Foto:
Foto:
Pomisleke glede podpore novi komisarski ekipi imajo tudi v politični skupini Zelenih.

Barroso pravi, da je glede tega optimist in da bo njegova komisija dobila podporo parlamenta.

Zatrdil je, da je pripravljen najti rešitev, ki bo spoštovala stališče Evropskega parlamenta in upoštevala njegovo zaskrbljenost ter omogočila učinkovito delo komisije, ki bo v interesu celotne Evropske unije.

V Slovenijo po oblikovanju nove vlade
Barroso je sedaj sicer na turneji po državah EU-ja. Do 1. novembra namerava obiskati vse članice, razen Slovenije in Litve, ki naj bi ju obiskal, ko bosta po nedavnih volitvah oblikovali novi vladi.

Pristojni odbor v parlamentu, kot je znano, italijanskemu kandidatu zaradi njegovih spornih stališč glede homoseksualnosti in vloge žensk ni izdal pozitivnega mnenja.

Podporo odrekli še zeleni
Medtem pa se zdi, da ima nova komisija vse manj podpore med političnimi skupinami v parlamentu. Podporo so namreč odrekli tudi zeleni, saj jih poleg Buttiglioneja motijo še trije kandidati. Gre za Grka Stavrosa Dimasa, Madžara Laszla Kovacsa in Latvijko Ingrido Udre.

Socialisti ne sprejemajo kozmetične rešitve
Evropski socialisti sicer od Barrosa pričakujejo, da bo Buttiglioneja premaknil na drug resor. Ne bodo namreč sprejeli "kozmetične rešitve". Italijan kandidira za pravosodni resor, v stranki pa ne navajajo, v katerem resorju bi radi videli Buttiglioneja, če sploh v katerem.