Evropska unija
Michael Barnier
Michael Barnier in David Davis med "kramljanjem" na Downing Streetu 10, na sedežu britanske vlade. Naporna pogajanja se nadaljujejo, a odločilnega preboja še vedno ni. Foto: Reuters
Brexit
Konec januarja so se v Londonu zbrali nekateri nasprotniki brexita. Foto: Reuters
VIDEO
Vpliv brexita na londonsk...

Dodaj v

Barnier sporočil Britancem: Nastopil je čas, da se odločite, kako naprej

V torek v Bruslju začetek novega kroga pogajanj
5. februar 2018 ob 11:12,
zadnji poseg: 5. februar 2018 ob 19:33
London - MMC RTV SLO, STA

Glavni pogajalec Evropske unije o brexitu Michael Barnier je v Londonu po srečanju z britansko premierko Thereso May in glavnim britanskim pogajalcem Davidom Davisom dejal, da se mora Velika Britanija odločiti, kakšen odnos želi z EU-jem po odhodu iz povezave.

"Brez carinske unije in zunaj skupnega trga so ovire za blagovno in storitveno menjavo neizogibne. Nastopil je čas izbire," je povedal Barnier na Downing Streetu 10, kjer je sedež britanske vlade. Dodal je, da je EU pripravljen premisliti o prehodnem obdobju za Veliko Britanijo po izstopu iz EU-ja, ki bi ji omogočilo nadaljnji začasni dostop do skupnega evropskega trga in carinske unije.

Opozoril pa je, da so pogoji zelo jasni. "Vsi morajo med tem prehodnim obdobjem spoštovati ista pravila," je poudaril Barnier po srečanju na Downing Streetu. Barnier je še poudaril, da EU potrebuje "jasnost glede britanskih predlogov o prihodnjem partnerstvu". "Čakamo na uradno stališče britanske vlade v prihodnjih tednih."

David: Dogovor o prehodnem obdobju do marca
Davis pa je prepričan o možnosti dogovora o prehodnem obdobju do marca. Kot je dejal, si London želi trgovinski dogovor z EU-jem brez trenj. To je dejal po tem, ko je britanska vlada že več dni pod pritiskom poslancev, ki podpirajo brexit, da izključi vsakršno možnost sodelovanja države v carinski uniji EU-ja. Nekateri celo opozarjajo, da bi tovrstno sodelovanje lahko omejilo trgovinske dogovore, ki bi jih lahko Velika Britanija sklepala z državami zunaj EU-ja. "Ni naša politika, da bi bili v carinski uniji. Ni naša politika, da bi bili v kateri koli carinski uniji," je dejal vir na Downing Streetu. Pred tem so se dolgo pojavljala ugibanja glede vladne politike pri tem vprašanju in celo špekulacije, da naj bi si London prizadeval za delno članstvo v carinski uniji.

V torek v Bruslju začetek novega kroga pogajanj
Nov krog pogajanj o brexitu bo med torkom in petkom potekal v Bruslju. Teme bodo tako ločitvena vprašanja kot prehodno obdobje in prihodnji odnosi. Od torka do četrtka se bodo pogajalci posvetili vprašanjem, povezanim z izstopom, vprašanju meje na irskem otoku in prehodnemu obdobju od izstopa Velike Britanije do uveljavitve sporazuma o novem partnerstvu. V petek bodo pogajalski koordinatorji napravili povzetek novega kroga, britanska stran pa naj bi posredovala dodatne informacije v povezavi s stališči do prihodnjega partnerstva.

EU je nedavno sprejel izhodišča za pogajanja o prehodnem obdobju, po katerih naj bi to trajalo do konca leta 2020, Velika Britanija pa bi morala v celoti spoštovati evropsko zakonodajo, ne bi pa imela pravice do odločanja.

Konec lanskega leta so pogajalci dosegli kompromis o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih - pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku, ki pa ga je še treba prevesti v pravno besedilo.

Prehodne določbe in ločitvena vprašanja bodo združena v sporazum o izstopu, ki naj bi bil dorečen do oktobra, nato naj bi stekli postopki ratifikacije. Brez sporazuma o izstopu ne bo tranzicije, poudarja Barnier.

To so prva pogajanja o izstopu članice iz Unije. Britanci so se za izstop izrekli na referendumu junija 2016. Pogajanja zaradi močnih notranjepolitičnih trenj na Otoku potekajo v veliki negotovosti.

A. P. J., A. V.
Prijavi napako
Komentarji
no72
# 05.02.2018 ob 11:42
Tile Britanci so kot mulci v hipermarketu:

S polic ( EU) izbirajo samo tisto, kar jim paše....
Arndovia
# 05.02.2018 ob 12:05
Eh ta britanski poker je ze tragikomicen.

Ko so Thereso May pred kratkim vprasali "Kaj zelite po Marcu 2019?" in je na to odgovorila "Dajte mi ponudbo, pa bom premislila" ji je Merklova dejala "Vi greste iz Unije, ne obratno" ... In se je pol krohotala cela dvorana.

Ampak hec ob strani, tu se najbolje kaze, da VB ne ve ali bi se ustrelila v levo koleno ali v desno, na koncu pa se bo v obe. Bruselj bi jim moral po vsem tem cincanju enostavno recti, sami si zrihtajte kot zelite, od marca 2019 vas smatramo kot 3. drzavo, kot recimo Botswano. Ne pozabte pa placat racuna, ki ste ga DOLZNI poravnat. Ostalo nas ne zanima, se bomo ze pocasi pol dogovarjal za kake doticne trgovinske sporazume ... toliko da veste, to traja, do takrat pa bo vase gospodarstvo BISTVENO bolj trpelo, kot pa evropsko. Bomo pac malo vec sodelovali s kom drugim. Aja pa obilo srece! With love!
Alchemist
# 05.02.2018 ob 11:29
To bo še vroče. A se nam po Škotski referendumski krizi bliža še Irska kriza? In kako bodo to sprejeli Škoti, ki so eksplicitno rekli, da želijo ostati ekonomsko povezani z EU?

It's gonna be fun.
zozozo
# 05.02.2018 ob 11:32
Anglija vse bolj zgleda, kot da je na oblasti SDS.
CtrlDelete
# 05.02.2018 ob 12:07
Čez dve leti bo ratalo Britshit.
GORILA
# 05.02.2018 ob 11:32
@tron
Naj... smo ga mi, ki včasih kupimo kaj iz Anglije.


..če samo včasih kaj kupiš, mislim, da te kakšna 3% carina ne bo naredila golega in bossega...
Vongobongo
# 05.02.2018 ob 12:01
Kdo ve nastet dobre stvari Brexita do zdaj?
Lightning
# 05.02.2018 ob 11:50
"V Angliji niso kekci, da jim bo ECB diktiral. So se naučili iz Slovenije, kako ti ECB overtejka Centralno banko in finančni sistem."

Daj ne sanjaj, njim vladajo isti gospodarji kot vsem ostalim pa so lahko v Evropski al pa Afriški uniji.
Sicer pa Britanci tipično britansko, dolgo časa rabijo pa nič ne nardijo tak ko treba.

lp
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 11:38
"..če samo včasih kaj kupiš, mislim, da te kakšna 3% carina ne bo naredila golega in bossega..."

Jah, 3% + njihovi pravljični nabitki procesiranja, božanja, lepljenja...
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 12:19
hahahah brexit je popolni strel v koleno! VB bo brez Evrope nazadovala za vsaj 30 let - brez razvojne perspektive, brez črpanja kohezijskih sredstev.... joj, kako jim bo žal.
Vongobongo
# 05.02.2018 ob 11:57
zozozo

# 05.02.2018 ob 11:32

" Anglija vse bolj zgleda, kot da je na oblasti SDS."

Zadetek u nulo ;) rezultat bo pa cez 2 leti , najbrz porazen da kr glava boli ;)
Roky89
# 05.02.2018 ob 12:17
@bud00
Dobro sem se nasmejal ob tvojem komentarju. Nevednost nekaterih je komična.
Am... slabo poznaš EU in mesto UK znotraj nje, da pletes ECB v pogovor o Brexitu. :)
aktivist
# 05.02.2018 ob 12:15
Ven in adijo
slovenkaaaa
# 05.02.2018 ob 12:45
V Angliji niso kekci, da jim bo ECB diktiral. So se naučili iz Slovenije, kako ti ECB overtejka Centralno banko in finančni sistem.

bud, daj nam pojasni, ja, kakšno vezo ima ECB s carinami v EU... ;)
DeepBlue
# 05.02.2018 ob 12:06
@GORILA

V vsakem primeru pa bo treba državi odšteti DDV za vse pošiljke, ki bodo vredne več od 20,.00 EUR (vključno s poštnino).
Lightning
# 05.02.2018 ob 14:51
VB ne bo nikdar država 3. sveta, ampak tudi največje gospodarstvo Evrope ne bo nikoli več. Koliko prebivalcev živi v tem masovnem Commonwealthu? Aja, ne lih dosti v primerjavi z EU. Poleg tega pa majo države kot so Kanada in Avstralija dovolj lastnih izdelkov in še zlasti surovin ter posledično ne rabijo nič uvažat od VB. Lahko pa VB komot uvaža od njih vendar kaj bo potem izvažala?
Velik "narod" (napačn izraz uporabljate) VB so ja, vendar izsiljevat celotne Evrope pa pač od konca 19. stoletja naprej ne morejo in to jih matra. Da ne omenjam, da se imajo za nekaj več že od nekdaj ampak se vse bolj zavedajo, da je to v resnici iluzija.
Sem velik podpornik EU, ker mislim, da omogoča boljšo prihodnost še zlasti za manj razvite države (poglejte samo napredek Slovenije odkar je v EU). Izsiljevalci kot so VB pa pač v federacijsko skupnost ne sodijo.

lp
Lightning
# 05.02.2018 ob 14:44
Nevem zakaj toliko komentarjev o tem kako bo EU na slabšem če gre VB ven... Dokler je v EU Nemčija in zraven nje Francija se nimamo kaj bat. Če bi Nemčija šla ven bi pa to najverjetneje pomenilo veliko hujše posledice. Poglejte številke koliko tujcev dela v Nemčiji in v svojo državo nato prinese nazaj plačo, ki je večkrat večja kot bi pa jo dobili v domači državi. V VB so plače tud lepe (ne take kot v Nemčiji) ampak so življenjski stroški eksponentni še posebej v urbanih središčih poleg tega se zapirajo in oddaljenost do matične države je za veliko ljudi prevelika. Sploh ne gre primerjat pomembnosti obeh držav za Evropo. Zaradi boljše lege bi bil večji problem za EU npr. izstop Francije.
Glede carine je pa pač tak, da če bo visoka ljudje ne bodo kupovali iz VB. Verjemite, da bodo srednjeevropske države po hitrem postopku začele proizvajati isto kot zdaj uvažamo iz VB. Tukaj ima svojo priložnost morebiti tudi Slovenija.

lp
slovenkaaaa
# 05.02.2018 ob 12:47
Iz tvojih ust v božja ušesa... da bo samo 3%

Koliko pa komentatorji na MMC veste o carinah, no? Saj pa ni enotna carina na vse blago, no, ali kako ste mislili? Odvisna je od tega, kaj uvažaš... in od kod, kakšni so trgovinski sporazumi med državami. Ampak upoštevajte, da po pravilih WTO tako za 97% blaga ni več nobene carine. Tako da to ni tako relevantna tema, kot bi se utegnilo prikazati... ali kot je bila morda takoj po 2. svetovni vojni.
janroz
# 05.02.2018 ob 12:34
Da je gospa Rezka prišla na oblast je žrtvovala celotno Anglijo sedaj pa se stvari čedalje bolj zapletajo. Bolj ko računajo, bolj ugotavljajo, da se jim ne izide. Mladim se je posvetilo, da so jih tastari fino zafrknili. Problem Anglije je, da ne prenese, da bi jim kdo drug solil pamet, jim morda celo povedal kaj, kar jim morda ni všeč. Vedeti morate, da je to monarhija, ki se vidi kot edina poklicana da vlada in da jo drugi ubogajo, ne morejo dojeti, da v EU temu ni tako, da lahko govorijo tudi npr. Slovenci, Poljaki, Bolgari, Romuni ... kdo so že to, se sprašujejo Angleži?
vranek
# 05.02.2018 ob 12:26
Bicesniga, jajca jn hrbtenico, to je pa tudi vse. Pocakaj se leto, da se zacnejo banke sekit iz Londona. Dolgo jim je uspevalo ustvarjati videz velicine, z brexitom bo dosedaj skrito postalo ocitno. Le bedakom ee zdi najpomembnejse napihovanje in prestiz v bedi. Jajca...? Bogi si
biočlovek
# 05.02.2018 ob 12:03
bicesniga -
Ja, mi pa pamet. Na kaj staviš?
svabo
# 05.02.2018 ob 15:43
Haha neprecenljivo Aljuzi Mehmeti, Škender Murici, Bill Cameron in Jessica Abbot stojijo skupaj v čakalni vrsti na mejnem prehodu Brnik, v vrsti označeni za Non European citizens.....
etore
# 05.02.2018 ob 15:37
V Zahodnem Pakistanu nič novega...
paver
# 05.02.2018 ob 15:28
Samo pojdite že enkrat! Afne napihnjene!
DrKult
# 05.02.2018 ob 13:40
Slovenkaaaa, to je res, vendar EU do tretjih drzav uporablja drugacne carine od WTO. So pa carinske stopnje od 3 do 45%, odvisno od proizvoda, razen seveda kjer carine ni. Poleg tega WTO ne vkljucuje storitev, te pa v UK predstavljajo 70-80% gospodarstva.

Še fejst jih bo bolel Brexit.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 13:17
Razmišljam takole: največji trgovinski partnerji VB v EU: Nemčija, Francija, Italija, Španija, Poljska in Nizozemska, ki tja izvozijo znatno več kakor uvozijo iz VB. Razen tega VB uvozi iz EU četrtino vse hrane (25 %), toda za države članice EU bi bile carine in izguba britanskega trga vseeno nadvse zoprna zadeva. Zato resnično upam, da bo v Bruslju vseeno zmagala zdrava pamet, če jo je še kaj ostalo, in ne zamera.

čudna interpretacija. izpade kot da bo imela EU probleme. dejansko pa se UK sesede v prah, če ne dobi sestavnih delov in hrane iz EU. mi sicer resda izgubimo njihov trg, ampak ker je relativno majhen ga lahko nadomestimo z rastjo na drugih trgih (kar se je lani lepo videlo pri prodaji avtomobilov, ki je bila negativna v UK, pa je EU še vedno krepko rasla ker so pač ostale države pokupile toliko več avtomobilov, da se britanski minus sploh ni preveč poznal)
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 12:48
@bayernmb,
imaš deloma prav. Vendar ima Norveška v zanjo vitalnih sektorjih svojo politiko. Primerjava:
https://openeurope.org.uk/today/blog/wha
t-would-a-norway-style-relationship-with-the-eu-entail/
bayernmb
# 05.02.2018 ob 12:37
Položaj Norveške je nekaj, čemur Britanci, glede na vsebino nasprotujejo. Brexit je bil z namenom, da ti ne more diktirat tuje sodišče, tuja politika in da imaš priseljevanje 100% v svojih rokah. Vse to pa za Norvežane ne velja.
pero-perica
# 05.02.2018 ob 23:20
najnovejše,zlom us borze.vir cnn,ki navaja,da je to eden najbolj strašnih dni v zgodovini Wall Streeta.
DrKult
# 05.02.2018 ob 16:28
Masterjoze: "Kako si države, kakršna je Norveška, Švica, Islandija, ... sploh drznejo obstajat - in ne le obstajat, celo uspešno se razvijajo, nimajo nobenih posebnih problemov, podpora prebivalstva za vstop v EU pa vsako leto pada?"

Geniji, ki so izdelali propagando za Brexit so tudi dali Norveško in Švico za primer tega, kako gre državam super izven EU. Cel film Brexit the Movie je bil razdeljen na 5 delov. V enem delu so izpostavljali, da VB vplačuje v skupno blagajno EU v zameno za dostop do skupnega trga in to ter migracije izpostavljali kot veliko problematiko Evropske Unije.
Seveda so Švico in Norveško obravnavali v ločenem "poglavju" filma, v katerem pa so seveda "pozabili" omeniti, da ne glede na to, da Švica in Norveška nista članici, kljub vsemu vplačujeta v blagajno EU za dostop do skupnega trga in sprejemata 4 svobode.

"Trdit, da bo VB - pri vsem svojem commonwealthu (torej Kanadi, Avstraliji in ostalih kolonijah) brez EU postala "tretja država" - pač niti komično ni, je tragično"

Tebi je seveda tragično, ker ne razumeš, o čemu je govora. Da bo VB postala tretja država, ne pomeni, da bo postala tretjerazredna država, pač pa "third party country" slovenimo v "tretja država", kar pomeni preprosto "država, ki ni članica". Vsako državo, ki ni članica, se kot takšno tudi obravnava.
EU ji da na izbiro, kaj hoče imet. Če hoče imeti dostop na nivoju Norveške in Švice, mora prispevati v skupno blagajno in sprejemati 4 svobode, ker sta to temelja, brez kateri enotni trg in carinska unija NE MORETA OBSTAJATI.
Tega si Britanci nikakor ne dajo dopovedati, zato pa njihov blesavi David David Davis Davis konstantno sanjari o nekem "Canada plus plus plus" modelu, ki v praksi pomeni preprosto to, da hoče imeti vse bonbončke, kakršne imata Švica in Norveška, ne bi pa plačal in sprejemal 4 svobod. Jok brate, odpade.

In Commonwealth ni britanski, temveč je kvečjemu bil britanski. Bolje rečeno, to so bile nekdanje kolonije britanskega imperija. Danes so to svobodne, neodvisne države. Velika večina med njimi je bistveno premajnih in bistveno preveč oddaljenih, da bi FTA z njimi Britancem kaj dosti koristil. Izjema je Indija, le-ta pa bi v zameno za FTA seveda tudi hotela kak bombonček - recimo freedom of movement za svoje državljane v VB, kar je indijska vlada tudi že oznanila.

"zato tudi tako cincanje - če bi bil na oblasti nek sposoben, neodvisen politik, bi se že zdavnaj rešilo."

Cincanje je zato, ker so Brexitovci obljubljali stvari, ki se zdaj kažejo kot nerealistične.
Obljubljali so 350m na teden za NHS. Obljubljali so nadzor nad mejami. Obljubljali so, da bo nemška avtomobilska industrija prisilila EU, da jim bodo pristali na kakršenkoli FTA bo VB hotela Obljubljali so, da bodo tretje države stale v koloni za to, da bodo podpisale FTA-je z njimi. Še septembra lani je Liam Fox izjavil, da bodo do 29.3.2019 imeli podpisanih 40 prostotrgovinskih sporazumov, čeprav jih sploh podpisovat ne smejo, dok so članica. Niti se o njih dogovarjat.

Evo, toliko. Moja ocena: sedi, 1.
slovenkaaaa
# 05.02.2018 ob 15:48
Amazon ti obračuna DDV, ker preko internetne prodaje v slovenijo proda toliko (misli, da je meja 50.000 EUR), da mora biti v SLO prijavljen kot davčni zavezanec...

Gorila, ne, zato ker je bila leta 2015 sprejeta posebna novela DDV direktive, ki pravi, da se digital goods obdavči v državi kupca, ne v državi prodajalca. Prej je bilo obratno, pa se je Amazon spogajal z Luksemburgom za 3% DDV. To pa je na SEU padlo kot nedopustno že po stari verziji DDV direktive, kot pod znižano mejo. Potem so pa še sprejeli novelo direktive, ki je spremenila kraj obdavčitve v kupčev kraj.
ElTorro
# 05.02.2018 ob 14:22
V vsakem primeru pa bo treba državi odšteti DDV za vse pošiljke, ki bodo vredne več od 20,.00 EUR (vključno s poštnino).

...saj danes pa plačaš britanski DDV...


V bistvu če si preko spleta nekaj naročiš v Slovenijo, plačaš slovenski DDV.
Razlika bo v tem, da bodo poceni stvari sedaj cenejše, ker ne boš plačal nobenega DDV - niti našega, niti njihovega.
Kar stane preko 20 EUR, pa bo dražje - ker naši nabijejo gor še "posredovanje carinske pošte"
a-rod
# 05.02.2018 ob 14:13
Woho shopping tax free v londonu
Vongobongo
# 05.02.2018 ob 11:58
bicesniga

Hahaha pa zelje tudi, da o bučah sploh ne govorim ;)
slovenkaaaa
# 05.02.2018 ob 15:45
Slovenkaaaa, to je res, vendar EU do tretjih drzav uporablja drugacne carine od WTO. So pa carinske stopnje od 3 do 45%, odvisno od proizvoda, razen seveda kjer carine ni. Poleg tega WTO ne vkljucuje storitev, te pa v UK predstavljajo 70-80% gospodarstva.

Še fejst jih bo bolel Brexit.


Kako to misliš, do tretjih držav? Govorimo o EU-27 in UK. UK je v WTO. Torej se v vsakem primeru za UK uporabljajo carinske zaveze WTO. Je pa seveda res, da UK ne želi biti v carinski uniji z EU zato, ker želijo biti prosti pri sklepanju trgovinskih sporazumov s Pakistanom in takimi državami v prihodnje.

Sicer pa - kako pa ocariniš storitve? Sem mislila, da carine obstajajo samo na blago. In čeprav je res, da predstavljajo storitve 80% gospodarstva, moraš upoštevati, da so storitve bistveno manj mednarodne kot blago. Večina storitev se proda doma, ne čez mejo. V EU recimo je blagovna trgovina čez mejo nekje pri 70%, storitvena pa pod 20%.
Haso
# 05.02.2018 ob 13:39
Hvala bogu, le zakaj bi jih imeli v carinski uniji.
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 12:11
Naj... smo ga mi, ki včasih kupimo kaj iz Anglije.

Ah kje. Že sedaj se vsi izogibamo naročanju iz Anglije. Če bo pa inflaciji v VB pa to sploh ne bo problem.
borut-blas
# 06.02.2018 ob 07:39
osebno kar se tiče anglije imam že dolgo jasno stališče
državi , ki je slovencem vzela trst in ga podarila italiji želim vse najslabše
naj jim zgodovinska karma prinese zlo z obrestmi za vse zlo , ki so ga v svoji imperialistični preteklosti počeli po svetu
Bivši uporabnik
# 05.02.2018 ob 22:17
V britanskih medijih berem, da utegnejo znižati ali celo odpraviti DDV na nekatere zadeve, npr. električno energijo (tega so uvedli šele l. 1993). A kdo bolj natančno ve, kakšni so načrti?
Nič več DDV?
DonSalbi
# 05.02.2018 ob 16:50
No pa na srečo bo še angleščina izgubila na pomembnosti v EU. Bodo tako drugi evropski jeziki, kot so francoščina, nemščina, španščina, italijanščina dobili prednost pred angleščino, kar se mi zdi tudi prav. Slovenija bi pa morala preferirati drugi jezik recimo nemščino in italijanščino, ki nam je blizu in veliko sodelujemo s sosedami. Še najbolje bi pa bili, da bi si učenci izbrali sami kateri tuj jezik se bodo učili glede na potrebo. Pa nekaterim bolj ležijo romanski jeziki spet drugim germanski, slovanski itd., zato bi tudi na to morali gledati, da si izberejo sami svoj tuj jezik.
DrKult
# 05.02.2018 ob 16:40
slovenkaaaa "Sicer pa - kako pa ocariniš storitve? Sem mislila, da carine obstajajo samo na blago. In čeprav je res, da predstavljajo storitve 80% gospodarstva, moraš upoštevati, da so storitve bistveno manj mednarodne kot blago. Večina storitev se proda doma, ne čez mejo. V EU recimo je blagovna trgovina čez mejo nekje pri 70%, storitvena pa pod 20%."

Seveda jih lahko ocariniš, zato pa britanska pogajalska ekipa tako blazno vztraja pri tem, da mora kakršenkoli FTA že bo sklenjen, vključevati tudi storitve. V letu 2015 so v EU "izvozili" za kar 88,9 milijarde funtov storitev, kar predstavlja cca 40%. Za 2016 imam podatek samo za prvo četrtletje in sicer 23.5 milijona funtov, za naprej se mi pa ne da iskat, ker bi moral it iskat po objavah njihovega statističnega urada, ti podatki so bili pa v novicah xD
Oba podatka veljata za izvoz, ki ne vključuje področje turizma, IT in finančnih storitev. Če bi prišteli še te, bi bile cifre še kar konkretno večje. Poleg tega bo njihov London City kar konkretno utrpel posledice Brexita - selitve bank se že dogajajo, največji boom se bo pa začel čez cca 6 mesecev, ker se čaka do zadnjega trenutka, do katerega si lahko državljani še premislijo (potencialni 2. referendum). Euro clearing gre takoj iz VB, že s tem bodo izgubili cca 18% vsega posla, kar ga opravi City. Bo pa ta kljub vsemu zaenkrat ostal finančna prestolnica Sveta. Vsaj do nadaljnjega.
[MOD]Beslic
# 05.02.2018 ob 16:24
To se zgodi, ko so upokojeni glavni volivci. Od mladih skoraj nihče ni želel iz EU, pa so jih preglasovali. Enako se lahko zgodi pri nas.
Gastrbajtr
# 05.02.2018 ob 15:17
V Angliji se že sedaj zelo splača odpreti podjetje, ker imajo prijazno davčno zakonodajo - tako za fizične kot pravne osebe. Po Brexitu pa se bo najbrž še bolj splačalo, saj bodo investicije še bolj zaželene in verjetno je po novem pričakovati še ugodnejše pogoje.
Triglavski zmaj
# 05.02.2018 ob 15:09
Commonwealt je bolj kot ne ceremonialna zveza tako kot njihova monarhinja. Kanada je pa bolj ameriška kolonija, Avstralija pa se zadnje čase naslanja na Kitajsko.
ElTorro
# 05.02.2018 ob 15:06
če pa ti kupiš iz UK od neke xy družbe, pa imaš ti tam čisto enostavno obračunan angleški DDV

Ja, seveda, če so pod mejo, potem obračunajo angleški DDV....če so pod vstopnim pragom za DDV, pa DDVja sploh ni.
GORILA
# 05.02.2018 ob 14:29
@ElToro
V bistvu če si preko spleta nekaj naročiš v Slovenijo, plačaš slovenski DDV.

...ja, izven EU, kar se pa naroča znotraj EU se pa plača DDV v državi pošiljateljici!
GORILA
# 05.02.2018 ob 13:00
@DeepBlue
V vsakem primeru pa bo treba državi odšteti DDV za vse pošiljke, ki bodo vredne več od 20,.00 EUR (vključno s poštnino).

...saj danes pa plačaš britanski DDV...
Mirko Tipka
# 05.02.2018 ob 12:35
..če samo včasih kaj kupiš, mislim, da te kakšna 3% carina ne bo naredila golega in bossega..

Iz tvojih ust v božja ušesa... da bo samo 3%
slovenskisin
# 05.02.2018 ob 12:21
nooooooo, rabim ebay :D
čarli
# 06.02.2018 ob 23:07
[url="http://www.washingtonexaminer.com/
the-anti-brexit-cults-end-of-the-world-refuses-to-happen/article/2647913?utm_source=CapX+b
riefing&utm_campaign=48c6fa0c77-EMAIL_CAMPAIGN_2017_07_17&utm_medium
=email&utm_term=0_b5017135a0-48c6fa0c77-241848365"]The anti-Brexit cult's end-of-the-world refuses to happen
[/url]
Kazalo