Evropska unija
Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je danes na Dunaju poudaril, da bo Avstrija ohranila nadzor na svojih mejah, dokler ne bo zaščita zunanjih meja Evropske unije pred migranti vzpostavljena ne samo na papirju, pač pa tudi dejansko. Foto: EPA
Avstrijski notranji minister Herbert Kickl se je zavzel za to, da bi v državah Zahodnega Balkana postavili centre za zavrnjene prosilce za azil. Foto: EPA
Po povečanem prihodu prebežnikov leta 2015 in 2016 so Avstrija, Nemčija, Francija, Švedska in Norveška uvedle začasni nadzor meja. Foto: BoBo
VIDEO
Evropska komisija pojasnj...
VIDEO
Avstrija ohranja nadzor n...

Dodaj v

Avstrija vztraja pri nadzoru mejnih prehodov

Države Zahodnega Balkana nasprotujejo postavitvi centrov za zavrnjene prosilce za azil
13. september 2018 ob 12:50,
zadnji poseg: 13. september 2018 ob 22:03
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Avstrija bo izvajala nadzor meja, "vse dokler ne bo zaščita zunanjih meja EU-ja tudi dejansko delovala", meni avstrijski notranji minister Herbert Kickl, ki želi v državah Zahodnega Balkana vzpostaviti centre za zavrnjene prosilce za azil.

Kot je poudaril ob začetku konference notranjih ministrov držav članic EU-ja in držav Zahodnega Balkana na Dunaju, bo mogoče odpraviti leta 2015 uvedeni nadzor meja, šele ko bo zaščita zunanjih meja EU-ja dejansko delovala. "To je bil tudi pogoj za šengen ... preprosto ne more prezreti potrebe državljanov po varnosti in nadzoru," je še dejal.

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl je hkrati napovedal nadaljevanje pogovorov z državami Zahodnega Balkana o ureditvi centrov, kamor bi nastanili zavrnjene prosilce za azil. Za katere države gre, poimensko ni želel navesti. Poudaril je, da si "ne želi nobene razprave v javnosti, dokler ne bo jajce izleženo".

Med državami Zahodnega Balkana ideja o vzpostavitvi omenjenih centrov ni naletela na navdušenje. Tako so vlade Črne gore, BiH-a, Albanije in Makedonije že zavrnile predlog, ki sta ga podali Avstrija in Danska. V skladu s predlogom danske vlade naj bi zunaj EU-ja, na "ne posebno privlačnih" krajih vzpostavili centre za zavrnjene prosilce za azil.

Dostop do policijskih zbirk
Na konferenci se je več držav Jugovzhodne Evrope - Albanija, Makedonija, Moldavija, Črna Gora in Srbija - pridružilo prümski pogodbi, ki vsem članicam omogoča neposreden dostop do policijskih zbirk in zbirk organov pregona, kot so zbirke DNK in prstnih odtisov.

"To je mejnik v boju proti organiziranemu kriminalu in tihotapljenju ljudi, pa tudi terorizmu in ekstremizmu," je o podpisu pogodbe ministrov omenjenih držav dejal Kickl, ki je že pred tem ocenil, da bi s tem ogromno prispevali k ohranitvi varnosti tako na Zahodnem Balkanu kot tudi v EU-ju.

Prümsko pogodbo so 27. maja 2005 sklenile Avstrija, Belgija, Francija, Luksemburg, Nizozemska, Nemčija in Španija, pozneje pa so se ji pridružile še Italija, Finska, Portugalska, Romunija, Slovenija, Slovaška in Švedska. Od leta 2007 dalje je del pravnega reda EU-ja in ureja čezmejno sodelovanje v boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu.

Spoštovanje šengena
Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je ob tem vse države članice EU-ja, ki kljub šengenu uveljavljajo nadzor svojih meja, pozval, da ga kar najhitreje odpravijo in se vrnejo k običajnemu delovanju šengena, saj se nadzor zunanjih meja že izboljšuje. Kickl je v odzivu dejal, da se Avstrija v vseh točkah ne strinja z Evropsko komisijo.

Na šengenskem območju, v katerega je vključenih 22 držav članic EU-ja in še štiri države, na notranjih mejah ni pregleda potnih listov. Po povečanem prihodu prebežnikov leta 2015 in 2016 pa so Avstrija, Nemčija, Francija, Švedska in Norveška, ki ni članica EU-ja, na svojih mejah začasno uvedle nadzor, in to utemeljile z varnostnimi težavami zaradi prihoda prebežnikov.

100.000 varuhov meja do leta 2020
Sicer pa je Evropska komisija začela niz podrobnih predstavitev predlogov, ki jih je v sredo v govoru o stanju EU-ja nanizal vodja komisije Jean-Claude Juncker. Prvi je predlog evropskega komisarja za migracije Avramopulosa, in sicer za vzpostavitev stalne enote 10.000 varuhov meje do leta 2020, ki po njegovem mnenju "popolnoma spoštuje suverenost in odgovornost članic EU-ja".

Razširitev pristojnosti Evropske mejne in obalne straže
Evropski mejni in obalni straži
, naslednici oziroma nadgradnji agencije za zunanje meje Frontex, naj bi po predlogu razširili pristojnosti, še vedno pa bi bila v podporo članicam. Predlog predvideva, da ima agencija za mejno in obalno stražo lastno osebje in opremo, kot so plovila, letala in vozila ter da lahko njeni člani pod pristojnostjo in nadzorom članice, kjer so nastanjeni, izvajajo naloge, ki zahtevajo izvršne pristojnosti, na primer preverjanje identitete in odločanje o vstopu ljudi na zunanji meji v državo. Prav tako bi lahko pomagala pri izvajanju postopkov vračanja prebežnikov v članicah, delovala pa bi lahko tudi zunaj meja EU-ja.

Krepitev evropske azilne agencije
Drugi predlog predvideva krepitev načrtovane evropske azilne agencije z ustreznim mandatom, orodji in finančnimi sredstvi, tako da bodo lahko pod nadzorom članice gostiteljice izvajali vse naloge, potrebne za sprejem in obravnavo prebežnikov. Vzpostavitev evropske azilne agencije predvideva predlog komisije iz leta 2016, ki še ni potrjen. Po njem naj bi obstoječi evropski azilni urad (EASO) preobrazili v pravo evropsko azilno agencijo z razširjenim mandatom, tako da bi lahko bolje pomagala članicam pri spoprijemanju z migracijskimi pritiski, tudi s hitro napotitvijo azilnih strokovnjakov.

Preostale pobude se nanašajo na ciljni pregled direktive o vračanju, da bi pospešili postopke vračanja, bolje preprečevali pobege in nezakonita sekundarna gibanja ob popolnem spoštovanju človekovih pravic, ter na krepitev zakonitih poti v Evropo. O teh novih pobudah bodo ta mesec na neuradnem srečanju v Salzburgu razpravljali voditelji članic EU-ja.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
džeko
# 13.09.2018 ob 13:03
Tako je če ga mi nismo sposobni uveljaviti, ga bodo pa oni.
Postavlja se vprašanje kaj sploh smo mi sposobni uveljaviti?? Prvo kar mi pade v glavo je lastninjenje...uničevanje sistema, ki smo gradili desetletja (zdravstvo)....od 91 do zdaj samo uničujemo.
DrKult
# 13.09.2018 ob 13:33
Žal ima avtokratski Orban vsaj glede ene stvari prav: odprte zunanje meje Evrope povzročajo to, da zapiramo meje med državami članicami.
Migracijam je treba narediti konec, pa naj stane, kar hoče. Deportirati bo potrebno stotisoče ljudi. Fizično, ne samo na papirju. Od tega je odvisno, če bomo postali naslednja svetovna velesila, ali pa bomo nehali obstajati. Od tega je odvisno, ali bo mir, ali bo vojna. Tako naprej več ne gre.

Evropa, strezni se in zapri zunanje meje!
pancho
# 13.09.2018 ob 13:10
Ce jim je zavrnjen azil, jih naj vrnejo v drzave izvora
taprauslovenc
# 13.09.2018 ob 13:37
Kakšno je mnenje Fajonove?
kvisko75
# 13.09.2018 ob 13:36
Bo evropski parlament tudi Avstrijo po riti kot je Madžarsko? Ne, bi rekel.
DrKult
# 13.09.2018 ob 13:59
Nha Trang: "Ni treba v Paris. Podobne situacije so veliko bližje, Benetke recimo, ali Monfalcone. Madžarska, Poljska, Češka bodo v prihodnjosti zelo privlačne turistične destinacije. Naj si vsak odgovori zakaj."

Pariz sem izpostavil, ker je za moje pojme postal najhujša izmed beznic na tem kontinentu. V Parizu sem bil 3x - leta 2005, leta 2008 in leta 2014. Nazadnje to ni bilo več isto mesto. Danes je še slabše in ni šans, da grem še enkrat tja, dokler ne deportirajo par sto tisoč ljudi. Bilo je naravnost grozno. Na štengah iz Sacre Coeur-a so mi obkolili punco, ki je hodila par korakov za menoj. Pa nikjer nikogar, da bi ti priskočil na pomoč. Komaj sem jo zvlekel ven, pa nisem nek pogumnež. Strah me je bilo ko psa. Na podzemni samo prežijo z vseh koncev, kje ti bo kdo z nožičkom prerezal žep na rukzaku in ti ukradel denarnico. Na ulici pride tipo do tebe, 2 stopita za tebe in ti kar začne vezat neko nikakvo zapestnico iz blaga na roko. Če je nočeš, postanejo nasilni. Plačaš, ali pa se ti slabo piše. Kak manjši bankovec je najboljše imeti kar v žepu, ker ti drugače, ko potegneš denarnico ven, itak kar z roko seže v denarnico in vzame vse kar imaš.
To je kriminal, ki ni zabeležen v nobeni statistiki, pa že uradne statistike kažejo na slabšanje situacije na področjih uličnega kriminala, posilstev in umorov. Če bi prišteli zraven vse to, kar nihče ne popiše in registrira, bi Pariz itak ne videl več turistov.
conanbarbarian
# 13.09.2018 ob 13:43
Avstrija točno ve, da v Sloveniji nimamo Orbana na katerega bi se lahko zanesli, imamo samo nevretenčarje !
Tojeto
# 13.09.2018 ob 13:37
Vzpostaviti nadzor na meji. Ilegalce v zapor. Deportacija z dozivljensko prepovedjo vstopa v EU.
DrKult
# 13.09.2018 ob 14:29
Socrates, obiščem 4 evropska mesta letno. Letos in lani malo slabše, ker mi služba ne dovoli, prej pa sem 10 let redno vsaj 4 mesta obiskal. Skinheadi so isti problem in bi jih ravno tako pozaprl. Ampak na vseh mojih potovanjih še nisem naletel na nobenega, ki bi mi težil. Kakorkoli že, njih ne moreš deportirat, ker so državljani. Migranti so pa v veliki večini ilegalci in jih lahko. Jaz sem pač proti kriminalu kakršnekoli vrste. Ilegalne migracije so problem. Največji problem tega kontinenta brez primere.
paver
# 13.09.2018 ob 13:52
Avstrijci so pametni. Vidijo ,da naši policiji na meji poveljuje soroševa nevladna organizacija.naši policisti lahko samo izvajajo taxi službo do Ljubljane.
DrKult
# 13.09.2018 ob 13:47
ursus8, saj imaš prav, ja. Orban je avtokrat. Jaz sem navedel eno redkih stvari, o kateri se z njim strinjam. Migracije so pač problem. Ogromen problem. Tega se počasi začenjajo zavedati tudi najbolj tradicionalno liberalne države v Evropi. Jaz nisem desničar, nikoli v življenju nisem volil za desno stranko. Ampak če nobena leva stranka ni pripravljena narediti konca migracijam, potem pač človek nima izbire. Prioriteta št. 1 so pač migracije. Raje sam okapam njivo in cel lajf jem samo še krompir in kruh kot pa da me je s polno denarnico strah iti do lokalne trgovine. Mene še ne rabi pretirano biti, mojo invalidno upokojeno teto v Nemčiji pa je in to na smrt. Že večkrat oropana, policija sploh ne pomaga več. Plačuje študentom, da ji hodijo v 200m oddaljeno trgovino po fasngo in da ji peljejo psičko na sprehod. Pa si težko privošči. Migracije so problem. Registriran ulični kriminal, umori, posilstva itd. so že v statistično dostopnih podatkih v porastu, koliko pa je šele neregistriranega kriminala. Pojdi v Pariz za par dni, pa se malo sprehodi po turistično obljudenih krajih. Če v enem tednu ne boš niti enkrat oropan ali da te ne bo noben hotel prisiliti v to, da nekaj od njega kupiš, ti dam za six-pack pira.
Nha Trang
# 13.09.2018 ob 13:53
@DrKult
Ni treba v Paris. Podobne situacije so veliko bližje, Benetke recimo, ali Monfalcone. Madžarska, Poljska, Češka bodo v prihodnjosti zelo privlačne turistične destinacije. Naj si vsak odgovori zakaj.
Nikolaj
# 13.09.2018 ob 15:25
Pri nas pa nevladne organizacije terorizirajo slovensko policijo in podpirajo islamski terorizem
Nha Trang
# 13.09.2018 ob 13:41
Ce jim je zavrnjen azil, jih naj vrnejo v drzave izvora
Jasno. Samo jih države izvora nočejo sprejeti nazaj.
Zlobni škrat
# 13.09.2018 ob 13:31
Marjan Šarec bo vse uredil nič skrbet žep je zagotovljen.
CimeBine
# 13.09.2018 ob 15:10
Pravilno,da vstraja,pa tam tudi si kake nevladne organizacije niti ne upajo pomislit ,da bi grozile policiji.
Zlobni škrat
# 13.09.2018 ob 16:50
Ljubljana – Na podlagi policijskih depeš, ki smo jih pridobili v uredništvu, je mogoče sklepati, da nevladne organizacije pribežnikom svetujejo, kako naj ilegalno prestopijo hrvaško-slovensko mejo. Policijske depeše tudi razkrivajo, da nevladne organizacije slovenskim policistom napovedujejo kazenske ovadbe, če bodo migrante, s katerimi so bili nevladniki v stiku že v Bosni, ne šele v Sloveniji, vračali na Hrvaško.

https://www.delo.si/novice/slovenija/azi
l-nevladniki-in-zlorabe-sistema-88315.html
Nikolaj
# 13.09.2018 ob 15:26
Nevladnim organizacijam moramo ukiniti vso finančno pomoč.
Nevladne organizacije so peta kolona, ki uničuje slovensko identiteto.
mali_piscek
# 13.09.2018 ob 14:53
Evropa se zbuja. Malo pozno, vendarle. Nepopravljiva škoda pa je ponekod že narejena.
taprauslovenc
# 13.09.2018 ob 14:39
A obstaja kakšna nevladna organizacije ki deluje v podporo domoljubov,zavednih ljudi ,poštenih ki jim je prva skrb skrb za lastno ljudstvo? Sam vprašam,..
Lovec
# 13.09.2018 ob 14:44
Avstrijci še ne vedo kaj jih čaka, sedaj ko je na oblast prišla Levice, bo tja preusmerila svojo zvesto vojsko NVO-jev in raznih s kulturnim evrom podkrepljenim aktivistom.
Deep_G
# 13.09.2018 ob 14:32
Tara_S je po mojem mnenju zgolj komik, ki na parodičen način ponazarja Levico.
Zlobni škrat
# 13.09.2018 ob 15:56
Poglejte si video koliko migrantov iz Bosne v Hrvaško rine čez gorovje. Posnetek kolesarja.
k500
# 13.09.2018 ob 14:08
kje je shengenska meja na naši južni ali severni meji ?

po tem kar počne avstrija, bi rekel, da se je shengen premaknil iz SLO-CRO na AT-SLO mejo.
hehet
# 13.09.2018 ob 15:07
Avstrija bo izvajala nadzor meja, "vse dokler ne bo zaščita zunanjih meja EU-ja tudi dejansko delovala"

Kar se ne bo zgodilo, ker Slovenčki tega niso zmožni.
Tetameta
# 13.09.2018 ob 16:27
Zakaj mejni nadzor, če pa pri nas ni problemov z ilegalci in gre samo za strašenje, al kako že?
Zlobni škrat
# 13.09.2018 ob 16:01
Radio Mrežnica poroča, da je hrvaška policija včeraj v okviru posebne kriminalistične preiskave, imenovane Klek, odvzela prostost trem do zob oboroženim tihotapcem ilegalnih migrantov.
enix
# 13.09.2018 ob 14:39
Austria z vami sem, imate mojo podporo...
dimitri7
# 13.09.2018 ob 14:08
Torej Evropa je se samo na papirju.
Vsaka drzava ima SVOJO vojsko na meji.
Tu pa eni birokrati sprejemajo neke odlocitve..
Po njem naj bi obstoječi evropski azilni urad (EASO) preobrazili v pravo evropsko azilno agencijo z razširjenim mandatom, tako da bi lahko bolje pomagala članicam pri soočanju z migracijskimi pritiski, tudi s hitro napotitvijo azilnih strokovnjakov(jihadistov).

A bo povedal kdo novinarskim aktivistom da pol evropskega kontinenta ni v EU?
gozdar1
# 13.09.2018 ob 13:20
@džeko
Misliš tako, kot ga avstrija ni na nemški meji, ali pa madžarska na avstrijski?
QUENDI
# 13.09.2018 ob 13:09
.....ki želi v državah Zahodnega Balkana vzpostaviti centre za zavrnjene prosilce za azil........daleč od oči.......zakaj ne predlaga Zahodnim politikom - prste stran ....ne vpletajte se v zadeve držav migrantov.......pa še - kje je schengenska meja. med Slo in Cro. npr.....
Zlobni škrat
# 13.09.2018 ob 17:29
Nevladne organizacije katere podpira varuhinja imajo mrežo tihotapljenja ljudi iz Hrvaške v Slovenijo medtem pa ti isti obtožujejo in grozijo Policiji.
Nikolaj
# 13.09.2018 ob 15:24
Avstrija je prišla do spoznanja, da ima Orban prav.
Avstrija bo zaščitila svoj narod.

Bravo !!
GORILA
# 13.09.2018 ob 14:16
@k500
po tem kar počne avstrija, bi rekel, da se je shengen premaknil iz SLO-CRO na AT-SLO mejo.

...po tem, kar počne Nemčija, bi rekel, da se je schengen premaknil na D-A mejo!
...po tem kar počne Danska, bi rekel, de se je schengen premaknil na DK-D mejo!
kotzi
# 13.09.2018 ob 13:55
ljudje evropa je bolana od libearlizma...tako je..in tako bo...
DrKult
# 13.09.2018 ob 17:32
Socrates: "malo imaš zmedene poglede - Šiško je bil aktiven tudi pred letom 2014 (oglej si dokumentarec Koalicija sovraštva v arhivu, kjer enako paradira kot sedaj). Tudi obsojen je bil, ker sta z Jelinčičem podtaknila bombo pod avto (vzrok je bil seveda denar saj vsi poznamo Plemenitega)."

Je bil popularen? Ne. So se mu množično pridruževali skrajnodesničarski borci? Ne.
Skrajna desnica vedno obstaja. Ampak dokler dobiva 2% glasov, to pač enostavno ni omembe vredno in nikogar ne zanima. Zdaj skrajna desnica ponekod po Evropi zmaguje volitve. Pred 2014 jih ni.

Socrates: "zakaj hodiš po svetu, če se bojiš teh ljudi? Bodi lepo doma v kurniku kot večina ti kvazi "branitelji Slovenstva" in boš miren."

Branitelj Slovenstva? Wtf? Človek, jaz volim stranko levo od centra. Kaj ti ni jasno?! Po Svetu kaj dosti nisem hodil, ker nimam keša. Hodim predvsem po Evropi, ker me zanima različna arhitektura, različna kulinarika, različne navade etc.
V preteklih letih so se stvari pač drastično poslabšale. V Bruselj ne grem recimo niti pod razno. V Pariz ravno tako ne. Letos sem bil v Londonu in tam so bile stvari recimo kar poštimane. Policije na turističnih lokacijah toliko, kot je nisem v življenju nikoli nikjer videl. Na letališču vojaki v parih hodijo z mitraljezi v rokah.
Jaz ne bom ostajal v nobenem kurniku. Žal pa to ne spremeni dejstva, da določeni predeli nekdaj veličastnih evropskih velemest izgledajo kot središče Bagdada.
Sem precej prepričan v to, da bi spremenil svoje stališče, če bi bil ti tisti, ki bi se znašel ujet med tremi nasilneži, od katerih bi moral prisilno kupit neko blesavo zapestnico, ali pa dobit batine, pa nikjer nikogar, da ti pomaga.
k500
# 13.09.2018 ob 16:28
@Zlobni škrat

MMC o tem ne bo poročal. nevladne organizacije za šverc ilegalcev imajo status božanstva na MMC.

hvala za povezavo o nevladnikih kako izsiljujejo policijo.
soc
# 13.09.2018 ob 15:31
Žal tukajšnjim večinskim komentatorjem Levice nikoli ne bo jasno. Avstrija je s K...em izstopila iz Merkel/Juncker naveze s Soros & Co. Slovenija pač stoji pred odločitvijo - ali bo nemško odlagališče lenih iskalcev sociale in potrebnih plavolask (tistih nekaj procentov delovnih in bistrih prišlekov bodo itak takoj uporabili v Bundesrepublik), ali se tesneje povezati z Avstrijo, Italijo in Hrvaško v približevanju velikemu Višegradu, ki bi bil s 150 milijoni ljudi, v ogromni večini domačinov, resen tekmec nacionalno že pohabljenima Nemčiji in Franciji v razdruženi Evropi. Pa hkrati dovolj velik, da bi se (sprva z ameriškim ščitom) lahko ubranil agresivne Rusije.
Adanos
# 13.09.2018 ob 19:08
Logično. Če bi jaz videl, da v moji južni sosedi levica odstavlja edino sposobno ministrico, ki je bila za zapiranje meja, bi jaz tudi dodatno ojačal svojo mejo.
Zlobni škrat
# 13.09.2018 ob 16:22
MMC kaj pa novica o nevladnih organizacijah ?

https://www.delo.si/novice/slovenija/kje-je-meja-nevladnikov-90953.html
Skippy
# 13.09.2018 ob 15:55
Saj bi bil, pa italijanski reveži tega pač ne razumejo. Zato Italija propada. V Švici pa reveži to razumejo, zato država cveti.
sportivko
# 13.09.2018 ob 14:33
A mi še sploh imamo mejo?
discoversci
# 13.09.2018 ob 14:03
Pravilno. Tudi jaz bi na njihovem mestu obdržal mejo zaprto in še bolj varovano.
Bombek
# 13.09.2018 ob 17:09
Zapreti južno mejo kot Madžari in bo mir in izvajati strogi šhengen nič druga..!
DrKult
# 13.09.2018 ob 16:26
zx2016, pojdi v Pariz, al pa v Bruselj, pa boš hitro videl, koliko je tega. Pri nas v Sloveniji je tega res zelo malo, tudi osebno mislim, da sem imel precej veliko smolo, da sem ravno jaz naletel na take falote. Se pa pač dogaja.

Socrates, tudi jaz se bolj bojim Šiškota kot migrantov. Ampak kaj pa je gorivo za take skupine? So se pojavljale pred letom 2014? Ne. Že zdavnaj sem napisal, da bodo dejanja skrajne levice tista, ki bodo na koncu ustoličila skrajno desnico. In točno to se tudi dogaja. Če bi že pred dvemi leti rekli bobu bob in zavrnili vsakogar, ki ni dokazano begunec, ne bi imeli tega problema. Ampak ne. Če si pred dvema letoma na tem portalu napisal besedno zvezo "ekonomski migranti", so tvoj komentar tipično levičarsko izbrisali. Skrajno levi namreč mislijo, da bodo s cenzuro karkoli rešili, medtem ko v dobi interneta cenzura stvari samo še poslabša in da krila tistim, ki so cenzurirani.
Sonce.sije1
# 13.09.2018 ob 21:01
Jasno, da vztrajajo pri zaprtju meja, saj mi nismo sposobni varovati meje. Ce jo kdo varuje, so Hrvati. Zato bodo tudi prisli drugo leto v schengen. Mi imamo pa javni razpis za bio prehrano ilegalcev. Kako jih le ni sram.
soc
# 13.09.2018 ob 16:18
@socrates

Gledam tvoje poste in mi hitro postane jasno, da je tvoja nesebična želja enaka tisti številnih homerjev, kovačevih kobil in podobnih (domnevam, da gre res za različne osebe, ne za različne nicke, kot je primer na kakem drugem, tebi gotovo osovraženem forumu), ki stojijo na izrazito aktualnem stališču orwellovskega pravoreka: strpni, ergo svobodni in srečni bomo, ko bomo na grmadi zažgali zadnjega nestrpneža.

Definicija nestrpneža seveda ni težka. Tisti, ki ne verjame v moje edino pravilne sanje. Mimogrede, priporočil bi ti branje modreca, katerega ime si si tule junaško nadel. Mož je bil res modrec. In ko je odprl usta, so drugi utihnili.
Skippy
# 13.09.2018 ob 15:40
@red_fever
kdorkoli daje poudarek revnim, potaplja državo. Državo vzdržujejo srednji in višji sloj, od njih je odvisno, koliko boš lahko revnim dal. Dokler politiki tega ne bodo razumeli, bodo ukrepi pač šli v napačno smer.
Zlobni škrat
# 13.09.2018 ob 13:29
Naši bodo naredili enako z solidarnostjo kot je slišati v parlamentu.
taprauslovenc
# 13.09.2018 ob 21:17
Huda ura se bliža ljudje.
DrKult,kaj praviš so Fajonovi tudi kdaj že kakšno zapestnico dali,pa Merklovi,Vajglu,Židanu,Hanu,Mesečniku? Misliš da je Juncker namesto zapestnico kak prazen spomin iz Steklarne dobil? In ostali ki podpirajo v Bruslju propadanje lastnih narodov? Ne,ker živijo na varnem,hodijo v fine restavracije,šole,trgovine,in obenem jih še kakšni varnostniki spremljajo. Plače? Joj,niti pomislit ne upam,če kdaj pogledajo v denarnico ko je treba otroku za obleč kupt pa ne vedo kako bo šlo čez mesec skoz,...
Kazalo