Črna kronika
Največ nezakonitih prehodov meje sicer dnevno zaznajo na območju Policijske uprave Novo mesto, le v torek so prijeli 48 tujcev. Foto: Reuters

Dodaj v

Največ nezakonitih prehodov meje je na področju PU Novo mesto

V prvi polovici letošnjega leta obravnavali 180 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje
12. september 2018 ob 21:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po podatkih policije se je povečalo število kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, saj so na novomeškem območju samo v torek odkrili 48 prebežnikov.

Ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar je minuli teden opozorila na po njenem mnenju izrazito sporno delovanje nekaterih nevladnih organizacij. Tako naj bi ena izmed njih policijskim postajam napovedovala prihode skupine tujcev, skupaj z njihovimi imeni in priimki, ki bodo zaprosili za mednarodno zaščito. Ministrica sicer ni želela izpostaviti imena te nevladne organizacije, saj želi, kot je dejala, le opozoriti na škodljivost in nedopustnost takšnega ravnanja.

Obveščanje policije, kje so osebe, ki želijo v Sloveniji zaprositi za mednarodno zaščito, so nato potrdili v Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij (PIC). Vendar so ob tem poudarili, da je njihovo ravnanje popolnoma zakonito, poleg tega pa policiji celo delno pomagajo pri nadzoru nad nedovoljenimi migracijami. Kot so pojasnili, so tujcem na voljo s pravno pomočjo v uradnih postopkih, če nameravajo zaprositi za azil. Ob tem so poudarili, da pomagajo samo tistim, ki so na ozemlju Slovenije.

Györkös Žnidarjeva je nevladnikom očitala, da policiji najavljajo prihode tujcev, še preden ti prestopijo mejo in torej sami organizirajo nezakonit prehod meje. Iz policijske dokumentacije, ki jo je pridobil časnik Dnevnik, pa je razvidno le, da v PIC-u pomagajo zaprositi za azil tistim tujcem, ki so že prispeli v Slovenijo. Da bi PIC obveščal policijo o prihodih prosilcev za azil, še preden vstopijo v Slovenije, niso zaznali niti pri varuhu človekovih pravic, kjer preverjajo očitke o nezakonitem vračanju migrantov.

Število nezakonitih prehodov meje se sicer povečuje. Tako so policisti v prvi polovici letošnjega leta obravnavali 180 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje, lani v vsem letu pa 260. Največ nezakonitih prehodov meje dnevno ugotovijo na območju Policijske uprave Novo mesto.

Policijski varnostni pregledi
Policija sicer tujce, ki nezakonito pridejo v Slovenijo, praviloma varnostno pregleda, je razvidno iz odgovora notranjega ministrstva na poslansko vprašanje poslanca SDS-a Dejana Kaloha. Kot so pojasnili, smejo policisti opraviti varnostni pregled osebe, če je glede na okoliščine mogoče pričakovati njen napad ali samopoškodbo. "V postopkih z migranti so te okoliščine praviloma podane in takrat policisti opravijo varnostni pregled," so zapisali v odgovoru.

Prav tako policija sodeluje pri varnostnem preverjanju kandidatov za premestitev, so zatrdili. Če policija ugotovi, da obstajajo utemeljeni razlogi, da kandidat za premestitev predstavlja grožnjo za nacionalno varnost ali javni red, ga zavrne. V primeru trajne premestitve beguncev pa opravi varnostno preveritev, v katero so vključeni tudi drugi obveščevalno-varnostni subjekti, so še dodali na MNZ-ju.

Poslanca SDS-a je zanimalo tudi število kaznivih dejanj, ki so jih storili migranti, vendar policija takšne statistike ne vodi, postregli so mu le s podatki o številu kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Kapitan Kljuka
# 13.09.2018 ob 08:10
Znanec dela v slovenski vojski. Iz Kranja mora vsakodnevno hoditi na mejo, dol na ilirskobistriško območje.

Ko mi je malo povedal, kaj se dol vsak dan dogaja, mi je izpadla čeljust. Verjemite mi, 98% navadnih državljanov nas nima pojma, kakšna štala in prekleto delikatne situacije se na meji dogajajo iz dneva v dan. V podrobnosti ne bom še, ker bo kdo še rekel, da sem lažnivec in si izmišljujem...
Zdrava pamet
# 12.09.2018 ob 22:10
Politiki naši, boste imeli končno j-a-j-c-a in dali odločitev o sprejemanju novih in novih ilegalnih migrantov na referendum!?!
Menim, da bi o tem morali odločati državljani Slovenije, ki bomo vse te ilegalce preživljali!

Predvsem pa je zadnji, ampak res zadni čas, da se nekaj konkretnega stori v zvezi z vse večjo prepustnostjo naše meje. In to kljub ograji.
cairns
# 12.09.2018 ob 23:04
Iz policijske dokumentacije, ki jo je pridobil časnik Dnevnik, pa je razvidno le, da v PIC-u pomagajo zaprositi za azil tistim tujcem, ki so že prispeli v Slovenijo.

Seveda je to debela laž. Tudi nevladniki niso tako neumni da bi beležili klice ilegalcev ko so ti še na Hrvaškem.
Ilegalci ki jim uspe priti v Slovenijo po vstopu pokličejo eno od nevladnih organizacij ali celo novinarje. Ilegalci imajo pri sebi pisna navodila koga naj kontaktirajo. Ker imajo pametne telefone lahko pošljejo točno lokacijo kjer se nahajajo.

Tako so nevladniki del organizirane mreže tihotapcev ljudi.

Večina teh ki ilegalno vstopajo v Slovenijo je iz držav ki veljajo za varne, ker še sedaj tja potujejo turisti na dopust.
Churchill W.
# 13.09.2018 ob 10:49
Kapitan Kljuka
Verjetno nimava istega znanca, ampak tudi na moja ušesa je prišlo s strani znancev, ki so zaposleni pri policiji ali vojski marsikaj. Stanje sicer še ni katastrofalno, ni pa daleč od tega.

Težava je v tem, da vrh Policije in Vojske NE SME posredovati informacij v javnost, in to iz večih razlogov. Glavna pa sta povezana z splošno varnostjo ter povzročanje panike. Za povrhu vsega, pa tisti ki želijo "kljubovati" internim pravilnikom kot tudi uredbam ter zakonom, lahko to naredijo zgolj anonimno. Kako pa je z "anonimni vir" informacijami pa vsi vemo. 1/2 jih vzame resno, 1/2 se jim smeje, po večini pa vedno pride do zaključka, da je to pač samo eden izmed nezadovoljnih zaposlenih.

Na drugi strani pa imaš NVO, ki lahko počnejo kar želijo in dajejo uradne izjave, kjerkoli in kadarkoli si to zaželijo. Nič jim tega ne preprečuje, ne omejuje jih noben zakon še manj pa notranji zakoni, ki delujejo po principu varovanja podatkov.

Posledično imamo na voljo kot javno dostopno informacijo samo eno stran zgodbe in en vir informacij. Hkrati pa si novinarska srenja redko vzame čas - sploh tisti del nje, ki ni prevajalec iz tujega medija temveč so celo sposobni raziskovalnega novinarstva - da bi se večkrat odpravila na območja, kjer je ilegalnih prehodov meje največ.

Ko je govora o ilegalnih prestopih meje, se oglasi Policija ali MNZ z uradno izjavo, ki je zelo predvidno in premišljeno podana, se oglasijo NVO, ki seveda govorijo tisto kar želijo in je izključno olepšano z njihove strani, redko in to zelo redko pa dobimo tudi informacije s strani ljudi, ki živijo ob meji.

Kaj si mislijo državljani, kaj doživljajo državljani, s čim se zaradi ilegalnih prehodov meje ukvarjajo vsakodnevno je pač postranska zadeva. Naj bodo kjer so, saj so se sami odločili živeti na tistem območju, v LJ to nikogar ne zanima! Tiho naj bodo, delajo ter plačujejo davke, država pa bo poskrbela za vse.

Ta država mogoče res skrbi za vse, a hkrati na račun človekovih pravic tujcev, ki za povrhu vsega prehajo meje ilegalno, krši človekove pravice lastnih državljanov. Med mnogimi kršenimi, je najpogosteja in najočitneje kršena pravica do varnosti.
mali_piscek
# 13.09.2018 ob 15:20
Zaprite mejo. Vojsko na mejo.
zala10
# 12.09.2018 ob 22:32
Po tistem, ko je ministrica opozorila PIC, da s svojim početjem hodi po robu, so se malo potegnili nazaj. Zdaj, namesto PIC, migranti sami kličejo na številko (pazi zdaj!) 112.

P.S.: Verjetno si želijo, da bi jih pobrali gasilci?
zala10
# 12.09.2018 ob 22:24
Po podatkih policije se je povečalo število kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje

No, smo končno le priznali, da gre za kriminalno početje?
mtejo007
# 13.09.2018 ob 20:43
Po socialnih omrežjih krožijo uradni dokumenti policije, ki kažejo kako so nevladniki v BiH podajali vse informacije in svoje kontakte migrantov, kar je uradno pregonljivo KAZNIVO DEJANJE SPROVAJALSTVA!!! Pričakujem od policije ustrezno ravnanje in to takoj!
Churchill W.
# 13.09.2018 ob 11:02
Györkös Žnidarjeva je nevladnikom očitala, da policiji najavljajo prihode tujcev, še preden ti prestopijo mejo in torej sami organizirajo nezakonit prehod meje.

Spet, nobene potrebe ni, da bi Vesna ali pa prihodnji minister na javni način podajal vse informacije. Ustaljena praksa je, da se o teh stvareh dokler poteka postopek ne govori javno, saj informacije ogrozijo celoten postopek ali pa omogočijo spreminjanje delovnih navad tistih, ki jih organi pregona preiskujejo. V kolikor Vesna in Policija lahko trdno stojijo za svojimi izjavami, upam da je sprožen postopek in preiskava poteka.

Iz policijske dokumentacije, ki jo je pridobil časnik Dnevnik, pa je razvidno le, da v PIC-u pomagajo zaprositi za azil tistim tujcem, ki so že prispeli v Slovenijo.
Spet se vračam k tem kar sem rekel v prejšnjem post-u. Vprašanje je, kaj sme policija dejansko v resnici povedati, da s svojimi izjavami ne poslabša zadeve, do te mere da bi eskalirale do nečesa kar se ne bo dalo ne ustaviti še manj pa kontrolirati. Varnostne informacije, sploh pa takšne ki lahko povzročijo (potrebno ali pa nepotrebno) paniko ne koristijo nikomur.
Njihovo delo ni javno (pustimo prometnike, druga zgodba) in naj tako tudi ostane.

Da bi PIC obveščal policijo o prihodih prosilcev za azil, še preden vstopijo v Slovenije, niso zaznali niti pri varuhu človekovih pravic, kjer preverjajo očitke o nezakonitem vračanju migrantov.
Glede na to, da imamo raznih NVO-jev že več kot različnih sort sadnega drevja je vprašanje, ki se pojavi: "Če PIC ni tisti ki to počne, katera potem?" Enostavno NE MOREM mimo tega, da je bila Vesna ena boljših ministric v 27-letni zgodovini naše državice. Nikoli je nismo videli stopati v ospredje, redko je pred kamero podala nasmeh, še redkeje je pred kamero obljubljala "všečnost" ter iskala izgovore, ko je kar ni in ni bilo. Njena dejanja so bila v času ministrovanja vedno skladna z besedami. Niti 1x ni dala ne razloga, niti 1x se je ni ujelo pri podajanju lažnih ali pa polovičnih informacij! Zakaj in zaradi česa bi lahko dvomil o njenih izjavah, da NVO-ji pomagajo ilegalcem pri prehodu meje?

p.s. Si lahko predstavljate kako bi delovala Vlada z Vesno na čelu? Jaz si lahko! In po mojem nebi bilo slabo! Brez leporečja, brez všečnosti, brez nepotrebnega všečnega bluzenja...
Sonce.sije1
# 13.09.2018 ob 01:09
Nihce ne bo nicesar naredil, ker so to novi volilci za levico. Kdor je proti je pa nacist.
NOPCBS
# 12.09.2018 ob 21:43
Ministrica sicer ni želela izpostaviti imena te nevladne organizacije, saj želi, kot je dejala, le opozoriti na škodljivost in nedopustnost takšnih ravnanj.

Ok, ni zelela?

A ni ona uradna oseba, in se mora vse ravnati po zakonih. Ce nekdo pomaga pri ilegalnemu prehodu meje je sokriv in bi ga morali avtomatsko po zakonu tudi obravnavati. Brez nekega materinskega pardona... kot so v PICu tudi takoj ministrici dopovedali, da nobena NVO ne pomaga imigrantom preciti meje.
ap72
# 12.09.2018 ob 21:58
Györkös Žnidarjeva je nevladnikom očitala, da policiji najavljajo prihode tujcev, še preden ti prestopijo mejo in torej sami organizirajo nezakonit prehod meje. Iz policijske dokumentacije, ki jo je pridobil časnik Dnevnik, pa je razvidno le, da v PIC-u pomagajo zaprositi za azil tistim tujcem, ki so že prispeli v Slovenijo. Da bi PIC obveščal policijo o prihodih prosilcev za azil, še preden vstopijo v Slovenije, niso zaznali niti pri varuhu človekovih pravic, kjer preverjajo očitke o nezakonitem vračanju migrantov.

ok... zdaj smo lahko popolnoma mirni. če je časnik dnevnik tako povedal... in potem še najbolj kredibilen varuh človekovih pravic, potem nimamo kaj dvomit, ane??

mirno lahko vesno razglasimo za lažnivko
Kazalo