Banane so priljubljeno sadje po vsem svetu, posledično je zelo pomembna tudi trgovina z njimi, kar je pripeljalo do ostrega in dolgega spora med EU-jem in latinskoameriškimi državami. Foto: EPA
Banane so priljubljeno sadje po vsem svetu, posledično je zelo pomembna tudi trgovina z njimi, kar je pripeljalo do ostrega in dolgega spora med EU-jem in latinskoameriškimi državami. Foto: EPA
Prodajalec banan
Največ banan na svetu zraste v Indiji, okoli 23 odstotkov, a daleč največji izvoznik je Ekvador, ki s svojimi bananami pokrije kar 30-odstotkov svetovnega izvoza. Foto: EPA
Konec 16-letnega spora o bananah

EU bo carine na banane iz latinskoameriških držav postopno spustil s 176 na 114 evrov na tono, istočasno pa bo afriškim, karibskim in tihomorskim državam iz skupine ACP, ki jo večinoma sestavljajo nekdanje evropske kolonije, pomagala pri prilagajanju.

Kolonialne banane kar brez carine
Spor ima dolgo zgodovino, saj prve tožbe proti Uniji pred Svetovno trgovinsko organizacijo segajo že v leto 1993, WTO pa je že septembra 1997 razsodil, da uvozni režim Evropske unije za banane krši načelo enakopravnega dostopa vseh proizvajalcev banan na trg Unije.

Medtem ko so bile banane iz Kolumbije, Paname, Ekvadorja, Kostarike, Hondurasa, Gvatemale, Peruja, Brazilije, Mehike, Nikaragve in Venezuele močno ocarinjene, so iz nekdanjih kolonij v EU uvažali banane kar brez carine.

Ameriške večje in bolj priljubljene
Evropska unija bo glavnim državam izvoznicam banan iz skupine ACP ponudila do 200 milijonov evrov pomoči za prilagajanje na zaostreno tržno konkurenco, še naprej pa bo zanje veljala tudi obstoječa carinsko ugodna ureditev. Latinskoameriške banane so namreč večje in tudi v EU-ju bolj priljubljene od afriških.

Leta 2008 so tako države ACP-ja v Unijo izvozile 920 tisoč ton banan, latinskoameriške države pa 3,9 milijona ton, s skupnim uvozom 5,5 milijona ton je evropski trg največje tržišče za banane.

V ozadju spora ameriška podjetja
Čeprav ZDA niso proizvajalke banan, pa so v preteklosti tudi same vložile več pritožb proti EU-ju pred WTO-jem. Največje družbe proizvajalke banan v Latinski Ameriki so namreč ameriška podjetja Chiquita, Del Monte in Dole. Prav zato so ZDA z EU-jem v torek parafirale ločen dogovor, v skladu s katerim naj bi ameriške oblasti umaknile vse tožbe proti EU-ju v zvezi z bananami.

Konec občutljive in kompleksne sage
Na dogovor so se pozitivno že odzvali generalni direktor WTO-ja Pascal Lamy, ki je zatrdil, da se je s tem končala ena "najobčutljivih, najkompleksnejših in tržno najpomembnejših sag" v zgodovini organizacije. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je izrazil veselje, da je kompromis dober, in ameriški trgovinski predstavnik Ron Kirk, ki pa je obenem posvaril, da je to šele za začetek procesa, saj ga morajo potrditi še v vseh vpletenih straneh.

Konec 16-letnega spora o bananah