Ograja naj bi ustavila nezakonite priseljence. Foto: Reuters
Ograja naj bi ustavila nezakonite priseljence. Foto: Reuters
Bolgarija
Bolgarija je tudi okrepila policijske enote ob meji. Foto: Reuters
Bolgarija
Sprejemni centri za begunce naj bi bili prenatrpani. Foto: EPA

Po devetih mesecih del so bolgarske oblasti končale 33 kilometrov dolgo in tri metre visoko ograjo na najbolj kritičnem odseku meje. Ograja z bodečo žico naj bi preprečila nezakonite prehode meje na goratem območju Elhovo. Gre za odsek na 259 kilometrov dolgi meji s Turčijo, ki ga je najtežje nadzorovati.

Še pred dokončanjem ograje naj bi se število nezakonitih priseljencev zmanjšalo na 300 mesečno, potem ko so še lansko jesen našteli okoli 2.000 nezakonitih prečkanj meje.

Skupno je lani v Bolgarijo prišlo 11.600 nezakonitih priseljencev, največ med njimi sirskih beguncev, kar je desetkrat več prosilcev za azil kot pred začetkom državljanske vojne v Siriji. Dolgotrajni postopki so vzrok za to, da večina beguncev obtiči v prenatrpanih sprejemnih centrih, kjer naj bi bilo trenutno 12.000 ljudi.

Priseljenci bodo izbrali nevarnejšo pot
Postavitev ograje je kritizirala mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International, pri kateri so prepričani, da je Bolgarija prevzela vlogo "čuvaja evropske trdnjave".

V organizaciji opozarjajo, da ograja priseljencev ne bo odvrnila od iskanja poti v Evropsko unijo, ampak jih bo prisilila, da izberejo nevarnejše poti. "Preventivni ukrepi proti priseljevanju priseljencev in beguncev ne odvračajo od Unije, temveč jih silijo v vse nevarnejše poti do Evrope," je prejšnji teden poudaril programski direktor AI-ja za Evropo in srednjo Azijo John Dalhuisen.

Organizacija Human righst watch (HRW) je aprila sporočila, da Bolgarija krši pravice prosilcev za azil, ko jih prisili k vrnitvi nazaj na turško stran meje, včasih to opravi s silo. Prosilcem tudi naj ne bi zagotavljali osnovne humanitarne pomoči.

Bolgarske oblasti so zavrnile obtožbe in jih označile za laži, ki jih zlahka ovržejo.

Grčija za vzor
Bolgarski obrambni minister Angel Naidenov je pojasnil, da želijo z ograjo prisiliti priseljence v uporabo mejnih prehodov, kot je to primer tudi v drugih državah.

Najrevnejša članica EU-ja se je za gradnjo ograje odločila po vzoru Grčije, ki je podobno pregrado postavila leta 2012. Poleg ograje je vlada v Sofiji na mejo s Turčijo napotila še dodatnih tisoč policistov.

Agencija Združenih narodov za begunce (UNCHR) je že večkrat pozvala Bolgarijo k "politiki odprtih vrat" in izrazila zaskrbljenost nad vračanjem beguncev nazaj v Turčijo.