostale pa takoj zavrniti nazaj...


in isto logiko uporabimo tudi mi ane, vzamemo samo tiste, ki so registrirani v Sloveniji in ki so iz Sirije, vse ostale zavrnemo, tudi če so bili slučajno registrirani, ker pač niso iz države, ki so v vojni
firbec111
# 06.07.2018 ob 17:59
gorenc25

Tistih iz leta 2015 nam najbrž ne bodo mogli vrnit, ker pri nas niso zaprosili za azil. Nam bodo pa sigurno vrnili te, ki v zadnjih mesecih vsakodnevno zaprošajo za azil pri nas, da jih naši policisti ne vrnejo na Hrvaško, nato pa po nekaj dnevih izginejo iz Slovenijie, in gredo naprej proti Nemčiji. Krivec za nastalo stanje je pa Cerjeva vlada, ki je zavračala vsakršno zaostritev azilne zakonodaje v Sloveniji.

Avstrija ima baje zaprto mejo že nekaj časa, kam pa potem ti ilegalci iz Ljubljane točno izginejo, če ne morejo v Avstrijo? Pa verjetno jih dosti tudi ne ujamemo in pridejo čudežno v Avstrijo ane?
SamoRes
# 06.07.2018 ob 17:00
@Boryy
desničarji so tulili da jih moramo vse registrirat in varovat schengen. Pa kdo smo mi? Hlapci za zahodnjake? Naj si mejo varujejo v Grčiji. Vojsko na ruske meje pošiljat, naši policisti pa naj lovijo migrante? Vse šibat v Avstrijo in Nemčijo, tako kot je to delal Cerar.
luckyss
# 06.07.2018 ob 16:43
Mi pa Hrvatom...desnica bo nesrečna..
SamoRes
# 06.07.2018 ob 17:04
Trenutno je v Srbiji manj kot 3.000 migrantov. Nimamo migrantske krize, saj jih je 90% manj kot pred dvemi leti. Tu gre za politično prepiranje in populizem.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/
125/drustvo/3187650/u-odnosu-na-proslu-ove-godine-upola-manje-migranata-u-srbiji.html
Kazalo