Evropske banke bodo po novem podvržene precej strožjim merilom. Foto: EPA
Evropske banke bodo po novem podvržene precej strožjim merilom. Foto: EPA


Novo zakonodajo, v jeziku evrokratov imenovano CRD 4, mora zdaj potrditi še Svet EU-ja. V pogajanjih so poslanci v zakonodajo vnesli predvsem dodatna pravila o večji preglednosti bank - te bodo morale med drugim razkrivati svoje dobičke in davke, ki jih plačujejo v vseh državah, kjer delujejo. Zagotovili so tudi manj stroge kapitalske in likvidnostne zahteve za tiste banke, ki ne vodijo tveganih poslov, ampak predvsem osnovne dejavnosti varčevanja in kreditiranja realnega gospodarstva.

Poleg tega so omejili tudi nagrade za velike bankirje. Namen tega določila je bančnike odvrniti od preveč tveganih poslov, ki so donosni na kratek rok in prinašajo visoke bonuse ob koncu leta, a so na dolgi rok zakrivili sedanjo krizo. Nagrade bodo morale biti načeloma omejene na višino fiksne plače in jo bodo lahko presegle le izjemoma.

Poslanci so Komisijo in predvsem države članice EU-ja tudi pozvali k hitremu nadaljnjemu ukrepanju - k čim hitrejši gradnji bančne unije in vzpostavljanju enotnega nadzora nad evropskimi bankami ter še posebej enotnega sistema za reševanje in stabilizacijo bank.