Zaradi manipuliranja z obrestno mero libor je
Zaradi manipuliranja z obrestno mero libor je "odletel" vrh banke Barclays. Foto: EPA

Evropski komisar za notranji trg in storitve Michel Barnier naj bi, poroča britanski Financial Times, po izbruhu afere z liborjem, ki je odnesla vodstvo banke Barclays, vanjo pa naj bi bile vpletene tudi druge banke, pripravljal zakonodajni predlog, ki bi jasno prepovedal vsak poskus manipuliranja s tržnimi indeksi v uniji.

Manipulacija "izdaja s potencialno sistemskimi posledicami"
Zakonodaja bo zapolnila obstoječe pravne praznine, manipulacijo z obema obrestnima merama pa naj bi jasno opredelili kot kazensko pregonljivo. Barnier je takšno početje v pogovoru za Financial Times označil za "izdajo s potencialno sistemskimi posledicami".

V Bruslju zato razmišljajo tudi o širitvi regulatornega nadzora na to področje. "Nikoli nisem verjel v samoregulacijo za javno dobro," je bil neposreden Barnier. Trenutna evropska zakonodaja na področju tržnih zlorab samo posredno pokriva manipulacijo s tržnimi indeksi. Prav na tem področju bi lahko nastala trenja med Brusljem in Londonom.

Dodatno naj bi določanje liborja pod drobnogled vzeli tudi na drugi strani Atlantika, kjer je manipuliranje z obrestnimi merami že prepovedano.

Britanska služba za velike prevare (Serious fraud office) je sicer že začela uradno preiskavo škandala, povezanega s prilagajanjem vrednosti medbančne obrestne mere libor, v tako početje pa naj bi bile vpletene tudi druge britanske in evropske banke.